Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.
23.12.2017 Pentru prima dată într-o revistă de specialitate privind științele juridice apare un articol despre educația juridică pentru elevi Curierul Judiciar
20.12.2017 Studenta Mianda-Lorena Buzatu s-a întâlnit azi cu elevii de la Școala Glimboca, jud CaraȘ-Severin. Ei au participat la două ore de educație juridică, discutand despre violenta in scoala, bullying si substantele , care le pun in pericol sanatatea
Elevi din clasa a șaptea de la Școala Gimnazială „Constantin Brancusi” din Cluj-Napoca la Tribunalul Cluj cu judecătorul Cristi Danilet și avocat Boldea Bodea Ildiko.
19.12.2017 Checherita Lucian și Cristi Danileț au reprezentat asociația Voci pentru Democrație și Justiție la întâlnirea de la Ministerul Justiției pe tema educației juridice.
11.12.2017 Educație juridică la Colegiul Național “Iosif Vulcan” din Oradea, la elevii din clasa a XII-a A, cu doamna consilier juridic Monica Tant. 08.12.2017 Cursuri de educație juridică susținute de către consilier juridic Mirela Dana Duma la clasele V VI, VII şi VIII de la Școala nr. 1 din comuna Nojorid, jud Bihor. 28.11.2017 La elevii de clasa a opta din CN „Iosif Vulcan” din Oradea, cu studentul Cristi Ardelean.
27.11.2017 Doamna consilier juridic Anca Colescu a dat un interviu despre educația juridică adresată elevilor în județul Botoșani în MonitorulBT.
25.11.2017 La Târgul Internațional de Carte Gaudeamus s-a lansat primul manual de educație juridică editat de HUMANITAS, intitulat „Legea pe-nțelesul tinerilor”, scris de judecătorul Cristi Danileț, membru VeDemJust. Manualul se poate achiziționa din orice librărie Humanitas, precum și comanda online pe www.libhumanitas.ro. Doamna consilier juridic Anca Colescu a ținut dimineața lecii de educație juridică la clasaele a VII-a, a IX-a, a XI-a de la Liceul Pedagogic Botoșani, iar după-amiaza o lecție de educație juridică pentru tinerii de la Asociația Happy din Botoșani. Elevul Matei Pieca de la CN „Odobescu” din Pitești, Argeș, a desfășurat la colegiu său, pentru 110 persoane, un eveniment destinat combaterii bullyingului.
24.11.2017 Ora de educație juridică cu domnișoara Iulia Georgescu, notar public, la Școala Gimnazială Carol I din Curtea de Argeș.
23.11.2017 Alexandra Oțoiu şi Ovidiu Rez au susţinut astăzi un workshop de educație civică și juridică din proiectul RespectEDucation Academy al generației 8 “Lideri pentru Justiție”, la Liceul Teoretic “William Shakespeare” din Timişoara. Doamna consilier juridic Anca Colescu a fost invitată la Liceul Tehnologic „Elie Radu” pentru a explica elevilor de aici noţiuni de drept MonitorulBT. Studenții la Drept Cristi Ardelean, membru VeDemJust și Florina Ghiț, atestată de VeDemJust pentru a ține lecții neformale de educație juridică în școli și licee, au fost la elevii de gimnaziu ai Școlii Agora din Oradea.
22.11.2017 Adevărul scrie despre acțiunile de educație juridică ale doamnei consilier juridic Anca Colescu. Doamna consilier juridic Ana Colescu a ținut miercuri o lecție de educație juridică la Liceul Tehnologic Elie Radu din Botoșani pentru elevii din clasele a X-a. Doamna consilier juridic Daniela Kenez a fost la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea.
21.11.2017 Lecție de educație juridică la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd ținută de, Cristi Ardelean (student la Drept la Univ Agora Oradea și membru VeDemJust) pentru 54 de elevi din clasele VII-VII si X. Doamna consilier juridic Matilda Nistor a ținut o lecție la Școala „Oltea Doamna” din Oradea, la elevii de clasa a V-a. Avocata Flavia Barbur din Baroul Cluj a fost la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca, avocatele Patricia Miron și Ramona Gatea au fost la Liceul tehnologic „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, iar avocata Bianca Sime a fost la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.
20.11.2017 Avocații Patricia Miron și Cătălin Drumea de la Baroul Cluj au ținut o lecție de educație juridică la Liceul tehnic „Edmond Nicolau” din Cluj-Napoca, la clasele XA, XIIA, XIIB. Doamnele consilier juridic Nicoleta Purge și Mirela Duma din Oradea au fost la Liceul Teoretic „Onisifor Ghimbu” din Oradea la elevii din clasa a șasea.
17.11.2017 Ora de educație juridică din 17.11.2017 la Liceul Teoretic „Andrei Barseanu” din Tarnaveni, judetul Mureș la clasa a XII-a, ținută de domnul avocat Cătalin Roman. Doamna avocat Ramona Gatea a mers la Liceul „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, Jud.CJ, la elevii de la clasele IXB, XA, XC,XIC, XIIA. Doamna avocat Roxana Cleja Liceul teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a fost la elevii din clasele IXA, XIA, XIC. Școala Gimnazială Produlești, clasele VII-VIII a primit-o pe d-na procuror Georgiana Apostol de la Parchetul Judecătoriei Răcari.
16.11.2017 Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a ținut două lecții de educație juridică pentru elevii de liceu, respectiv de clasa a șaptea, de la Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca. Doamna avocat Ramona Gatea a mers la Liceul Șincai din Cluj-Napoca, iar doamnele avocat Anamaria Bianca Borz și Mirela Bojan au fost la Școala Gimnazială Suatu, jud. CJ, la elevii din clasele VIIA, VIIIA, VIIIB. La Școala Gimnaziala „Barbu Catargiu” din comuna Maia, jud. Ialomița, a fost doamna procuror Iancu Margareta de la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni. Doamna consilier juridic Anca Colescu, membru VeDemJust a ținut o lecție de educație juridică elevilor din clasa a-VIII-a de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” dinBotosani, apoi la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din mun.Botoșani pentru elevii din clasele a VII-a si a-VIII-a și în cele din urmă la Școala Gimnazială nr 1 Călărași, jud. Botoșani, pentru clasele a VII-a și a VIII-a. Iulia Georgescu și Mihaela P. Elena au organizat un atelier de educație civică și juridică, pentru elevii din clasa a IX-a G, Colegiul Național „Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeș, proiectul RespectEDucation Academy al generației 8 de Lideri pentru Justiție.
15.11.2017 Doamna consilier juridic Anca Colescu, membru VeDemJust, a ținut mai multe lecții de educație juridică pentru elevi: la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, clasele a IX-a, a X-a și a XII-a și Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani, clasa a X-a, apoi la Școala Gimnazială Avrameni la clasa a VIII-a și la Școala Gimnazială Epureni, pentru elevii din clasele aVII-a și a VIII-a; despre ea scrie presa locală BanulBotosanean. Judecatoarea Natalia Gherman din Oradea și studentul la Drept Cristi Ardelean, membru VeDemJust, au ținut lecții de educație juridică la Aleșd, jud. BH, pentru elevii de la două clase de a XI-a și două de a XII, respectiv la Vadu Crisului pentru o clasă de a IX-a și două clase de a XI-a. Avocata Hajnal Banhegyesi de la Baroul Cluj a ținut o lecție de educație juridică în limba maghiară elevilor de la Liceul Teoretic Bathory Istvan din Cluj-Napoca.
14.11.2017 Educație Juridică cu consilierul juridic Anca Colescu la Școala Gimnazială nr 1 din Ungureni, județul Botoșani, pentru elevi din clasele a VII-a și a VIII-a și la Liceul Tehnologic Plopeni Mari, jud. Botoșani, pentru elevi din clasele X-XII. Domnul judecator Cristi Danileț le-a explicat elevilor din clasele X C si XI C de la Colegiul Baritiu din Cluj-Napoca regulile juridice din societate. Jurişti, avocaţi, profesori și medici reuniţi în Asociaţia „Cultură. Educaţie. Justiţie” le explică elevilor orădeni cum pot combate violenţa fizică sau verbală, dar şi ce efecte juridic au aceste manifestări violente eBihoreanul. Doamnele avocat Adriana Cudrec și Cleopatra Catana au fost la Liceul cu Program Sportiv din Cluj-Napoca la elevii din clasele VIIF, VIIIA, XA, XIIA. Avocata Ptricia Miron a fost la Liceul Ion Rațiu din Turda, jud. Cj, la elevii din clasele VII, VII, X-XII. Judecătoarea Anca Groza a fost la elevii din clasa a IX-a de la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca.
13.11.2017 Perioada 13-17.11.2017 este declarată „Săptămâna educației juridice în școli” de către comitetul de monitorizare a implementării Protocolului încheiat între CSM, MJ, MEN, PICCJ și ICCJ pentru. La școala generală din Brezoaele, Jud. Dâmbovița, a ținut o lecție de educație juridică domnișoara procuror Georgiana Narcisa Apostol de la Parchetul Judecătoriei Răcari. Lecție de educație juridică a ținut și jurista Anca Colescu la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani pentru clasele a VII-a și a VIII -a. Judecătorul Cristi Danileț ține o lecție de educație juridică la clasele XB și XIB din Colegiul Barițiu din Cluj-Napoca. Judecătoarea Fracesca Bujor a primit la Tribunalul Cluj elevii din clasa a II-a de la CN „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca. Avocații Janina Bria-Burciu și Anja Mărginean Cozma din Baroul Cluj au fost la CN Emil Racoviță din Cluj-Napoca la elevii din clasa a VII-a B și a IX-a C, iar avocatul Ciprian Cosmuța a fost la Colegiul Emil Negruțiu din Turda, jud. Cj, la elevii din clasele IX-XII.
10.11.2017 Judecătorul Adrian Popescu de la Judecătoria Pucioasa a fost la clasele X, XI și XII de la Liceul „Ion H. Rădulescu”, Târgoviște. Avocatul Rusu Adrian de la Baroul Cluj a mers la elevii de clasa XI-XII la Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.
9.11.2017 Doamna avocat Roxana Tudorița Baban a susținut o oră de educație juridică pentru elevii din cadrul Liceului Teoretic „Miron Costin” Iași. Judecătorul Adrian Popescu de la Judecatoria Puciosa a fost la Liceul Tehnologic Pucioasa la clasele XI și XI. La Tribunalul Cluj, judecătorii Francesca Bujor și Cristi Danilet au primit elevii de clasa a patra de la Școala „Vaida Voievod” din Cluj-Napoca. Avocații din Baroul Cluj au desfășurat următoarele activități: Giurgiu Adina a mers la elevii de clasa VII-VIII la Școala Gimnazială „Al.Vaida-Voievod” din Cluj-Napoca, Mirela Bojan și Bianca Borz au mers la elevii de la două clase a XII-a din Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, iar Patricia Miron a mers la elevii de clasa VII-VIII la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Cluj-Napoca.
8.11.2017 Școala Gimnazială Epureni din județul Botoșani a primit-o pe doamna consilier juridic Anca Colescu: copiii din clasele V, VII, VIII au primit câte un exemplar al Ghidului practic despre drepturi și lege disponibil și online pe www.educatiejuridica.ro.
7.11.2017 Doamna consilier juridic Anca Colescu a ținut o lecție de educație juridică la Școala Generală din com. Ungureni, în județul BT și apoi la Liceul Tehnologic din satul Plopeni Mari, com. Ungureni, județul Botoșani. Avocatele Mirela Bojan și Bianca Borz au mers la elevii de clasa XI-XII la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca.
6.11.2017 Elevii din clasa a VI-a A de la Liceul de informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, au fost primiție la Tribunalul Cluj de judecătorul Cristi Danileț. De la Baroul Cluj, avocata Adriana Cudrec a mers la elevii de clasa X-XII la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca, iar avocatele Corina Onac și Smaranda Bara au mers la elevii de clasa XI-XII la Liceul Teoretic Gh. Șincai din Cluj-Napoca.
4.11.2017 Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj participă la Emisiunea ”JURIDICA” la LinkPress TV moderată de Raluca Mihaela Gaină și discută despre proiectul de educație juridică în școli https://goo.gl/mvgfzb
3.11.2017 Avocatul Simion Moldovan a fost la elevii din clasa a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială Căpușu Mare, jud.Cluj. Hexagonul Facultăților de Drept din România – alcătuit din facultățile de drept ale Universității din București, Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Universității din Craiova și Universității de Vest din Timișoara – consideră că educația juridică a tinerei generații ar trebui să reprezinte o prioritate a politicilor publice din învățământul preuniversitar. Decanii facultăților de drept din cadrul Hexagonului Facultăților de Drept din România, reuniți la Timișoara cu ocazia unei dezbateri publice pe tema învățământului juridic în România, apreciază că disciplina „Drept” trebuie să facă parte din trunchiul comun al planului-cadru din învățământul liceal, cu statut de disciplină obligatorie, și solicită autorităților și instituțiilor cu atribuții în acest domeniu să adopte măsurile necesare pentru asigurarea accesului tinerei generații la educația juridică.
2.11.2017 Avocații Onac Corina, Smaranda Bara și Azzola Catalin din Baroul Cluj au fost la Liceul Teoretic „Victor Babeș” din Cluj-Napoca la elevii din clasa a X-XII. Avocata Mirela Bojan a fost la elevii din clasa a X-a de la Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca.
1.11.2017 Avocații din Baroul Cluj au desfășurat următoarele activități în județul Cluj: Ana-Maria Borz și Anja Mărginean Cozma au fost la Liceul Teoretic „Onisifor Ghimbu” din Cluj-Napoca la elevii din clasa a VII-a, Andreea Lupea a fost la Liceul Tehnologic din Gherla, la elevii din clasele IX-XII, iar Cristina Cuibuș a fost la elevii de la clasa a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnaziala Ceaușu Mare.
31.10.2017 Avocații Janina Burciu și Patricia Miron din Baroul Cluj au fost la Colegiul Tehnic „Ion Rațiu” din Turda la elevii din clasa a XI-a și a XII-a. sediul PICCJ a avut loc şedinţa Comitetului de Monitorizare privind Educaţia Juridică în şcoli, organism constituit pentru realizarea obiectivelor cuprinse în Protocolul de colaborare privind educaţia juridică încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. S-a stabilit procedura de organizare a activităţii de prezentare a educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar în intervalul 13 – 17 noiembrie 2017, în vederea creşterii gradului de accesibilitate a normelor juridice faţă de destinatarii acestora şi în special faţă de noile generaţii.
30.10.2017 S-a semnat un Protocol de colaborare dintre Colegiul Consilierilor Juridici Bihor, asociația VeDemJust și Inspectoratul Școlar Județean pentru ca educația juridică să fie făcută în județ de consilierii juridici din această zonă.
26.10.2017 Domnul judecător Adrian Popescu de la Judecatoria Puciosa a ținut o lecție de educație juridică la Liceul Tehnologic „Transporturi Auto” din Targoviște, clasele a X-a și a XI-a.
31.10.2017 Baroul Cluj și Inspectoratul Școlar Judetean Cluj au anunțat demararea activităților de educație juridică în județ: avocatii vor fi instructori pentru elevii din clasele VIII-XII. Evenimentul a fost reflectat de presa locală ZiuadeCj.
30.10.2017 S-a încheiat un Protocol de colaborare dintre Colegiul Consilierilor Juridici Bihor, asociația VeDemJust și Inspectoratul Școlar Județean pentru ca educația juridică să fie făcută în județ de consilierii juridici din această zonă.
26.10.2017 Elevi de la clasa a XII-a de la Liceul Șincai și elevi de la clasa a IV-a de la Liceul Bălcescu din Cluj-Napoca au mers la Tribunalul Cluj unde au asistat la un proces penal regizat sub îndrumarea judecatorului Cristi Danileț. Evenimentul a fost reflectat de presa locală MuzicaInstantelor.
26.10.2017 Doamna notar public Iulia Georgescu de la asociația GHEPart a susținut un atelier de educație juridică și civică la Colegiul Național Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș cu elevi de clasa a IX-a, în proiectul RespectEDucation Academy, dezvoltat de o echipă Lideri pentru Justiție.
26.10.2017 Lecție de educație juridică la Colegiul Național Andrei Mureșanu din Dej, ținută de doamna avocat Diana Domșa.
25.10.2017 Lecții de educație juridică ținute de avocata Domșa Stîna Diana la clasele a XI-a C și a X-a B de la C.N. „Andrei Mureșanu” din Dej.
25. 10. 2017 Doamnele consilier juridic Mirela Dana Duma şi Kenéz Daniela au prezentat o lecție de educație juridicaă copiilor din clasa a V-a A de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea.
25.10.2017 Mianda-Lorena Buzatu, studentă la Drept, a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii de clasa a șasea și a șaptea din Școala Gh.Frațilă a comunei Glimboca, județul Caraș-Severin.
24.10.2017 Lecție de educație juridică pentru elevii de clasa a X-a de la Liceul de informatică „Gr.C.Moisil” din Iași. Ea a fost ținută de studenții la Facultatea de Drept a Univ.A.I.Cuza Iași: Alexandru Mihai Scurtu (anul II) si Ana Maria Danileț (anul I), membri în Asociația Studenților la Drept care dezvoltă în zonă proiectul EdJust-Educaţie Juridică în şcoli demarat acum un an și jumătate la Iași.
24.10.2017 Lecții de educație juridică ținute de avocata Domșa Stîna Diana la clasa a XI-a D și a XII B de la C.N. „Andrei Mureșanu” din Dej.
23.10.2017 Lecții de educație juridică ținute de avocata Domșa Stîna Diana la clasele a XII-a A și a XII-a B de la C.N. „Andrei Mureșanu” din Dej.
20.10.2017 Lecții de educație juridică ținute de avocata Domșa Stîna Diana la clasa a X-a C și a XI A de la C.N. „Andrei Mureșanu” din Dej și de avocata Gabriela Filofteia Pop la clasa a IX-a A, a XI-a E și a XII-a D de la C.N. „Andrei Mureșanu” din Dej.
19.10.2017 Proiectul EDUIURIS – educație juridică pentru elevi promovat la nivelul României de asociația VeDemJust a fost prezentat la Universitatea din Modena, Italia, de domnul judecător Cristi Danileț.
19.10.2017 Lecție de educație juridică ținute de avocata Domșa Stîna Diana la clasa a X-a A și de avocata Gabriela Filofteia Pop la clasa a XII-a F de la C.N. „Andrei Mureșanu” din Dej.
17.10.2017 Lecție de educație juridică ținute de avocata Domșa Stîna Diana la clasa a XI-a D de la C.N. „Andrei Mureșanu” din Dej.
16.10.2017 Pe data de 16 oct 2017, studenta Mianda-Lorena Buzatu a încheiat în numele asociației VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie un protocol de colaborare pe trei ani cu Școala Gimnazială ”Ghorghe Frățilă” din Glimboca, jud. Caraș-Severin.
15.10.2017 Proiectul EDUIURIS – educație juridică pentru elevi promovat la nivelul României de asociația VeDemJust a fost prezentat la judecătorul Cristi Danileț ONG-urilor adunate la Sibiu pentru a constitui platforma „Contract Romania”.
05.10. 2017 Cristi Ardelean a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii de gimnaziu de la Școala „Ovidiu Drîmba” Lugașu De Jos din jud. Bihor. Cristi este student in anul III la Facultatea de Drept a Univ. Agora din Oradea și membru VeDem Just.
05.10.2017 De „Ziua Educatiei” doamna profesoara Ioana Schweigoffer si doamna mediator Codruta Obârșie au ținut câte o lecție de educație juridicaă la Colegiul National „C.D. Loga” Timișoara la clasele a IX-a și a XII-a.
02.10.2017 „Săptămâna Prevenirii Criminalității” a început la Cluj luni, 2 octombrie, ziua fiind dedicată prevenirii delincvenței juvenile. La Colegiul Tehnic „Napoca” au participat agentul de poliție Traian Morar și judecătorul Cristi Danileț la o întâlnire cu 100 de elevi din clasele a IX-a și a X-a.
28.09.2017 Studenta Mianda-Lorena Buzatu a încheiat din partea VeDemJust un protocol de colaborare cu Liceul CDLoga din Caransebeș.
30.09.2017 Un numar de 70 de consilieri juridici din Oradea si judetele invecinate au participat la un curs de instruire în ‘Metode și tehnici de predare non-formală a educației juridice în școli și licee’ organizat de către Ordinul Consilierilor Juridici Bihor și VeDemJust (Cristi Danileț, Cristian Ardelean).
26.09.2017 Elevii clasei a VI-a de la Colegiul National ,,C.D.Loga” au participat la o ora de Educație Juridică, avand ca tema ,,Facebook-ul si Mass-Media”, ținută de studenta Mianda-Lorena Buzatu.
11.09.2017 – Un număr de 30 de avocați ce practică dreptul în raza județului Cluj, au urmat un curs prin care au dobândit tehnici și metode pentru a preda educația juridică în școli și licee. În maxim o lună ei vor începe să meargă în unitățile școlare din localitățile clujene, în baza protocolului semnat între Baroul Cluj, asociația VeDemJust și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
27.08.2017 A avut loc primul proces simulat cu elevi, care a fost transmis în direct la o televiziune locală. Evenimentul a avut loc la Bascov, jud. Argeș. Înregistrarea poate fi urmărită AICI.
29.07.2017 A avut loc primul proces simulat cu elevi, înregistrat integral și difuzat publicului. Evenimentul a avut loc la Vatra-Dornei, jud. Suceava. Înregistrarea poate fi urmărită AICI.
14.07.2017 Un număr de 80 olimpici internaționali și liceeni performeri în diverse domenii, reuniți în Cluj-Napoca din peste 30 de orașe din România și Moldova în programul „Creatori de Viitor” au participat la o lecție de educație juridică ținută de judecătorul Cristi Danilet. 15 manuale de educație juridică au fost distribuite în mod gratuit participnaților.
27.06.2017 Doamna jurist Anca Colescu a ținut o lecție de educație juridică copiilor de la Asociația Happy din Botoșani.
26.06.2017 S-a încheiat a doua etapă a programului de educație juridică în care au fost ținute lecții de studenții juriști ieșeni și suceveni și au fost distribuite 1924 de manuale de educație juridică pentru elevii din mun. Rădăuți și com. Vicovu de Sus, jud. Suceava, inițiat de Drept Luca Ciubotaru, licențiat în drept.
30.05.2017 Educație Juridica la clase de gimnaziu de la Școala Gimnazială „Ovidiu Drîmba” din Lugașu de Jos, Bihor, ținută de Cristi Ardelean și Florina Ghiț.
26.05.2017 Judecătorul Cristi Danileț a prezentat în cadrul manifestărilor legate de Zilele Baroului Cluj proiectul de educație juridică și a invitat avocații clujeni și pe cei din Alba să se implice. Prezentarea poate fi accesată aici. Evenimentul a fost relatat de BZC.
25.05.2017 La Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd, colegii Cristi Ardelean și Florina Ghiț au ținut câte două ore de educație juridică la elevii din două clase!
22.05.2017 La Casa de Cultură din Șimleu Silvaniei, colegul nostru Stefan Stef a ținut o lecție de educație juridică în cadrul Săptămânii Școala Altfel pentru elevii de la Colegiul Național „Simion Barnutiu” din localitate. Au participat 300 de copii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. 25 dintre profesorii și diriginții participanți au primit gratuit Ghidul de educație juridică pentru liceu.
18.05.2017 Judecătorul Cristi Danileț a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii din clasa a X-a C de la Liceul Șincai din Cluj-Napoca.
16.05.2017 La inițiativa decanului Baroului Zalău, domnul avocat Bogdan Ilea, Colegiul Național „Silvania” din Zalău l-a primit pe judecătorul Cristi Danileț la o lecție de educație juridică. 25 de elevi din cei 60 participanți au fost norocoșii care au primit gratuit manualul alcătuit de judecător. Evenimentul a fost redat de SălăjeanulTV.
15.05.2017 Azi, Loredana Barmoș, Cristi Ardelean și Florina Ghiț au ținut o lecție de educație juridică în satul Tărian din comuna Girișu de Criș, județul Bihor. Au participat copii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială nr. 1. Cei trei sunt studenți ai Facultății de Drept a Universității Agora din Oradea și au participat anul trecut la un curs de formare pentru a preda educația juridică în stil non-formal organizat de asociația VeDemJust.
14. 05.2017 Duminică, 14 mai, în România am sărbătorit ZIUA ADOLESCENTULUI instituită acum 20 ani prin Legea 197/1997. Copiii au fost invitați să se înscrie pe forumul interactiv Educație Juridică – grup de discuții unde pot discuta cu practicienii dreptului despre problemele lor.
11.05.2017 In localitatea Moreni, jud. Dâmbovița, doamna consilier juridic Cristiana Maria Druță a ținut o lecție de educație juridică la Școala Generală nr. 2, pentru copii din clasa a 8-a. Cristina a urmat cursul de formare pentru predarea educației juridice în stil nonformal organizată de asociația VeDemJust.
2.05.2017 De Ziua națională a tineretului proiectul de educație juridică a reînceput în județul Suceava: cinci ore interactive la Liceul Teoretic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, jud. Suceava au fost susținute de surorile Florina și Georgeana Ungurean care sunt studente la Drept la Iași în anul IV, împreună cu avocatul Sebi Zoituc.
13.04.2017 Studenta la Drept în București Ioana Cărare a ținut câte o lecție de educație juridică la elevii din două clase a X-a, una a XI-a si una a XII-a de la Colegiul Andronic Motrescu din Rădăuți. Ioana a urmat un curs de metode și tehnici pentru predarea nonfomală a educației juridice în școli organizate de asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție.
12.04.2017 Cristian Gîndac, Cătălin Moloce și Titiana Laura (studenți în anul II la Drept în Cluj) au ținut o lecție de educatie juridică pentru elevii din două clase de a XI-a de la Liceul „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca.
7.04.2017 Studenții Mihai Negustor si Dan Razvan au ținut o lecție de educație juridică la clasa a XII-a la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca. În aceeași zi studenții Cristian Gîndac și Mihai Muresan au ținut lecții de educație juridică la Liceul de arte „Romulus Ladea” pentru trei clase de a XII-a, la Liceul „Gheorghe Șincai” pentru o clasa de a XII-a. Pe lângă temele abordate zilele trecute, a mai fost atins ca subiect și transmiterea de boli prin contact sexual neprotejat.
5.04.2017 Cristian Gîndac și Mihai Mureșan, studenți in anul IV la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Drept Cluj-Napoca, au susținut câte o lecții de educație juridică la elevii de la clasa a XII-a Liceul „Avram Iancu” și la clasa a XII-a Seminarul Ortodox. Temele abordate au fost: Constituție, stat de drept, puterile statului, etapele adoptarii unei legi, infractiuni (loviri si alte violente, viol, act sexual cu un minor, luare si dare de mita cu exemple), facebook, profesiile juridice, tipuri de raspundere, etapele procesului penal.
În aceeași zi, doamna Ramona Duminica (lector universitar Universitatea Pitesti) și studentele Lorena Toma și Liliana Sterea (anul I la Facultatea de Știinte Economice și Drept) au sustinut o oră de educație juridică la Colegiul National Alexandru Odobescu din Pitești pentru 100 de elevi din clasele IX-XII. Evenimentul a fost relatat de ObservatordeArgeș
1.04.2017 Judecătorul Cristi Danileț a ținut o lecție de educație juridică la Oradea pentru elevii de liceu din Oradea și Beiuș. Evenimentul a fost relatat de Digi24
28.03.2017 Doamnele mediator Claudia Estera Azgur și Codruta Obarsie au explicat elevilor regulile elementare despre drept și justiție azi, în Palatul de Justiție din Timișoara. Copiii sunt de la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara, clasa a VIII-a.
25.03.2017 Azi, pe litoral s-a desfășurat prima ediție ‘Know the Law’ – concurs de educație juridica pentru liceenii din Constanța, desfășurat pe baza manualului „Educație juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi și justiție”. Trofeul a fost câștigat de echipa Liceului ‘George Calinescu’. Concursul a fost inițiat de Ana-Maria Bejan, Barață Bogdan, Roxana Topor și Cristina Boroiu de la Universitatea Spiru Haret. Din juriu au făcut parte reprezentanți ai facultății, ai asociației VeDem Just, ai avocaților, magistraților și notarilor publici.
24.03.2017 Doamna consilier juridic Silvia Cazacu a ținut o lecție de educație juridica la clasa a- VII-a, Școala Gimnazială Bungețani, comuna Făurești, județul Vâlcea. Iată ce mesaj a trimis ulterior Ana-Maria Larisa: ‘Lectia a fost extraordinara, am învățat despre lucruri de care unii nu știu! A fost o experiență pe care ar trebui să mai fie repetată! M-ați făcut să iau o decizie care mă va ajuta în viitor ! Să mă fac ceva legat de justiție și să ajut alți oameni și să învăț ce este bine și ce este rău!’
23.03.2017 Clasa de elevi a IX-a C de la Colegiul Național „George Barițiu”, diriginte domnul profesor Laszlo Alexandru, a venit la Tribunalul Cluj pentru ora de educație juridică susținută de judecătorul Cristi Danileț. Printre ei au fost și cinci elevi de clasa a XII-a, interesați să susțină examenul de admitere la Facultatea de Drept. Evenimentul a fost redat de TVR Cluj.
20.03.2017 D-na Jurist Silvia Cazacu a ținut câte un curs de educație juridică în Școala Gimnazială Bungețani din loc. Făurești și Școala Gimnazială Băbeni-Oltețu din loc. Diculești, ambele din județul Vâlcea. Alături de elevi, la cursuri au participat cei doi directori.
16.03.2017 Sabin Lazăr a ținut azi un curs de educație juridică în Braila, la o școala din mediul rural, comuna Chișcani. A ținut două ore, una la clasa a 4-a și una la clasa a 8-a. Copiii au citit din Constituție, Codul penal și din ghidul de educație juridică adresat colegilor lor mai mari. Sabin este student în anul al doilea la Facultatea de Drept a Universității București și a urmat cursul de instruire ca formator pentru a preda educația juridică în învățământul preuniversitar organizat anul trecut în decembrie de către asociația VeDemJust.
14-15.03.2017 Asociația VeDemJust a încheiat protocoale de colaborare privind educația juridică în unitățile de învățământ preuniversitar cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și scolile generale Bungețani din loc. Făurești și Băbeni-Oltețu din loc. Diculești, jud. Vâlcea.
13.05.2017 Elevii de la clasa a IX-a a Liceului Avram Iancu din Cluj-Napoca au venit la Tribunalul Cluj unde au fost întâmpinați de judecătorul Cristi Danileț. Au aflat despre coduri și legi, despre copiii autori sau victime ale unor infracțiuni. Au intrat în pielea unor personaje implicate intr-un proces de omor în legitimă apărare. Fiecare elev a primit ghidul de educație juridică. Evenimentul a fost relatat de Pro Tv.
10.03.2017 Cristi Ardelean, membru din Oradea al VeDemJust și Florina Ghit au ținut trei lecții de educație juridică la Liceul ‘Don Orione’ pentru clasele a V-a și VI-a, a VI-a și VII-a, respectiv a VIII-a.
03.03.2017 Proiectul național Eduiuris continua în județul Sălaj. Vineri, 3 martie 2017, elevii din trei clase ale Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”din Șimleu Silvaniei au participat la orele de educație juridică ținute de mediatorul Stefan Stef, reprezentant al VeDemJust în jud. Sălaj.
3.03.2017 Elevii din trei clase ale Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”din Șimleu Silvaniei au participat la orele de educație juridică ținute de mediatorul Ștefan Ștef, reprezentant al VeDemJust în jud. Sălaj.
25.02.2017 A avut loc la Constanța semifinala concursului de educație juridică „Know the Law”. Acest concurs este promovat de EDUIURIS Constanța, alcătuită din Ana Maria Bejan (avocat), Roxana Topor (mediator), Cristina Boroiu Dragomir (mediator) și Bogdan Barață (avocat) și a avut ca obiectiv verificarea cunoștințelor elementare de educație juridică din cadrul manualului Ghid practic despre drepturi și justiție. Dintre echipele prezentate în preliminarii au mai rămas în cursă cele de la Liceul Teoretic „George Călinescu” și Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”, care se vor întâlni în finala ce va avea loc pe 25 martie.
24.02.2017 La Colegiul Național „Carol I” Craiova s-a derulat o oră de educație juridică pentru liceenii din clasa a IX-a G susținută de Silvia Cazacu, consilier juridic și absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, instruită ca formator în cadrul programului dezvoltat de asociația VeDemJust.
În aceeași zi, Dumitrașcu Andreea Diana (studentă la Drept, Universitatea Transilvania din Brașov, în anul IV) și Carmen Enache (studentă la Drept, în anul II) au susținut două lecții de educație juridică la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Onești, jud. Bacău, pentru elevii din clasele a IX-a, respectiv a XI-a. Ambele studente au fost certificate să predea educație juridică în urma absolvirii cursului intensiv dezvoltat de asociația VeDemJust.
23.02.2017 S-au derulat seminare de educaţie juridică la Colegiul “Emil Racoviţă” Iaşi pentru elevii din clasele a X-a și a XII-a susținute de absolventele de Drept Anca Vatamanu Gavriluță (consilier la birou executor judecătoresc) și Diana-Georgiana Roșca (agent Penitenciarul Iași) în cadrul programului regional EdJust, promovat de Asociația Studenților la Drept. Elevilor li s-a înmânat broșura „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, tipărită cu susținerea financiară a unor sponsori locali.
22.02.2017 Daniela Roman (consilier juridic) a ținut o lecție de educație juridică la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iași pentru elevii de clasa a IX-a si a X-a. Fiecare clasă a primit câte un exemplar al manualului Educație juridică pentru liceeni.
30-31.01.2017: Ștefan Stef (mediator, reprezentant al asociației VeDemjust în județul Sălaj) a ținut trei lecții de educație juridică la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, pentru elevii din clasele a X-a și a XII-a.
30.01.2017 A avut loc prima lecție de educație juridică din acest an. Roxana Moga (consilier juridic) și Ciocârlan Marieta (agent de poliție), pregătite ca formatori în cadrul programului EDUIURIS promovat de asociația VeDemJust au ținut o lecție pentru copiii de la clasa a VII-a A de la Colegiul „Unirea” din Brașov. Copiii au simulat un proces.