Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

2021

ACȚIUNI DE EDUCAŢIE JURIDICĂ ÎN ANUL 2021

DECEMBRIE 2021

16 decembrie – Activitate realizată de avocat Ioan Mircea David în cadrul proiectului “𝐀𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚̆𝐦 𝐣𝐮𝐬𝐭” desfășurat de VeDem Just și de Agenția Națională Antidrog.  Tinerilor din clasele a 9-a A, a 9-a P1 și a 9-a P2 de la Liceul Dacia, București, li s-a explicat care este pericolul la care s-ar expune dacă ar consuma droguri sau ar face trafic de droguri.

10 decembrie – Ziua VeDem Just. La această dată se împlinesc șase ani de când au fost semnate actele constitutive ale organizației VeDem Just, promotor al programului național de educație juridică. Ziua a fost special aleasă, pentru a coincide cu Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

8 decembrie – Echipa formată din specialiști ai Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța (cms.șef Marius Cristian Oprișan și insp.spec. Mihai Chichirim), precum și ai VeDem Just (conf.univ.dr. Roxana Topor) a continuat activitățile de educație juridică antidrog în cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”. Astfel, elevii de la  ICHC au fost informați despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri, precum și despre măsurile care se aplică în România conform principiului „justiției terapeutice”, începând cu anul 2014. De asemenea elevii au testat „ochelarii de droguri și alcool” care simulează efectele consumului de droguri și alcool.

4 decembrie – În cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”, echipa formată din specialiști ai Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța (insp.spec. Mihai Chichirim) și ai VeDem Just  (conf.univ.dr. Roxana Topor) a informat elevii de la Liceul Teoretic „George Emil Palade” din mun. Constanța despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri, precum și despre măsurile care se aplică în România conform principiului „justiției terapeutice”, începând cu anul 2014.

 

NOIEMBRIE 2021

26 noiembrie – Prin domnul avocat Ioan Mircea David, “𝐀𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚̆𝐦 𝐉𝐮𝐬𝐭” proiect realizat de VeDem Just în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog a ajuns în Buzău la Colegiul National B.P. Hașdeu, la clasa a IX-a.

26 noiembrie – Proiectul “Acționăm Just” desfășurat de VeDem în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog a fost la Iași. Tinerii din clasele a 8-a B, a 10-a B, a 10-a E și a 11-a A de la Liceul de informatică „Grigore Moisil”” din Iași au fost informați despre ceea ce însemnă consumul și traficul de droguri, dar și de sancțiunile ce pot fi aplicate.

25 noiembrie – Domnul judecător Cristi Danileţ a ajuns online la elevii din com. Panticeu, din Cluj. Elevii claselor a VI-a, a VII-a și a VIII-a, au avut prima activitatea desfășurată online, din cadrul proiectului educaționa ,,Educația juridică a elevilor – educație pentru valoare” (Nu uita, ești ceea ce GÂNDEȘTI, vei fi CEEA CE ÎȚI DOREȘTI!). Domnul judecător Cristi Danileț, le-a vorbit elevilor despre importanța regulilor în societate, la școală și acasă, precum și care sunt consecințele încălcării acestora.

24 noiembrie – Domnul judecător Cristi Danileț a fost invitat de către doamna consilier Trif Ramona,  să țină lecții nonformale de educație juridică la Liceul teoretic „Avram Iancu” din Cluj. Au fost patru clase, fiecare pentru 50 minute: 7C (prof. Doina Florea), 7A (prof. Mariana Crisan), 9A (prof. Ruxandra Diana Dragolea) si 11D (prof. Suciu Otilia).  Copiii au adresat întrebări cum ar fi: ce să facă dacă sunt agresați pe rețelele de socializare, cum descoperim infractorii din DarkWeb, cum dozăm pedepsele, cine dintre avocat-procuror-judecător e mai important, dacă se poate purta o armă albă pe stradă, dacă părinții pot bate copiii, de câte feluri sunt drogurile, ce nu avem voie în online, dacă pot răspunde violent unui agresor.

23 noiembrie – Echipa formată din specialiști CPECA Constanța (insp.spec. Mihai Chichirim) și Asociația VeDemJust Constanta (conf.univ.dr. Roxana Topor) au avut activități de educație juridică antidrog în cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”. Astfel, 24 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” din orașul Năvodari au fost informați despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri. Activitățile s-au desfășurat în format on-line.

22 noiembrie – Domnul judecător Cristi Danileț a fost invitat la Liceul teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, să țină lecții de educație juridică nonformală la clasa a V-a A, clasa prof. Alina Darius Popa. Cei mici au fost extrem de activi: s-a discutat despre interdicția de a deschide un cont fals pe Instagram, despre limitele libertății de exprimare, despre regulile de pe stradă pentru a fi în siguranță, despre regulile de acasă și cele de la școală. S-a ajuns la concluzia că sub lege suntem protejați, dar trebuie să fim vigilenți ca și ceilalți să respecte regulile. O oră la elevii din clasa a XI-a, la clasa prof. Trif Ramona Maria. S-a discutat despre importanța vârstei de 10 ani pentru copii care pot sta de vorbă cu autoritățile și a celei de  14 ani pentru răspunderea tinerilor, despre neacceptarea de către judecător a scuzei necunoașterii legii, despre darkweb, abuzuri sexuale, limitele libertății de exprimare, despre consecințele comiterii unei infracțiuni.

17 noiembrie – Legea educației juridice a fost publicată în această seară în Monitorul Oficial. Mulțumiri doamnei senator Monica Anisie pentru că a pus în practică un vis al tinerilor juriști din VeDem Just ce datează de peste 5 ani. https://vedemjust.ro/legea-educatiei-juridice

 

OCTOMBRIE 2021

22 octombrie – Domnul avocat Mircea Ioan David, voluntar VeDem Just, împreună cu doamna Catalina Niculae, coordonatoarea proiectului ”Acționăm Just”, din partea Agenției Naționale Antidrog au discutat cu tinerii din clasa a X-a M din Colegiul Economic “Viilor” din București despre cât de grav este să deții droguri de risc sau de mare risc. Proiectul „Acționăm just” este realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

21 octombrie – În data de 18 octombrie 2021 s-a dat startul sezonului 2 a programului de educaţie juridică destinat tinerilor, Lions Leo Legal, un proiect al Lions Clubs District 124 Romania & LEO District 124 Romania în colaborare cu Asociația Voci pentru Democrație și Justiție; lector a fost domnul judecător Cristi Danileț care a vorbit tinerilor despre Justiția internațională și combaterea impunității. Domnul judecător Cristi Danileț a participat la un eveniment organizat de Consiliul Şcolar al Elevilor C.N. „Alexandru Lahovari” din Rm.Vâlcea şi asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie; a discutat despre drepturile și obligațiile elevilor, îndatoririlor și sancțiunile ce li se pot aplica. S-a insistat pe responsabilizarea lor: respectarea regulamentului școlar și statutului elevilor, respectarea autorității profesorilor, încredere și respect pentru oamenii legii. În același timp a militat pentru păstrarea demnității: încălcarea obligațiilor de serviciu (militantism politic, nerespectarea măsurilor anti-Covid) sau actele abuzive (insultarea, amenințarea sau lovirea unor elevi) nu trebuie trecute cu vederea.

21 octombrie – Domnul judecător Cristi Danileț a fost la Școala Generală din com. Căian. A discutat cu elevii prezenți fizic, dar și online. A asistat și directorul la oră, și unii profesori. A prezentat importanța vârstei de 10 ani (când pot sta de vorbă cu un judecător) și de 14 ani (când răspund penal). Li s-a demonstrat că ei cunosc reguli din Codul penal fără să îl fi citit vreodată. A aflat de la ei ce ar face într-o săptămână fără reguli. Au fost judecători într-un caz cu o elevă ce a furat cardul profesoarei și a extras bani din contul ei bancar, aflând cum gândesc ei și cum gândește un om al legii când dozează pedeapsa. Li s-au explicat de ce legile sunt făcute ca să ne protejeze, de ce regulile trebuie respectate – inclusiv cele sanitare, de ce justiția este una protectivă, nu represivă. Au înțeles că violența școlară sau cea domestică nu este acceptabilă. Domnul avocat Mircea Ioan, voluntar VeDem Just a ajuns astăzi, cu proiectul „Acționăm just”,  și la clasa a 9-a A din cadrul Colegiului Tehnic ”Carol I. Proiectul este realizat cu sprijinul partenerilor noștri din Agenția Națională Antidrog. S-a discutat despre vârsta minimă de la care minorii răspund penal, dar și despre investigatorii sub acoperire sau despre regulile ce trebuie respectate în cazul unei percheziții domiciliare. Toate acestea, pe înțelesul copiilor.

19 octombrie – Domnul judecător Cristi Danileţ a avut o întâlnire online cu copii din mai multe localități prin intermediul Fundației Progress. Domnul judecător le-a povestit copiilor din: Vaidei, Beriu, Romos, Baru, Ghelari, Medgidia, Crâmpoia, Vișina Nouă, Jibou, Zalău, Crușeț, Scoața, Farcas, Ticleni, Vladimir, Târgu Jiu, Tulcea, Dorobanțu, Răucești, Tămășeni, Pitești, Baia Mare, laschii, Râșnov și Buzău despre responsabilitatea juridică pe care o ai la diverse vârste în România. A fost un dialog deschis, informal, prietenos și plin de informații utile. Copiii au fost interesați și de latura umană a muncii unui judecător, întrebând despre cea mai comică situație pe care a întâlnit-o la un proces sau de ce a decis să urmeze această carieră. „Ne dorim ca un număr cât mai mare de biblioteci publice și copii din mediul rural să beneficieze de aceste webinarii și ca un număr cât mai mare de copii din România să conștientizeze drepturile și obligațiile pe care le au în raport cu legea”.

18 octombrie – Parlamentul a votat ca educația juridică să devină materie în învățământul preuniversitar, care să fie studiată în toate școlile din România începând cu anul școlar viitor.

14 octombrie – VeDem Just a desfășurat trei activități cu tinerii din liceele din București. Două dintre acestea, desfășurate la Colegiu German ”Goethe” și la Colegiul Economic ”Viilor”, au vizat proiectul ”Acționăm Just” realizat împreună cu Agenția Națională Antidrog . Ora de educație juridică din Liceul cu program sportiv ”Mircea Eliade” a vizat o altă temă, aceea a violenței. Activitățile au fost ținute de domnul avocat Mircea Ioan.

13 octombrie – Domnul judecător Cristi Danileț a prezentat la TVR Cluj esența proiectului de educație juridică. Video: AICI. Doua clase, XI G și XI A, din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, Constanta au fost astăzi gazdele noastre în cadrul proiectului, ACȚIONĂM JUST, desfășurat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța. Tinerii au aflat, atât de la doamna Roxana Topor, membru VeDem Just, cât și de la doamna Gabriela Șandru, detalii despre importanta cunoașterii legilor, despre vârsta răspunderii penale dar și despre pericolul consumului și traficului de droguri. Domnul avocat Mircea Ioan, voluntar VeDem Just, a discutat cu tinerii din clasa a 9-a G din Colegiul Economic ”Viilor” din București despre pericolul consumului și traficului de droguri și despre cât de important este să fie informați cu privire la toate noutățile, inclusiv cele juridice. Aplicația ”Lege-n Dar” realizată de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie îi va ajuta cu siguranță.  Exemplele practice pe care le-a dezbătut au fost îmbinate cu prezentarea partenerilor noștri din cadrul Agenției Naționale Antidrog. La final, a discutat și despre Facultatea de Drept și cum ar trebui să se pregătească pentru admitere.

5 octombrie – O echipă formată din specialiști ai CPECA Constanța (asis.soc. Gabriela Șandru) și Asociația VeDemJust Constanta (mediator Roxana Topor) au desfășurat primele activități în cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”: 36 de elevi ai ICHC din mun. Constanța au fost informați despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri. De asemenea, elevii au avut posibilitatea de a testa „ochelarii de droguri” care simulează efectele consumului de droguri și alcool. Un număr de 1534 de manuale „Elevul și Legea” au fost descărcate în această dimineață la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. De aici vor ajunge la cele 31 de școli unde în acest județ se studiază opționalul de educație juridică. Alte 5500 de manuale sunt distribuite către celelalte județe unde se presă acest opțional.

.

SEPTEMBRIE 2021

30 septembrie – Încheierea protocolului de colaborare între Asociația VeDem Just și Sindicatul Național al Greferi Judiciare „Dicasterial” pentru promovarea educației juridice de către grefieri.

18 septembrie – Fiecărui elev care va studia în acest an opţionalul de educație juridică, asociaţia VeDem Just s-a angajat să îi procure gratuit un exemplar din manualul de educație juridică „Elevul şi Legea”. Asociaţia a început să strângă donaţiile pentru tipărire printr-o platformă oferită de RUF – Romanian United Fund.

12 septembrie – Despre educație juridică și importanța ei. Interviu al elevei Borcea Bianca Ana-Maria, ambasador al educației juridice și participantă la tabăra organizată de VeDem Just „Summer Legal Academy”, cu judecătorul Cristi Danileț.

8 septembrie – Podcast realizat de ambasadoare a educației juridice și participantă la tabăra organizată de VeDem Just „Summer Legal Academy” Aytana Anghel și Cristi Danileţ, despre pedeapsa capitală. Material: AICI

3–4 septembrie – Judecătorul Cristi Danileț a ținut cursul de instruire pentru profesorii care vor preda opționalul de educație juridică în acest an școlar, în programul promovat de asociația VeDem Just. Au participat 61 de cadre didactice.

1 septembrie – Aytana Anghel din Ploiești, ambasador al Educației Juridice ce a participat la tabăra de vară „Summer Legal Academy”, a publicat un interviu cu judecătorul Cristi Danileț.

.

AUGUST 2021

23 august – Domnul avocat Ioan Mircea David a discutat despre violența în familie și despre consecințele ei, cu copiii din cadrul “Școlii de Vară Dridu”. Au discutat diverse subiecte, de la violența fizică și verbală până la cămătărie, de la “școala de corecție” până la Alcatraz și Guantanamo Bay. Au răsfoit Constituția, Codul Penal, dar și Ghidul practic de educație juridică “Elevul și legea”. Activitatea a avut loc la invitația celor de la  asociația “Noi Destine”.

8 -13 august– Tabera de educație juridică „Școala de Libertate” la Cosinești pentru 33 de elevi adolescenți dintre care 15 au fost aleși din Republica Moldova, iar 15 din România și încă 3 elevi invitați. Elevii din România au fost instruiți de judecător Cristi Danileț, jurist Lucian Checheriță, profesor Roxana Topor, mediator Gianina Clop. Elevii din Republica Moldova au venit însoțiți de domnul Ion Pruteanu, șef al Direcției de Educație Anticorupție din Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova. În cadrul taberei am avut invitați și activități precum:

  • Niculae Mihaela și Banciu Roxana de la Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, respectiv Borș Filotia de la Biroul de analiză și prevenirea criminalității din IPJ Constanța au vorbit despre infracțiuni, contravenții și fenomenul traficului de persoane;
  • Promotorii proiectului “Vacanța in siguranța fără droguri”, inițiat de Agenția Naționala Antidrog-Centrul Constanta in parteneriat cu IPJ Constanta, Gruparea mobila de Jandarmi Constanta și Directia județeana de tineret și sport. Irina Manolache, Marian Țuțuianu, Mihai Chichirim, Elena Șandru au vorbit despre prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor și despre oportunități conferite de proiecte europene.
  • S-a desfasurat un proces simulat în Facultatea de Drept a Univ. Spiru Haret din Constanța. Avocat Mircea David, procuror Viorel Teliceanu si profesor Eduard Mindirigiu au fost invitați speciali.
  • Relu Teodor – activist civic, Dan Cojocaru – actor, Cosmin Brzan – Centrul pt Resurse Civice, Ariana – AEC, Daria Popa – activist civic au dezvăluit cum au mișcat lucrurile la nivelul comunitatii lor.
  • Ministrul justiției, Stelian Ion, a participat la tabără pentru a sta de vorbă cu tinerii despre justiție.
  • Directorul general de la ANABI le-a vorbit copiilor printre altele despre ce se întâmplă cu bunurile confiscate de la infractori.
  • Au avut loc acțiuni ecologizare a plajei din Costinești întreprinse de tinerii participanți la tabără împreună cu organizatorii.

.

IUNIE 2021

29-30 iulie – VedemJust a desfășurat online cursul de instruire destinat profesorilor interesați de educația juridică. Unii dintre ei vor preda această materie în anul școlar 2021-2022, alții vor prelua informațiile în cadrul altor cursuri pe care le susțin sau proiecte pe care le vor desfășura. Lector a fost judecătorul Cristi Danileț. Au fost 35 de participanți la acest curs, profesori la școala generală sau liceu.

18 iunie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut o lecție de educație juridică la clasa a V-a C de la Liceul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, la ora doamnei profesoare Silvia Giurgiu. Ea va preda la anul acest opțional, pentru elevii de la trei clase.

17 iunie – Liceul Marin Preda din București si VeDemJust: micii ambasadori ai Educației Juridice – Junior Legal Academy, au susținut un proiect de promovare a importanței studiului „Educației Juridice” în școli. Desfășurat de o perioadă de 3 luni, elevii au realizat o broșură, un afiș și un material audio video ce constituie primul volum al unui e-book menit să aducă noțiunile juridice de bază mai aproape de înțelesul colegilor. Clasa a V a D este un promotor al studiului Educației Juridice, copiii având opinii clare asupra necesității introducerii materiei, ca opțional. Coordonator: profesor Lucia Brad Paraschivescu.

15 iunie – Diana Georgiana Roşca, voluntar VeDem Just a susţinut două ore de educație juridică la Liceul Tehnologic „Avram Iancu”, Târgu-Mureș, cu aprox. 50 elevi, clasele a IX-a, a X-a și a XI-a și la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu Târgu-Mureş, cu aprox. 60 elevi, din trei clase de a VI a şi a V a.

14 iunie – Lecţie online de educație juridică cu judecătorul Cristi Danileţ pentru elevii din clasa a V-a de la Şcoala „Oltea Doamna” din Oradea. Iniţiativa i-a aparţinut doamnei profesoare Mirela Tanc. S-a discutat despre regulile de acasă, de la şcoală, de pe stradă, dar şi de cele din online. Deşi încă nu au împlinit vârsta de 13 ani, unii elevi au conturi pe reţelele de socializare. Au aflat că nu este permis ca cineva să deschidă un cont online pe numele altuia, că nu poţi insulta pe nimeni sub adăpostul anonimatului şi că oamenii legii te pot identifica, că părinţii răspund cu bani pentru pagubele create de copiii lor.

12 iunie – Domnul judecător Cristi Danileț a participat la Filarmonica din Arad la cea de-a doua ediţie a evenimentului organizat de Club Leo Maris Arad cu tema „Vorbind despre viitor”. Domnul judecător le-a vorbit copiilor despre ce pot face ei pentru un viitor mai bun, mai sigur. Le-a arătat de ce e bine ca proiectul de educație juridică să fie preluat de ei şi dus în şcoli.

11 iunie – Roxana Topor membru activ VeDem Just, a vorbit într-un interviu la radio în cadrul emisiunii „Contribuții civice la educație” despre educația juridică. Transmisiunea: AICI

9 iunie – Elevii Liceului Teoretic Lucian Blaga Constanța au participat la festivitatea de premiere a concursului Junior Debate – etapa pe școală. Premiile oferite copiilor au fost susținute de Asociația Vedem Just, cu ajutorul doamnei conferențiar Topor Roxana.

9 iunie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevii de clasa a cincea a Şcolii Gimnaziale nr. 129 din Bucureşti, solicitată de domnul Marius Gheorghe, preşedintele comitetului reprezentativ al părinţilor. Copiii au aflat de ce este bine să respectăm regulile stabilite de familie, de ce nu este bine să oferim poze străinilor în online, cum trebuie să traversăm corect strada, de ce nu permite legea să mergem cu bicileta pe drumurile publice până la vârsta de 14 ani şi multe altele. Toţi şi-au descărcat pe loc aplicaţia de mobil Lege-n-Dar

8 iunie – Judecător Cristi Danileţ a avut o întâlnire cu elevii din Clubul de educație juridică înființat de doamna profesoara Codruța Obârșie în mun. Timișoara. Tinerii din clasele a 7-a și a 10-a au aflat mai multe despre necesitatea existenței regulilor, sancțiunile în caz de încălcare a unor legi, legitima apărare, portul de arme albe, norme de circulație publică, răspunderea părinților sau a profesorilor pentru faptele copiilor, sancționarea tinerilor începând cu vârsta de 14 ani.

6 iunie – La Bacău a fost prezentat proiectul de educație juridică pentru 45 de profesori de la mai multe școli din județ. Alături de domnul judecător Cristi Danileț au fost colegii din VeDem Just Gianina Nicoleta Clop și Lucian Checheriță. A luat cuvântul și profesoara Costela Bejan care predă deja această materie. S-au prezentat dispozițiile legale aplicabile în familie, pe stradă, în online, la școală. S-a vorbit despre droguri, pornografie infantilă și trafic de persoane. Toți au participat la un test kahoot și au descărcat în mobile aplicația Lege-n-Dar. Profesorii au primit certificate de participare. Mulți dintre ei au preluat informațiile primite pentru a le transmite mai departe elevilor. De succesul lor depinde responsabilizarea viitorilor adulți.

3 iunie – Domnul judecător Cristi Danileţ a avut un maraton de educație juridică. Au fost întâlniri de câte o oră cu elevi:

– din clasele a 9-a, a 10-a, a 11-a de la Liceul Petru Maior din Gherla, jud. Cluj, la inițiativa doamnei profesoare Livia Dionicean.

– din clasa a 3-a de la Școala nr. 129 din București, clasa doamnei învățătoare Marinela Obretin, la inițiativa părintelui Marius Gheorghe;

– din două clase a 8-a de la Școala Gimnazială din Avrig, jud. Sibiu, la inițiativa doamnei profesoare Olivia Laura Crișan.

1 iunie – VeDem Just a anunțat câștigătorul concursului „Mascota Lege-n-Dar”: Cristina, 14 ani, din Rm. Vâlcea a câștigat cu „Mister Law”.

.

MAI 2021

31 mai – A avut loc concursul de educație juridică „I love rule of law” pentru elevii de liceu, organizat de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Dimitrie Cantemir și VeDem Just.

31 mai – Doamna Roxana Topor, conferențiar universitar Facultatea de Drept, membră VeDem Just, a ținut o lecție de educație juridică cu elevii de la clasa a VI-a B, Școala Gimnazială nr. 2 Poet Ovidiu, din localitatea Ovidiu, jud. Constanța, joi, 26 mai 2021. Invitația a fost făcută de doamna profesoară Ioana Barbu.

26 mai – Doamna Roxana Topor, membru VeDem Just, a ținut o lecție de educație juridică cu elevii de la clasa a VI-a C, Școala Gimnazială nr. 2 „Poet Ovidiu, din localitatea Ovidiu, jud. Constanța. Invitația a fost făcută de profesoara Ioana Barbu. Această clasă va studia materia ca opțional anul viitor.

26 mai – Oră de educație juridică la elevii din clasa a III-a de la Școala Gimnazială ,,George Poboran”, Slatina, Olt. Domnul judecător Cristi Danileţ a răspuns invitației doamnei învățătoare Sorina Iacob.

19 mai – La solicitarea prof. Silvia Manea, de la Scoala „Ion Bancila”, Braila, judecătorul Cristi Danileț a avut o lecție online de educație juridică cu elevii din clasa a VII-a. Doamna profesoară a participat în toamna trecută la cursul de formare pentru predarea educației juridice. Din toamna următoare, ea va preda acest opțional.

19 mai – Conferențiar universitar Roxana Topor a susținut o lecție de educație juridică la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța, la solicitarea domnului profesor Mindiringiu Eduard. Împreună cu 20 de elevi la clasă și 5 online, de la a XII-a G, s-a discutat despre condițiile încheierii contractelor, aspecte ale contractului de muncă, despre legitimă apărare, drepturile și obligațiile majorului.

13 mai – VeDem Just a lansat concursul de 1 iunie „Mascotă pentru Lege-nDar” dedicat adolescenților. Locul întâi va fi o tabără la mare, alături de membrii asociației și alți copii din România și Republica Moldova.

13 mai – La inițiativa domnului profesor Mihai Grigore, azi a avut loc o întâlnire de educație juridică timp de două ore cu elevii de la Liceul Tehnologic Petre Ionescu Muscel din com. Domnești, jud. Argeș, ținute de domnul judecător Cristi Danileț.

12 mai – Domnul judecător Cristi Danileţ a avut astăzi o întâlnire online de educație juridică cu elevii de la Şcoala Gimnazială din Giroc, jud. Timiş. Au participat 90 de elevi din clasele a 5-a şi a 7-a. A discutat cu ei despre importanţa responsabilizării lor odată cu creşterea în vârstă, despre cazurile cu elevi care insultă profesori sau bat alţi copii, despre ademenirea pe net a copiilor de către adulţi rău-voitori, despre deciziile judecătorilor în privinţa copiilor în caz de divorţ a părinţilor, despre consumul de substanţe interzise, despre părinţi care îşi abuzează copiii, despre copii şantajaţi cu poze intime, despre tineri păcăliţi şi traficaţi de adulţi.

10 mai – Domnul judecător Cristi Danileț a avut întâlnire de o oră cu elevii din clasa a 12-a de la Colegiul Național Petru Rareș din Piatra-Neamț, la invitația doamnei profesoare Dorina-Luminița Drexler. Este un liceu unde s-a studiat opționalul de educație juridică în acest an și unde s-a optat pentru această materie și pentru anul şcolar viitor.

.

APRILIE 2021

22 aprilie – Judecătorul Cristi Danileț a participat la o întâlnire online cu seniorii care sunt parte în proiectul „Universitatea vârstei a 3-a Cluj-Napoca” gândit de Fundația Universității Babeș-Bolyai și Asociația EduNation. Li s-a povestit despre cauzele care se soluționează la Tribunal, dar și despre speranța pe care o avem de la tânăra generație, prin proiectul de educație juridică.

22 aprilie – Consiliul Judetean al Elevilor Cluj a organizat evenimentul „Zilele Elevului Clujean”. A participat și judecătorul Cristi Danileț,  care la atelierele „How to learn” a avut o prezentare de educație juridică. Le-a povestit tinerilor prezenți despre dosare pe care le soluționează: abuzuri sexuale comise de părinți în propriile familii, distribuirea unor filmulețe pornografice de elevi dintr-a XI-a, omoruri comise de minori. Toți și-au descărcat aplicația Lege-n-Dar în telefoanele lor pentru a fi la curent cu noutățile legislative explicate pe înțelesul lor.

21 aprilie – VeDem Just a prezentat proiectul de educație juridică în județul Ialomița. Inițiativa a aparținut inspectorului general al IȘJ Ialomița și participanți au fost directorii de la unitățile școlare din județ. Din partea asociației au participat Cristi Danileț – judecător și Gianina Nicoleta Clop. În județul Ialomița, educația juridică se predă ca opțional în com. Maia.

15 aprilie – Avocatul Dragos Ivan, colaborator al VeDem Just, a participat la o întâlnire de educație juridică cu elevii de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași. Ora a avut loc online și au participat 70 de tineri. Inițiativa a apartinut doamnei profesor Anca Simionică.

14 aprilie – Judecătorul Cristi Danileț a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevii de clasa a VIII-a de la Școala Gimnaziala „Nicolae Iorga” din Cluj-Napoca. A transmis chiar din sala de judecată. Tinerii au fost introduși în lumea legii și a justiției. Li s-a povestit din cazurile juridice cu pornografie infantilă, prădători sexuali și traficanți de droguri. A rămas că după pandemie elevii vor merge la tribunal, însă doar în vizită.  Inițiativa i-a aparținut doamnei diriginte Simona Budîi. La ora a participat și doamna director Alina Oprea.

01 aprilie – Judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire de educație juridică cu elevii din clasa a X-a de la Liceul „Constantin Angelescu” din orașul Ianca, jud.Braila. A participat și directorul Liceului, Dragomir Emil Stefanut. Inițiativa a aparținut psihologului școlar, Alberto Aichel.

01 aprilie – Domnul judecător Cristi Danileţ a avut o întâlnire cu elevii clase a VII-a  din com. Ghiroda, jud. Timiș. „Doamna profesor Vîtu Snejana Ioana, directorul Școlii Gimnaziale Ghiroda și subsemnata, profesor consilier Onetiu Mirela, ne-am bucurat să vedem interacțiunea elevilor cu domnul judecător și ne-am propus să continuăm colaborarea cu Asociația VeDem Just.”

.

MARTIE 2021

31 martie  La invitația elevului Andrei Mudura, d-na jurist Gianina Clop a susținut azi o lecție de educație juridică  pentru elevii din clasa a V-a de la Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea unde diriginte este domnul profesor Nicolae Duluș.

31 martie Judecător Cristi Danileț a susținut lecție de educație juridică pentru elevii din clasa a patra de la Liceul de informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, îndrumați de învățător Melinda Balog.

30 martie 103 de elevi de la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, jud. Cluj, au avut o întâlnire de aproape două ore de educație juridică cu judecătorul Cristi Danileț. Inițiativa a aparținut doamnei profesor Maria Cristina Sopterean.

30 martie Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița a participat la întâlnire de educație juridică cu VeDem Just. Elevii din trei clase de a X-a și a XI-a au avut o lecție cu judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, la inițiativa profesorului Claudiu Șular.

30 martie La invitația d-nei profesoare Cătălina Pană, d-na jurist Gianina Clop a avut lecție de educație juridică cu copiii de la Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia clasa a IV-a C.

29 martie Roxana Topor, conferențiar universitar, coordonator al Asociației „VeDem Just” Constanța și inițiator al Concursului de Educație Juridică pentru liceeni: ”Know the Law”, la cererea doamnei profesoare Manuela Mihăilă, de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, susținut cu elevii clasei a XI-a A un atelier de educație juridică.

25 martie Domnul judecător Cristi Danilet a ținut o lecție de educație juridică pentru copiii de clasa a șasea de la Liceul Don Orione din Oradea, la inițiativa doamnei Ioana Drugas, psiholog școlar. S-a vorbit despre pericolele din dark web, limitele libertății de exprimare în offline și online (insulta, calomnia, amenințarea, șantajul), despre pornografia infantilă, despre răspunderea părinților pentru faptele copiilor și despre obligațiile copiilor acasă față de părinți și la școală în raport de Statutul elevului.

22 martie Judecătorul Cristi Danileț a avut o întâlnire de educație juridică online cu elevii din clasa a cincea de la Școala Ion Bob din Cluj-Napoca, unde diriginte este domnul profesor Claudiu Dan. Copii s-au lămurit cum reacționăm în caz de răpire, de ce nu putem purta asupra noastră cuțite sau spray-uri paralizante, pe unde putem merge cu bicicleta începând cu vârsta de 14 ani, ce nu putem face cu fotografiile sau filmările în care apar minori, care e ultimul caz  soluționat la Tribunal.

18 martie Consiliul Elevilor Liceului Teoretic “Petru Maior” Ocna Mureș in parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Alba au organizat azi o întâlnire de două ore cu judecătorul Cristi Danileţ, la care au participat liceeni din judeţ. S-au discutat aspecte de educaţie juridică şi de orientare în cariera juridică: dacă putem purta o armă albă asupra noastră, de ce e importantă vârsta de 14 ani, care e vârsta consimţământului sexual, pornografia infantilă, dreptul părinţilor de a controla corespondenţa copiilor, legitima apărare, cel mai grav caz judecat, ameninţări primite de judecători, când se specializează un judecator, cum se decide plasamentul unui copil, ce discută un judecător cu un copil la divorţul părinţilor săi, cum se poate introduce opţionalul de educaţie juridică în şcoală.

18 martie elevii clasei a V-a din cadrul Şcolii Gimnaziale Milişăuți, Suceava, au asistat la o oră de educație juridică susținută de voluntara Asociației Vedem Just, jurist Diana-Georgiana Roșca. Au discutat despre drepturi și obligații, despre regimul răspunderii penale a minorilor, a măsurilor educative privative și neprivative de libertate, precum și despre individualizarea acestora.

18 martie Roxana Topor, conferențiar universitar și voluntar VeDem Just, a susținut o lecție de educație juridică, la clasele: 7A, 7B, 7C, la cererea doamnei profesoare Staicu Loredana, de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Constanța.  Au fost discutate drepturile părinților asupra copiilor care au împlinit 14 ani, vârsta legală pentru încheierea contractului de muncă dar și răspunderea penală a minorilor.  A fost prezentată aplicația „Lege-n-dar. Gândește legal„ și s-au bucurat împreună de cântecul interpretat de Vama despre educația juridică.

18 martie Elevii din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Dorna Arini din Jud. Suceava, unde director este doamna Juravle Iulia au participat la o întâlnire online de educaţie juridică. Discuţia a fost iniţiată de consilierul şcolar, Ioana Benţan, şi invitat a fost domnul judecător Cristi Danileţ, promotor al programului de educație juridică pentru elevi.

12 martie Domnul judecător Cristi Danileț a ținut o lecție de educație juridică cu elevii de clasa a IX-a de la C.N. Șincai din Cluj-Napoca. A discutat despre vârsta consimțământului sexual, pornografia infantilă, vârsta răspunderii penale, interesul superior al copilului, ghidul „Elevul și legea”, aplicația de mobil „Lege-n-dar”.

11 martie Domnul judecător Cristi Danileț a avut o oră de educație juridică cu elevi de clasa a 8-a de la Școala Gimnazială I.L.Caragiale din Sibiu. Aici, doamna profesoara Bianca Dobrin predă opționalul de educație juridică, iar copiii au primit ghidul „Elevul și legea” încă din toamna anului trecut. Elevii au fost prezenți fizic în clasă, iar judecătorul online.

10 martie Roxana Topor coordonator al VeDem Just  Constanța și conferențiar la Facultatea de drept, a susținut astăzi o lecție de educație juridică în fața a 23 de elevi, la invitația doamnei profesoare Iacob Mirela, la clasa a VII-a D din Școala Grigore Moisil, Năvodari. S-a discutat despre: vârste, drepturile și responsabilitățile adolescenților, aspecte ale delincvenței juvenile, profesii juridice: avocat, judecător, procuror.

10 martie Domnul judecător Cristi Danileț a participat la o emisiune al postului Independent TV Hunedoara realizată de către Consiliul elevilor din Hunedoara la invitația acestora, pentru a le vorbi despre educația juridică.

10 martie judecător Cristi Danileț avut o întâlnire online de educație juridică organizată de Consiliul Județean al Elevilor din Olt. Au participat 57 de tineri. S-a discutat despre consumul de substanțe interzise, distribuirea de poze cu minori ce reflectă aspecte intime, vârsta consimțământului sexual, necesitatea respectării Codului penal de la vârsta de 14 ani. S-au transformat toți în judecători pentru a fixa pedeapsa unei fete care furase cardul profesoarei pe care l-a folosit să sustragă de la bancomat o sumă de bani din contul acesteia. A fost prezentat manualul de educație juridică și aplicația de mobil Lege-n-Dar.

9 martie Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire cu elevi de 9-10 ani de la Centrul Educațional Miraveli din Cluj, la invitației doamnei Manuela Cosiu. A discutat despre reguli – motivație și sancțiuni; despre libertatea de exprimare pe internet; despre judecători. Au citit din Codul penal. Le-a expus cazuri privind copiii care au ajuns în tribunal. Vor să vină în vizită în Palatul de Justiție și au promis că vor respecta regulile.

9 martie Judecătorul Cristi Danilet a ţinut azi o lecţie de #educatiejuridica pentru elevii din clasele III-IV de la London International Academy din com. Voluntari, jud. Ilfov, la invitaţia doamnei învăţătoare Sofia Crudu. S-a discutat despre siguranta in mediul online si cyberbulling, despre drepturile dar si îndatoririle pe care le avem, de ce 10 ani e varsta la care copilul e considerat un mic cetățean, în ce condiții isi poate deschide un copil un cont de socializare si care e varsta legală, toate astea si inca alte cateva zeci de intrebari la care elevii claselor a IIIa si a IVa au primit răspunsuri.

5 martie Domnul judecător Cristi Danileţ a ţinut online o lecţie de educaţie juridică pentru elevii din clasele IX-XII de la Colegiul N.V. Karpen din Bacău, la invitaţia doamnei profesoare Silvia Ciontu şi a Consiliului şcolar al elevilor. S-a vorbit despre programul de educaţie juridică pentru elevi, aplicaţia Lege-n-Dar, cauze mai deosebite soluţionate în justiţie, împărţirea cauzelor către judecători, cauzele de refuz a unor cauze de judecător, purtarea spray-ului paralizant/lacrimogen de elevi, modul de aplicare a unor pedepse de către judecător, somnul liniştit al unui judecător după ce soluţionează cauze grave.

5 martie Domnul judecător Cristi Danileț a avut lecție online cu elevii din clasa a XI-a de la Liceul Teroretic ELF din Cluj-Napoca. Profesor este domnul Ionuț Popa, care în anul 2020-2021 predă educația juridică ca opțional. Printre altele, s-a discutat despre importanța împlinirii vârstei de 14 ani, despre obligativitatea legilor și posibilitatea modificării lor, despre îndatorirea elevilor de a deschide camerele video sau a pariticipa la ore, despre răspunderea profesorilor pentru abuzuri asupra elevilor, despre sancționarea copiatului la facultate.

4 martie Directoarea DGASPC Sibiu , Laura Vilsan, a organizat o întâlnire de educație juridică cu judecătorul Cristi Danileț, fondator al asociației VeDemJust. Au participat 138 copii din centre și asociații care au contractat servicii de tip căsuțe de tip familial și 109 copii din asistenta maternala. Printre întrebările puse de copii: dacă vad ceva în neregula la casa din vecini pot interveni sau trebuie să chem politia? Ce pedeapsa este pentru consum de cannabis? Pot cultiva în gradina mea cannabis? Dacă în autoapărare omor pe cineva care e pedeapsa, ce se întâmplă? Pot sa dau examenul de sofer înainte de 18 ani? Dacă îmi cineva o palmă eu reactionez si-l omor ce se întâmplă? Pot sa îmi schimb numele ca să fie la fel ca cel al asistentului maternal? Este infracțiune daca intru pe dark net?

3 martie Domnul judecător Cristi Danileţ a ţinut o lecţie online de  #educatiejuridica cu aproape 80 de elevi de clasa a IX-a  şi trei profesori de la C.N. Ioan Slavici din Satu Mare. A durat o oră şi jumătate. A discutat despre violenţe verbale şi fizice, legitimă apărare şi răzbunare, purtatul armelor albe în public, reguli în online, responsabilităţile care cresc odată cu vârsta.

3 martie În cadrul orei de dirigenție a clasei a 6-a de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, domnul Cristi Danileț a fost invitat de Madalina Ruxandra Dan-Pop pentru a ţine o oră de educație juridică online. Elevii au aflat mai multe despre relaţia dintre reguli şi siguranţă, despre cum utilizăm online-ul fără a înălca legea şi de ce cunoaşterea Codului penal de la 14 ani este extrem de importantă în România.

2 martie Lectie de #ducație juridică cu judecator Cristi Danileț pentru elevii din clasa a XI a E de la Colegiul Național Petru Rareș, profil științe sociale din Piatra Neamt.

1 martie Lectie de educație juridică cu elevii din clasa a 9-a ai Liceului Mihai Eminescu din Oradea, la invitatia doamnei diriginte Iacob Corina. Lectori: jurist Gianina Clop și judecător Cristi Danileț.

 .

FEBRUARIE 2021

26 Februarie  Lecție de educație juridică la Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” Hârșova, la solicitarea doamnei profesoare Șerban Camelia, susținută de Roxana Topor, conferențiar universitar la Facultatea de drept și voluntar în VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie, a ținut o lecție de educație juridică, la Clasa a XII-A, în fața a 25 de elevi.

25 Februarie D-ul judecător Cristi Danileț a participat online la evenimentul „Cum e cu legea și civismu’?” gândit de Lucian Andor , Andreea Ghervasa, Daniela Tanasa, Damian Cadar  și Adina Clapa, ca urmare a cursului de „Lucrător de tineret” organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași.

23 Februarie Lectie de educație juridică online ținută de domnul Cristi Danileț – judecător, pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a de la Liceul Tehnologic Vladeasa din Huedin, îndrumați de doamna consilier școlar Carmen Mureșan.

23 Februarie Oră de educație juridică cu  domnul judecător Cristi Danilet care s-a întâlnit online cu elevii din clasele V-VII de la Liceul Teoretic „Marin Preda” din București, îndrumați de director Marian Udroiu și de către doamna profesoară Lucia Brad.

19 februarie Lecție online de educație juridică ținută de domnul judecător Cristi Danileț pentru elevii din Satu Mare de la Colegiul Național „Ioan Slavici”, îndrumați de Ramona Vagner, diriginte clasa a V-a și Ionela Manda, diriginte clasa a VI-a.

18 Februarie Lecție de educație juridică cu elevii din clasa a 12-a de la Liceul Teoretic Gelui Voievod din Gilău, jud. Cluj. A participat domnul judecător Cristi Danileț invitat de domnul profesor Dragoș Sdrobiș.

17 Februarie  Elevii din clasa a VII-a B de la Școala Gimnazială „Carmen Sylva” din Petroșani au avut o oră de opțional altfel, pentru că,  alături de prof. coord.  CORDEA ANCA ELENA, s-au bucurat de vizita domnului judecător CRISTI DANILEȚ!

13 Februarie Domnul judecător Cristi Danileț a avut o lecție de #educatiejuridica online, timp de două ore, organizată de Consiliul Județean al Elevilor din Hunedoara. A discutat de la reguli la școală și familie până la pornografie infantilă și aspecte legale ale relațiilor intime.

11 Februarie Despre apariția, necesitatea și scopul legilor: Judecător Cristi Danileț, la TEDx Zorilor, Cluj-Napoca,  într-o sală de judecată autentică.

08 Februarie Lecție online de educație juridică cu judecător Cristi Danileț la Colegiul Național Gh. R. Codreanu din Bârlad, jud. Vaslui. Întâlnirea a avut loc la invitația Consiliului Elevului. Au fost prezenți  aproape 100 de elevi care au aflat despre: cariera de magistrat, avantaje și dezavantaje, cazuri mai importante judecate, reguli de bază în societate, manualul  „Elevul și Legea”, aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar”.

08 Februarie Interviu cu președintele VeDemJust Oana Negru (II) De ce ar trebui predată Educația Juridică la școală: Copiii nu vor mai trăi cu frică, vor ști ce drepturi au și cum să le apere – Spotmedia

07 Februarie Interviu cu președintele VeDem Just, Oana Negru (I) De ce Educația Juridică trebuie introdusă cât mai repede în școli. Spotmedia

.

IANUARIE 2021

31 Ianuarie Ghidul de Educație juridică pentru elevi este acum accesibilizat pentru elevii surzi și nevăzători. Un proiect al judecătorului Cristi Danilet, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual.TVR Cluj

31 Ianuarie Judecătorul Cristi Danileţ a primit la Tribunalul Cluj o grupă de cercetași din Iași, coordonați de Florentina Alice Fasie. Au discutat despre reguli, lege, justiție. Tinerii au primit gratuit cartea „Elevul și Legea” și au fost indrumați să își descarce aplicația de mobil „Lege-n-Dar”.

28 Ianuarie  D-ul judecător Cristi Danileț a avut întâlnire onine cu elevii de clasa a cincea de la Colegiul National „Iosif Vulcan” din Oradea, clasa dirigintei Teusdea Alexandrina; s-a discutat despre reguli în diverse situații: acasă, la şcoală, în online.  Întâlnire online cu d-ul judecător Cristi Danileț de educaţie juridică cu peste 100 de elevi de liceu de la Colegiul Naţional din Iaşi, la sugestia profesorului Adriana Radu director adjunct; s-a discutat despre necesitatea existenţei regulilor, respectarea acestora în diverse situaţii, creşterea responsabilităţii şi formele de răspundere odată cu creşterea vârstei, rolul educaţiei juridice, aplicaţia „Lege-n-Dar”, manualul „Elevul şi Legea”.

27 Ianuarie  În data de 27 ianuarie 2021, Asociația Vedem Just, prin preşedinte Oana Negru, a participat la dezbaterea organizată de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor și de Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României. Tema dezbaterii a fost “Curriculum modern pentru o Românie educată”. Educația juridică a fost susținută de senatori, experți, reprezentanții elevilor și ONG-uri.

25 Ianuarie Lecție de educație juridică susținută de judecător Cristi Danileț la clasa d-nei învățător Andreea Puiu, clasa a 3-a, Școala Pia Brătianu, București. Jurist Gianina Clop, membru VeDem Just, a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii de la clasa pregătitoare Școala Gimnazială Prof. „Ion Vișoiu” din Chitila, jud. Ilfov, învățătoare Elena Vasilescu. D-ul judecător CristiDanilet a participat la două ore de  educație juridică în cadrul Cercului de civism al Scolii Gimnaziale ,,Prof. Ion Visoiu” din Chitila, jud. Ilfov, coordonat de prof Ion Felicia, cu elevi de la  clasa a VI a si a VIII a. Au participat si elevii de la clasa a VII a de la Scoala privata LITTLE LONDON.

23 Ianuarie D-ul judecător Cristi Danileț a susținut online două lecții de educație juridică: una pentru studenții din anul I de la USAMV din Cluj-Napoca, îndrumați de doamna profesor Sorina Darjan, unde s-a  discutat despre obligativitatea legilor, legătura dintre lege și morală, sancționarea violenței sexuale, traficul de droguri, libertatea de exprimare și limitele sale, implicarea civică.  Alta pentru elevii din clasa a VII-a de la Școala Generală nr. 1 din Gherla, îndrumați de doamna profesor Nina Rotar. S-au discutat aspecte privind regulile de viață intimă, viață de familie, fotografii  și mesaje în online. Lecție de educație juridică organizată online de Consiliul Județean al Elevilor din Prahova susținută de d-ul judecător Cristi Danileț. S-a explicat necesitatea existenței regulilor, tipurile de legi, ce înseamnă statul de drept, responsabilitățile specifice vârstelor, aspecte legale ale vieții intime, de familie, sexuale și online, dovezile în procesul penal, rolul oamenilor legii. Au participat aproximativ 100 de adolescenți.

20 Ianuarie Lecţie online de educaţie juridică pentru elevii din clasa a patra de la Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca, clasa doamnei învăţătoare Anca Pausan, susținută de d-ul judecător Cristi Danileț.

18 Ianuarie Într-o scrisoare adresată Comisiei de validare a proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației și Cercetării, asociația VeDem Just propune ca „Educația juridică” să fie materie obligatorie. Lecție de educație juridică la Liceul economic ”Virgil Madgearu” din Constanța, susținută de d-ul judecător Cristi Danileț care a răspuns întrebărilor tinerilor de clasa a zecea și le-a lămurit subiecte precum legitima apărare, corupția, consumul de droguri, violența în școli și modalități de prevenție. Lecția a avut loc la invitația doamnei profesoare Camelia Marcu. Copiii au înțeles ce înseamnă ”legaleza” și s-au bucurat de resursele oferite: ghidul de educație juridică ”Elevul și legea” și aplicația ”Lege-n-dar”.

11 Ianuarie Educație juridică online cu d-ul judecător Cristi Danileț la Liceul Traian din Constanța, la invitația d-nei diriginte a clasei a VIII-a, Alexandra Cojocaru.