Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

2022

ACȚIUNI DE EDUCAŢIE JURIDICĂ ÎN ANUL 2022

NOIEMBRIE 2022

26 noiembrie: Cristi Danileț și Gianina Clop au organizat o lecție de educație juridică cu Asociația Pușcații din Arad. Ei au fost invitați de asociația arădeană la o întâlnire cu 17 elevi, toți sportivi, aflați la o cabană pe Valea Arieșului. Au discutat despre reguli și importanța lor pentru a fi în siguranță.

25 noiembrie: Este Ziua Internațională de Combaterea Violenței împotriva Femeilor. VeDem Just a publicat pe pagina sa de FB filmulețe trimise de elevii și profii de juridică.

21 noiembrie: În dimineața aceasta judecătorul Cristi Danileţ s-a întâlnit online cu elevii din clasa a IX-a E de la Colegiul Național „E.Hurmuzachi” din Rădăuți, jud. Suceava. A fost invitat de către diriginta lor, prof. Paula Haiura. Fiindcă toți aveau peste 14 ani, s-a putut discuta nu atât despre drepturi, cât mai ales despre responsabilități. S-au abordat subiectele: violență școlară, reguli în online, reguli de circulație, infracționalitate, droguri și etnobotanice. După amiază, tot el a avut o întlnire online cu elevii de la Câmpina, de la Colegiul tehnic Forestier – două clase de a XI-a, la inițiativa prof. Gabriela Popa.

20 noiembrie: Este Ziua Internațională a Drepturile Copiilor. VeDem Just a postat pe pagina sa filmulețe cu activități derulate pentru această zi de către profesorii de juridică.

17 noiembrie: Este primul an în care sărbătorim Ziua Educației Juridice, declarată astfel de VeDem Just. Organizația a marcat această zi prin publicarea unor filmulețe alcătuite de elevii din programul național de educație juridică și de ambsadorii de educație juridică. Acestea sunt postate pe pagina de FB a organizației (VEDEMJUST.RO) șia proiectului (EDUIURIS).

16 noiembrie: Cristi Danileţ a avut o întâlnire online de #ducație juridică cu elevii din clasa a X-a din Dej, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, la invitația doamnei profesoare Loredana Vancia. Tinerii au aflat cum oamenii legii au destructurat o rețea de traficanți de etnobotanice de la ei din localitate, au aflat mai multe despre regulile din online și cum putem fi descoperiți chiar când suntem pe net cu identitate ascunsă sau IP ascuns, au aflat că în caz de neînțelegere dintre părinți divorțează soțul de soție, nu părinții de copii, au realizat că agresiune sexuală este și atunci când doar ating sau mângâi pe cineva într-o zonă intimă fără acord, au aflat că de la 14 ani suntem importanți nu doar pentru drepturile pe care le avem, ci pentru responsabilitățile pe care le dobândim.

15 noiembrie: Dimineața, judecătorul Danileț a fost la elevii de la Școala Gimnazială „Ioan Bogdan” din cartierul Oncea, Oradea, la invitația profesoarei Anamaria Malita. Programaseră o oră de educație juridică cu elevii din clasa a VI-a și a VIII-a, dar a mai rămas pentru încă o oră cu elevii din clasa a V-a și a VII-a. Apoi, la invitația doamnei Sibel Nurali, profesor de educație civică, judecătorul Cristi Danileț a ținut o întâlnire online de educație juridică cu elevii din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu” din Constanța.  Pentru ca lecția să ajungă și la alte clase, doamna profesor a invitat și câte doi elevi dintr-a VII-a și a VIII-a.

11 noiembrie: Judecătorul Cristi Danileţ a fost la Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea A avut două întâlniri a câte o oră cu elevi din clasele  a VI-a și a VII-a.

10 noiembrie: Dimineața, judecătorul Cristi Danileț a avut două ore de educație juridică cu elevii din clasele a VI-a și a VII-a de la Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea. La amiază, el a ținut o lecție online de educație juridică pentru elevii din clasa a IX-a de la 0Liceul Mihai Eminescu din Constanța, la inițiativa asociației „Make Sense” din Constanța.

9 noiembrie: Judecătorul Cristi Danileț a ținut două ore de educație juridică cu patru clase de elevi de gimnaziu de la Școala privată „Winnie Academy” din Oradea.

8 noiembrie: Judecătorul Cristi Danileț a ținut o lecție interactivă cu elevii din clasele II-IV (aprox. 300 de elevi) de la Colegiul Național „Teodor Nes” din mun. Salonta, jud. Bihor, la invitația doamnei învățătoare Claudia Cioara. Toate doamnele învățătoare participante au primit ghidul „Elevul și Legea”.

7 noiembrie: Judecătorul Cristi Danileţ a fost la Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea, la invitația doamnei profesoare Violeta Paroși. A avut două întâlniri a câte o oră cu elevi din clasele a V-a, a VII-a și a VIII-a.

1 noiembrie: Judecătorul Cristi Danileţ a fost la Colegiul Național „Teodor Nes” din mun. Salonta, jud. Bihor, la invitația doamnei profesoare Slava Caramete, absolventă de drept. Au participat clasele de științe umane. La prima oră au venit elevii de gimnaziu, cu care s-a discutat despre regulile de circulație, regulile din online, răspunderea părinților pentru faptele copiilor și obligațiile din familie. Cele mai istețe răspunsuri au fost răsplătite cu câte un ghid „Elevul și Legea” scris de judecător. La a doua oră au venit elevii de liceu. Cu ei s-a discutat despre respectarea legii în ceea ce privește viața sexuală, pornografia infantilă, deținerea și traficul de droguri, dreptul la muncă, dark web.  Toți și-au descărcat în mobile aplicația gratuită „Lege-n-Dar”.

.

OCTOMBRIE 2022

28 octombrie: Judecătorul Cristi Danileț a avut două ore de educație juridică cu studenții de la USAMV din Cluj, la invitația doamnei profesor universitar Sorina Darjan. Li s-a spus de importanța Constituției și a legilor, libertatea de exprimare și limitele ei, abuzurile sexuale asupra minorilor și violența domestică din familii, referendumul eșuat pentru căsătorie, paparazzi plătiți să distrugă oameni și familii și televiziuni specializate in fakenews, frica promovată constant pentru a manipula societatea, droguri și etnobotanice, cele opt voturi din anul 2024, darkweb, război și conducători, infractori și victime. Ai rezolvat împreună două cazuri judiciare.

20 octombrie: Judecătorul Cristi Danileț și jurista Gianina Clop au ajuns dimineață în comuna Mădăras din jud. Bihor. La Căminul Cultural au venit elevii din patru sate care învață în două școli generale: cea din sat Mădăras și cea din sat Ianosda. Cei 89 de elevi prezenți au fost însoțiți de director și o parte dintre cadrele didactice de aici; primarul și viceprimarul au fost și eu prezenți. S-a discutat despre reguli și legi, despre relația dintre părinți și copii, despre regulile de circulație, despre regulile din online, despre regulile de la școală și despre cum prind și sancționează oamenii legii pe infractori. Elevii care au răspuns corect au primit câte un ghid „Elevul și Legea”. Cei doi au ajuns la amiază în comuna Ciumeghiu, din jud. Bihor.  La Căminul Cultural auu venit elevii care locuiesc în trei sate și învață la școlile din satul Ciumeghiu și satul Boiu. La activitate au participat 113 elevi, mai multe cadre didactice, precum și viceprimarul localității. Discuția a fost foarte interactivă. La sfârșit toți au făcut un angajament public „Vom respecta legea de azi înainte!”. Aceste întâlniri au fost solicitate de asociația „Grupul de Acţiune Locală Euro-Crişana”.

19 octombrie: Elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Reuseni, com. Udești, jud. Suveava au avut parte de o lecție online de educație juridică, ce l-a avut invitat pe Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, întâlnire solicitată de prof. Daniela Bădăluță. Pe parcursul orei au fost abordate teme diverse: violența în școală și înafara ei, cyberbullying, traficul de persoane, educație rutieră, reguli de comportare la școală. Discuția a fost interactivă, elevii au răspuns întrebărilor și și-au exprimat punctul de vedere în diverse situații prezentate. Aplauzele de la finalul activității au dovedit aprecierea și entuziasmul tuturor.

12 octombrie:Judecătorul Cristi Danileţ a avut o întâlnire online de educație juridică. Au participat elevii din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Pitești. Întâlnirea a fost solicitată de prof. Ayda Oana. S-a discutat despre regulile de circulație, regulile din familie, regulile din mediul online, regulile de la școală, bullying.

3 octombrie: Judecătorul Cristi Danileț s-a întâlnit online cu elevii din două clase de a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 25 din Brașov. A discutat cu ei despre importanța creșterii în vârstă, arâtând responsabilitățile noi pe care le dobândim la 7 ani, 10 ani, 13 ani, 14 ani, 16 ani și 18 ani. A vorbit de regulile de circulație, regulile de la școală și cele din online. Le-a expus cazuri  implicând minori, soluționate de tribunale. Întâlnirea a fost solicitată de Drăgulin Mirela (Gagu Mirela), consilier școlar și profesor de educație socială.

.

SEPTEMBRIE 2022

29 septembrie: Cristi Danileț a vorbit la Zalău, la evenimentul „Now you know” organizat de asociația Asociatia We love Criseni și Consiliul Județean al Elevilor. Elevii, studenții și profesorul prezent au pus întrebări despre violența școlară, portul uniformei, șantajul cu poze intime, profesori abuzatori, părinți violenți, consumul de droguri. S-a discutat timp de două ore nu doar despre drepturi, ci mai ales despre obligații, responsabilități, instituții competente. Tinerii au înțeles ca legea garantează libertatea, că degeaba există drepturi dacă ele nu sunt respectate și că la nevoie oamenii legii sunt cei care ne ajută dacă îi sesizăm cu neregulile întâmpinate. Majoritatea aveau deja descărcată aplicația pentru mobil #Legendarapp. Unii vor studia acest an opționalul de #educatiajuridica. La sfârșitul întâlnirii Cristi a dat autografe pe cartea sa, „Elevul și Legea”.

28 septembrie: Azi a avut loc prima întâlnire la Clubul de Juridică de la Liceul „Iosif Vulcan” din Oradea, înființat de asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie. De acum încolo vor fi întâlniri periodice cu oameni ai legii. Acum au avut prezentări Cristi Danileț – judecător  și  Gianina Clop –  jurist.

27 septembrie: Judecătorul Cristi Danileţ a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevii din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială ”Adrian Păunescu” din Pitești. Întâlnirea a fost solicitată de prof. Ayda Oana. S-a discutat despre regulile de circulație, regulile din familie, regulile din mediul online, regulile de la școală, despre consumul de substanțe interzise (țigări, alcool, droguri).

27 septembrie: Domnul judecător Cristi Danileț a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii de clasa a XI-a de la Liceul „Iosif Vulcan” din Oradea. Întâlnirea a fost meritul Larisei, ambasadoare a educației juridice în acest oraș, care astă vară a participat în tabăra Legal Academy organizată de VeDem Just. S-a discutat despre darea și luarea de mită, traficul și consumul de droguri, regulile juridice privind relațiile intime, normele legale privind comunicarea online, interceptări și înregistrări, condusul autoturismului pe drumurile publice, relațiile dintre părinți și copii.

23 septembrieJudecătorul Cristi Danileţ și jurista Gianina Clop  au ținut o lecție de educație juridică a elevilor din clasa a X-a de la CN „Emanuil Gojdu” din Oradea. S-a discutat despre abuzurile sexuale, consumul și traficul de droguri, regulile din online, legitima apărare, portul de arme albe, portul uniformei la școală, obligativitatea legilor, ierarhia actelor normative, votul din anul 2024.

22 septembrie: Judecătorul Cristi Danileţ a ținut online o lecție de educație juridică a elevilor din clasa a XI-a de la CN „George Coșbuc” din București.

3-4 septembrie: curs de instruire pentru predarea formală a educației juridice ca opțional, susținut pentru profesorii din unitățile școlare de către jurist Gianina Clop și judecător Cristi Danileț

.

AUGUST 2022

29-30 august: curs de instruire pentru predarea formală a educației juridice ca opțional, susținut pentru profesorii din unitățile școlare de către jurist Gianina Clop și judecător Cristi Danileț;

16-21 august: tabără de vară „Legal Academy” organizată de VeDem Just în com Berca, jud. Buzău, sub sloganul „Make Law, Not War”, pentru elevii din clasele a X-a și a XI-a din România și Republica Moldova;

.

IULIE 2022

26 iulie:Lecție de educație juridică susținută de domnul judecător Cristi Danileț la Vatra-Dornei, pentru copiii participanți la cel de al 64-lea Congres European de Go.

.

IUNIE 2022

28 iunie: La inițiativa domnului professor Viorel Paraschiv, ultima oră de dirigenție a elevilor clasei a IX-a A de la Liceul Economic de Turism din Iași a fost susținută de către dl judecător Cristi Danileț. Acesta le-a clarificat tinerilor diverse aspecte între care menționez participarea minorului în sala de judecată la divorț, drepturile, dar mai ales pedepsele pentru insulte, amenințări, hărțuire în mediul virtual; răspunderea minorului de la 14 ani pentru diverse fapte deosebit de grave, dar și despre cum pot fi apărați dacă sesizează autoritățile competente.

16 iunie: În parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Judecătoria Botoșani, Consiliul de  Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor județul Botoșani, Baroul  Botoșani, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie a facilitat participarea a sute de elevi din 21 se unități participante la Proiectele „Susținem Educația juridică și medierea în școli la copii și adolescenți” şi „Fii avocat în școala ta!”

3 iunie: Membrii VeDemJust s-a deplasat la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Timișoara. Cristi Danileț  a discutat cu mai mulți elevi și profesori despre drepturi și responsabilități, subliniind felul în care funcționează dreptul în viața cotidiană a cetățeanului și perspective despre cum pot fi tinerii implicați în viața cetății. Alături de ei au fost și reprezentanți ai Asociația Elevilor din Timiș care împărtășesc aceeași viziune ca și membrii asociației.

2 iunie: Lucian Checheriță și Cristi Danileţ au susținut o lecție de educație juridică pentru elevii claselor V-VIII din Cenad, jud. Timiș. S-a vorbit despre reguli care trebuie urmate în diverse contexte (acasă, în circulație, sau în societate) , despre vârsta de la care se poate face un cont pe diverse pagini de socializare. Copiii au învățat despre diferențele dintre libertatea de exprimare și despre respectul față de altă persoană.

2 iunie: Cu ajutorul doamnei director Loredana Ciocoih, domnul Judecător Cristi Danileț a susținut o oră de educație juridică pentru mai mult de 100 de elevi ai Școlii Gimnaziale din Sânnicolau Mare. S-a discutat despre reguli, libertăți drepturi și obligații în realitatea reală și virtuală,punându-se accent pe imagine, demnitate, onoare și viață privată a unui individ.

2 iunie: Proces literar susținut la Muzeul Satului Bănățean. Elevii de la Școala Gimnazială nr. 24 din Timișoara, coordonați de prof. Codruta Obarsie, prof. de educație civică și membru al VeDem Just: Nică a` lui Ștefan a` Petrii în pericol de a fi luat de Protecția Copilului și părinții lui aproape să fie decăzuți din drepturile părintești. Filmarea este disponibilă aici: https://youtu.be/ATLu-u_kH80

.

MAI 2022

31 mai: Educație juridică la Alba. Domnul judecător Cristi Dănileț a avut o întâlnire de educație juridică cu elevii de la Școala Generală „Decebal” din comuna Cricău, jud. Alba, în care s-a discutat despre regulile de acasă, regulile de circulație, regulile din mediul online dar și cele din școală. Domnul Valer Cuțitar este cel care a intermediat întâlnirea.

30 mai: Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț a beneficiat de prezența domnului judecător Cristi Dănileț care a ținut o lecție online de educație juridică elevilor din clasa a XI-a. La invitația doamnei profesoare Dorina Drexler care predă acolo opționalul de educație juridică, domnul judecător a discutat cu elevii despre importanța legilor în viața noastră dar și despre drepturile și obligațiile pe care le avem. S-a adus în discuție și importanța votului din anul 2024.

26 mai: Asociația VeDem Just a lansat la Liceul Teoretic Marin Preda din București proiectul „Junior Legal Academy”, gândit special pentru prichindei și juniori. Celor mici li s-au prezentat materiale video și scrise, cu explicații legale pe înțelesul lor, care i-au făcut să înțeleagă fenomenele juridice.

25 mai: Judecătorul Cristi Dănileț a purtat o discuție online pe tema „De ce avem nevoie de educație juridică?” împreună cu profesorii Ciprian Mihai și Cristian Presură în cadrul evenimentului „Arhivele viitorului”.

24 mai: În cadrul proiectului „Acționăm Just” realizat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, avocatul Ioan Mircea David a avut o întâlnire de educație juridică pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, A discutat despre problema traficului de droguri din trei perspective: medicală, socială și juridică. La întâlnire a participat și un cadru medical cu experiență în dependența de stupefiante, un specialist din cadrul Agenției Naționale Antidrog, dar și un specialist al dreptului.

23 mai: Prin intermediul doamnei Niculina Tomescu, elevii claselor a XI-a de la Liceul Teoretic „Ioniță Asan” din Caracal au vizitat Centrul de Detenție pentru minori din Craiova. Vizita a fost foarte benefică pentru elevi, aceștia conștientizând importanța respectării legii, dar și a principiilor de conduită umană. De asemenea, elevii au avut oportunitatea să cunoască și să vadă tineri, unii de vârsta lor, care au fost condamnați pentru diferite infracțiuni precum omor, tâlhărie, furt.

18 mai: Elevii claselor a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Rovinari au avut o întâlnire online cu domnul judecător Cristi Dănileț în cadrul căreia li s-au prezentat aspecte cu privire la răspunderea penală începând cu vârsta de 14 ani, regulile din lumea digitală, dar și informații legate de consumul substanțelor interzise.

17 mai: Activitatea „Acționăm Just” realizată împreună cu VeDem Just în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog a ajuns la Școala Internațională „KING George” din București care este membră a British College UK: elevii claselor a VII-a și a VIII-a au beneficiat de o lecție de educație juridică susținută de domnul avocat Ioan Mircea David; subiectele de interes au fost drogurile, procesul penal, infracțiunile din Codul Penal, dar și teme legate de dreptul familiei. Apoi, proiectul a ajuns la Colegiul Național „Doamna Stanca” din Satu-Mare, cu domnul judecător Cristi Dănileț: elevii claselor IX-XII din cadrul acestui colegiu au avut parte de 3 ore în cadrul cărora s-au dezbătut mai multe teme juridice, printre care abuzul sexual, violența din școală, consumul și traficul de droguri; întâlnirea a fost inițiată de doamna profesoară Govor Maria care predă acolo opționalul de educație juridică.

16 mai: La invitația asociației părinților din Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din orașul Aleșd, jud. Bihor, domnul judecător Cristi Dănileț a avut o întâlnire de educație juridică cu elevii din cele opt clase IX-XII.

13 mai: Întâlnire online cu elevii din clasa a VI-a a Școlii Gimnaziale din Așchileu Mare, județul Cluj: judecătorul Cristi Dănileț a oferit elevilor informații juridice importante legate violența școlară, violența virtuală, dar și sancțiunile pentru aceste fapte ilicite. Lecție de educație juridică la Constanța: la invitația domnului Relu Teodor de la Asociația Make Sense, domnul judecător Cristi Dănileț s-a întâlnit online cu elevii de la Liceul Tehnologic Tomis pentru a discuta unele chestiuni de ordin juridic specific vârstelor elevilor.

9 mai: Discuție juridică online cu elevii de la LLI Academy din București. Discuția a avut mai multe teme printre care libertățile și deciziile din viața noastră, bunătatea în sistemul juridic, dar și egalitatea dintre bărbați și femei. Această școală beneficiază de opționalul de educație juridică predat de doamna profesoară Sofia Crudu.

7 mai: Atelier de educație juridică susținut de domnul Cristi Dănileț, în cadrul celei de a 3-a ediții a CIVISTARTER organizată la Cluj de asociațiile Corupția ucide, VeDem Just, Declic, Greenpeace, Inițiativa România, Aradul Civic, Reset.

6 mai: Avocatul Ioan Mircea David a susținut o lecție de educație juridică în cadrul proiectului „Acționăm Just” realizat de VeDem Just în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog pentru elevii claselor a IX-a de la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din București: discuțiile juridice au fost pe diferite teme, de la respectul datorat autorităților până profesiile de avocat, procuror, etc; întâlnirea a fost intermediată de doamna director Lorena Ignia Spuza și de doamna profesoară Ștefania Lascăr. Apoi, a fost întâlnirea cu elevii din clasele a 8-a A și a 8-a B din Școala Gimnazială nr. 108 București: avocatul Ioan Mircea David a discutat cu elevii, la inițiativa doamnei director Florina Tirdei, despre anturaje, droguri și cât de importantă este libertatea.

 

APRILIE 2022

13 aprilie – Podcast „Educație pentru viață: Educație juridică în școli” cu Judecător Cristi Dănileț.

12 aprilie – La invitația doamnei profesoare Daniela Enache, avocatul Ioan Mircea David a participat la o întâlnire online cu elevii clasei a X-a H din cadrul Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău. Tema discutată la întâlnire a fost „drogurile” unde, datorită proiectului „Acționăm Just” realizat împreună cu VeDem Just-Voci pentru Democrație și Justițe în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, elevii au conștientizat riscul consumării și traficării drogurilor.

11 aprilie – În cadrul proiectul Acționăm Just, avocatul Ioan Mircea David s-a întâlnit cu elevii claselor a VII-a, a VIII-a și a XI-a din cadrul Liceului cu program sportiv „Mircea Eliade” din București. Întâlnirea a fost una interactivă, elevii aflând lucruri noi din domeniul juridic, mai ales cu privire la răspunderea penală, dar au primit și răspunsuri la curiozitățile lor: ce face un judecător, un procuror, un avocat?

10 aprilie – Domnul judecător Cristi Dănileț a participat la o întâlnire online cu elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Seimeni, jud. Constanța. Temele abordate de domnul judecător au fost multiple, de la drepturi și obligații cetățenești până la bullying și închisoare. Întâlnirea a avut loc la solicitarea doamnei director Mirabela Lojnita.

10 aprilie – Elevii clasei a VIII-a din cadrul Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești, jud. Bacău, au avut parte de câteva minute de educație juridică susținute de judecătorul Cristi Dănileț. Importanța respectării legilor a fost printre subiectele de interes pentru elevii colegiului, care nu ar fi putut afla atâtea lucruri fară solicitarea doamnei profesoare Oana Timaru care predă și opționalul de educație juridică.

9 aprilie – Curs de educație juridică online susținut de judecătorul Cristi Dănileț, la propunerea doamnei Zara Serinella, pentru elevii de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Iași.

7 aprilie – Educație juridică la Constanța, în orașul Ovidiu. La invitația doamnei profesor Ioana Barbu, doamna avocat, conferențiar universitar dr. Roxana Topor a avut o întâlnire cu elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială Nr. 2, unde a discutat despre importanța educației juridice în societate și rolul opționalului de educație juridică în școli.

7 aprilie –  La invitația doamnei Anca Hutu, președintele Asociației Părinților din Câmpina, judecătorul Cristi Dănileț a avut o întâlnire online cu elevii claselor X-XII de la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina. Tema abordată a fost cea a mediului online, unde elevii au învățat cât de important este să avem grijă ce vorbim, cum vorbim și cu cine vorbim în mediul virtual. De asemenea, elevii au aflat lucruri importante despre bullying și violența școlară.

7 aprilie – La Sibiu, domnul judecător Cristi Dănileț s-a întâlnit online cu elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale ”, la invitația doamnei prof. Bianca Dobrin.

5 aprilie – Domnul Cristi Dănileț s-a întâlnit online cu adolescenții implicați în proiectul „Programul Național Webinarul JustEd”, unde au discutat despre importanța familiarizării adolescenților cu legea cât mai devreme. Elevilor li s-a prezentat și manualul „Elevul și Legea” unde găsesc informații juridice de bază pentru viitorul lor.

1 aprilie – Educație juridică pentru cercetașii de la Centrul local „Licos” din Timișoara, la invitația doamnei Loredana Popescu. Judecătorul Cristi Dănileț a stat de vorbă cu elevii de acolo și au dezbătut diferite teme de interes juridic.

1 aprilie – La Școala Gimnaziala nr. 24 din Timișoara, judecătorul Cristi Dănileț, a ținut o întâlnire care a fost mai mult decât educațională, la invitația doamnei prof. Codruța Obarsie.

1 aprilie – O nouă rundă de educație juridică la Timișoara, unde au participat peste 120 de elevi de clasa a XI-a. La inițiativa d-nei profesoare Mihaela Micșa, care predă opționalul de educație juridică la Liceul Teoretic „J. L. Calderon, domnul judecător Cristi Dănileț a ținut o lecție de educație juridica care a contribuit la constientizarea tinerilor prezenti de faptul că orice normă juridică, indiferent de natura ei, se respectă. De asemenea au fost abordate si teme legate de viața intimă și de familie dar si de limitele libertății sexuale.

1 aprilie – Școala Generală Nr. 30 din Timișoara a beneficiat de o lecție de educație juridică „predată” de domnul judecător Cristi Dănileț, la invitația doamnei profesoare Alina Dorca-Armas, elevilor clasei a VIII-a.

.

MARTIE 2022

31 martie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut două întâlniri online pentru elevii de la Liceul de Arte ”H. Darclee”, din Brăila. Una cu elevii de a XI-a și a XII-a, iar una cu elevii de a V-a și a VI-a. Invitația a fost făcută de directorul școlii.

31 martie – La invitația doamnei profesoare Munteanu Mihaela, domnul judecător Cristi Danileț a ținut online o activitate de educație juridică elevilor din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Spiru Haret” .

30 martie – Judecător Cristi Danileț a fost invitat la Colegiul de Servicii în Turism “Napoca” Cluj-Napoca, să facă o prezentare în cadrul unui proiect Erasmus. Au participat elevi de liceu din România, Portugalia, Franța, Turcia și, online, cei din Olanda. Discuția a fost despre lege, justiție, răspundere. S-a insistat pe bullying, violență școlară și șantaj cu poze intime. Le-a prezentat programul de educație juridică dezvoltat cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în ultimii ani.

22 martie – Educație juridică la Colegiul Naţional Ferdinand I din Bacău: judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii de liceu la invitația doamnei profesoare Silvia Ciontu. După o prezentare a principalelor reguli care ne ghidează, participanții au avut mai multe întrebări referitoare la infracțiuni, cazuri judiciare din tribunale și cariera de om al legii.

22 martie – Judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online extrem de interactivă cu elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială din comuna Pui, jud. Hunedoara, la invitația prof. Manci Adela.

18 martie – Judecător Cristi Danileț a ținut oră de educație juridică cu elevii din clasa a V-a A de la Școala 1, Oțelul Roșu, jud. Caraș-Severin. Invitația a venit din partea doamnei Mihaela Moisescu, profesoară de Informatică și TIC. Discuția cu elevii a fost despre regulile din familie, de pe stradă, de la școală, de pe internet.

18 martie – Educație juridică la Petroșani. La invitația doamnei Manci Adela, profesor de educație socială la Școala Gimnaziala „I. G. Duca” din Petroșani, domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii din clasa a VII-a. Ei au ajuns cu lecția de socială la capitolul „Delincvența juvenilă”, iar profesoara s-a gândit să le organizeze această întâlnire. Astfel că s-a discutat despre fapte permise, interzise, răspundere și pedepse pentru adolescenți.

17 martie – Tinerii din clasa a X-a A din Liceul Tehnologic “Viaceslav Harnaj” din București au participat la proiectul “Acționăm Just” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog. Activitatea a fost susținută de avocat Ioan Mircea David.

17 martie – Educație juridică la Viișoara. Judecătorul Cristi Danileț a avut o întâlnire cu elevii clasei a VII-a A de la Școala Gimnazială din comuna Viișoara, jud. Cluj. S-a discutat despre regulile de protecție, despre violența fizică și bullying la școală, despre întâlnirile dintre copii și oamenii legii.

16 martie – Judecătorul Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii din clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Marca, jud. Sălaj, la invitația prof. consilier școlar Camelia Bîrsan.

13 martie – VeDem Just a decis ca, anual, începând cu 2022, la data de 17 noiembrie să se sărbătorească în țara noastră Ziua Educației Juridice (Legal Literacy Day). Scopul acestei zile este: (1) de a conștientiza nevoia de alfabetizare juridică la scară largă; (2) pentru a onora efortul sutelor de profesori din România care predau formal opționalul de educație juridică și a sutelor de specialiști în drept care participă la întâlnirile non-formale din școli pe teme de legislație și justiție.

11 martie – Avocat Ioan Mircea David a fost la Colegiul Economic “Costin C. Kirițescu” din București cu proiectul “Acționăm Just” realizat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog. Beneficiarii activității au fost tinerii din clasa a 9-a C.

10 martie – Avocat Ioan Mircea David a avut o întâlnire online cu elevii clasei a XII-a E din cadrul Colegiului Economic ”Costin C. Kirițescu” din București. Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Acționăm Just” realizat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog.

9 martie – Proiectul “Acționăm Just” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog a ajuns și la tinerii studenți din cadrul Universității Politehnica din București, prin avocat Ioan Mircea David.

3 martie – Judecătorul Cristi Danileţ a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevii din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic Ploiești, clasa de protecția mediului, la invitația doamnei profesoare Alina Bălan. A discutat cu tinerii despre responsabilitățile dobândite odată cu împlinirea vârstei de 10 ani, 13 ani, 14 ani, 16 ani.

3 martie – Au avut loc două întâlniri de educație juridică la Şcoala Gimnazială „Ienăchiță Văcărescu” din București: una de la ora 9 cu elevii din clasele VII-VIII și una de la la ora 11 cu elevii din clasele V- VI, la invitația prof. Nicoleta Tarca. Activitatea a fost susținută online de judecător Cristi Danileț.

3 martie – Proiectul ”Acționăm Just” realizat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog a revenit în Colegiul Național ”Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș. Activitatea a fost susținută online de avocat Ioan Mircea David.

2 martie – Domnul judecător Cristi Danileț a fost la Beiuș județul Bihor, la elevii de la Școala gimnazială „Episcop Nicolae Popoviciu” și la Colegiul Național „Samuil Vulcan”. Invitația a venit din partea domnilor Popa Dan, Sorin Briscan și Emil Popa, părinți ai unor elevi ale acestor școli și doi dintre ei consilieri locali.

1 martie – Domnul judecător a avut o întâlnire online de educație juridică, solicitată de d-na director Ciobanu Severin Elizabet Iuliana, pentru elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială din satul Unțești și ai claselor V-VIII de la Școala Gimnazială „Horia Stamatin” din comuna Bogdănești, jud. Vaslui.

.

FEBRUARIE 2022

27 februarie – Cristi Danileț a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevi din județul Dolj, într-un proiect al elevei Andreea Miliganu. De data aceasta, pe lângă temele obișnuite legate de legislație, au fost și întrebări legate de război: când e obligatorie înrolarea, ce sancțiuni primesc cei care se sustrag, ce înseamnă regimul SWIFT, ce riscă spionii.

26 februarie –  Întâlnire de educație juridică cu judecător Cristi Danileț: 130 de elevi participanți, plus profesori, majoritatea de la Liceul Borșa și câțiva de la Școala nr. 7, 8 și 9 din Borșa. Invitația a venit de la prof. Liana Timiș-Mureșan intermediată de inspector școlar Marius Voinaghi.

25 februarie – Educație juridică cu judecător Cristi Danileț la Sighetu Marmației, jud. MM. Au avut loc două întâlniri la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand”, organizată de directorul Ovidiu Sechel. Prima întâlnire a fost cu liceenii, apoi cu elevi de gimnaziu. S-a discutat despre regulile ce trebuie respectate, despre sancțiuni și pedepse, despre rolul important al copiilor în societate.

25 februarie – Educație juridică la Sighetu Marmației, jud. MM, activitate susținută de domnul judecător Cristi Danileț. Întâlnirea a avut loc la Colegiul Național „Dragoș Vodă” și a fost organizată de doamna directoare Crina Voinaghi. S-a discutat despre regulile de acasă, de pe stradă, din online, de la școală; despre droguri și arme; despre toleranță, dar chiar și despre război.

24 februarie – Educație juridică cu elevii din clasele a XI-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, activitate desfășurată de domnul judecător Cristi Danileț. S-a discutat despre dreptul la protest al elevilor, despre șantajul cu poze intime, despre conturi false deschise în online, despre răspunderea penală. Lecția a durat aproape două ore. A asistat dir.adjunct Adrian Bledea și prof. Maria Bolchis, care a predat opționalul de educație juridică în anii trecuți și va reveni anul viitor.

24 februarie – Educație juridică în Baia-Mare, la Colegiul de Arte, cu domnul judecător Cristi Danileț. Întâlnirea a fost cu elevii de gimnaziu, respectiv cu cei de liceu. S-a discutat despre reguli și responsabilități, despre importanța toleranței și menținerii ordinii, despre Constituție și legi, despre cartea „Elevul și Legea” și aplicația „Lege-n-Dar”. Au fost prezente la activitate d-na director Bogdan Camelia Laura și prof. Dan Filip. S-a încheiat un protocol de colaborare între acest liceu și asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie care promovează educația juridică în România.

23 februarie – Educație juridică în Crângași, București cu domnul judecător Cristi Danileț. Întâlnire online cu elevi de la Liceul Teoretic „Marin Preda” din București. În anul 2019, asociația VeDem Just a deschis aici primul Laborator de educație juridică din țară, pe care l-a dotat cu planșe, cărți, robe. La ora de azi a participat și directorul Marian Udroiu, profesoara Casilda Grigore Baştină și președintele asociației de părinți, Otilia Guli.

23 februarie – Domnul Ioniță Florian, membru VeDem Just, a discutat cu elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Ploiești despre droguri (consum, trafic, deținere, consecințele legale, traume psihice), rețele de trafic de persoane, rețele de prostituție și proxenetism.

22 februarie – Au avut loc două întâlniri de educație juridică susținute de judecător Cristi Danileț cu elevii de la Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci, jud. Galați, la invitația doamnei director Adriana Lefter. Prima oră a fost pentru elevii din clasele a VIII-a. A doua oră a fost pentru elevii din clasele V-VII. Prilejul a fost un program Erasmus la care copiii participă, unde discută despre bullying.

18 februarie – Activitate la Școala Gimnazială „Lia Manoliu” din comuna Cornești, susținută de judecător Cristi Danileț la invitația doamnei director Alina Cristoltan cu elevii de gimnaziu din această comună. Copiii au rezolvat foarte bine un caz real din justiție cu o minoră implicată în furtul cardului unui profesor, au citit impecabil din Constituție despre libertatea de exprimare și din Codul penal despre loviri, au aflat cum să se comporte corect pe stradă și la școală,  au aflat ce nu este permis în online.

18 februarie – Educație juridică la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, la invitația prof. Ugro Camelia. Activitatea a fost desfășurată de judecător Cristi Danileț cu sprijinul doamnei director, Ramona Mureșan. Tinerii au aflat despre lege și oamenii legii, despre reguli și răspundere, despre grija pentru corecta circulație pe drumul public, despre implicarea minorilor în divorțul părinților, despre droguri și bullying, despre minori luați în centrele de plasament, despre minori abuzați la școală, acasă ori pe net. La sfârșit, copiii au aflat că există ghidul „Elevul și Legea” în format audio pentru cei cu deficiențe de vedere și în limbajul semnelor pentru cei cu probleme de auz.

17 februarie – Asociațiile VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și ASD – Asociația Studenților la Drept din Iași au organizat un curs de instruire intensivă a studenților care doresc să predea voluntar educația juridică non-formală pentru elevi. La inițiativa studentei Ilinca Sabina Acasandrei au participat 30 de studenți la o sesiune de formare ținută de judecătorul Cristi Danileţ cu privire la metodele și tehnicile de predare, adaptate la nevoia de a transmite cunoștințe elementare despre legislație copiilor și tinerilor.

17 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a ținut o lecție despre drepturi și responsabilități pentru elevii de la Liceul „Dumitru Tăuțan” din Florești, jud. Cjul, la invitația prof. Mia Chindris. ELevii aveau vârsta de 15-16 ani, așa că s-a discutat despre importanța vârstelor legale: 10 ani – când putem sta de vorbă cu o autoritate, 13 ani – intrăm în lumea digitală, 14 ani – putem fi sancționați de poliție, controlor sau judecător, 16 ani – decidem cu privire la viața noastră intimă.

17 februarie – Educație juridică în Cluj-Napoca la Liceul Teoretic Eugen Pora. Activitatea a fost desfășurată de judecător Cristi Danileț la invitația prof. Laura Gadalean. Au fost două ore mijlocite de doamnele director Anamaria Baciu și  Andreia Badarau Biluca. La prima au participat elevi din clasele de gimnaziu. La a doua întâlnire au participat elevi de liceu, din clasele XI-XII. Majoritatea erau interesați de Drept, așa că pe lângă informațiile generale despre reguli și legi, li s-a oferit și informații despre orientarea în carieră.

16 februarie – Liceul Teoretic ”C.A. Rosetti” din București a avut o activitate desfășurată în cadrul proiectului ”𝐀𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚̆𝐦 𝐉𝐮𝐬𝐭” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, desfășurată de avocat Ioan Mircea David.  S-a discutat despre mandatele de percheziție și despre mandatele de arestare preventivă și impactul drogurilor la nivelul tinerilor.

16 februarie – Educație juridică cu judecător Cristi Danileț în două comune clujene, Iclod și Livada, la invitația directoarei  Liana Dobocan, la copiii din gimnaziu și de la o clasă din învățământul primar. Ei au aflat cum pot fi în siguranță acasă, pe stradă, la școală sau în online.

16 februarie – Educație juridică la Iași cu judecător Cristi Danileț: activitatea a  fost online cu elevii din clasele a V-a (prezenți acasă) și a VII-a (prezenți în clasă) de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iași, la invitația prof. Elena Pătrău. Elevii au fost interesați de modul în care acționează Protecția copilului, de reacții la agresiunile comise de profesori, de regulile la deschiderea unui cont pe o rețea de socializare, de posibilitatea de a posta fotografii cu minori, de condițiile în care se poate invoca legitima apărare.

15 februarie –. Domnul judecător Cristi Danileț, la invitația profesoarei Gina Bordea, a vorbit cu elevii de a X-a de la Liceul „Simion Mehedinți” din com. Vidra, jud. Vrancea.

11 februarie – GATA ORICÂND! Timp de o oră și jumătate judecător Cristi Danileț a dialogat cu tinerii cercetași din Iași de la Centrul Local Constantin Sapatino, unde lideră la grupa de vârstă exploratori (15-18 ani) le este o mai veche prietenă, Florentina Alice Fasie, iar voluntari sunt Ioana Paraschiv, Robert (Fredo) și Liliana Guria. S-au discutat situații concrete cum ar fi hărțuirea pe stradă, șantajul cu poze intime, limitele libertății de exprimare, dar și reguli de circulație.

11 februarie – La invitația doamnei director Tomescu Niculina Sophia, a avut loc o întâlnire online de educație juridică cu elevii din patru clase XI-XII de la Colegiul Național „Ioniță Asan” din Caracal. Această unitate școlară a semnat și Protocol de colaborare cu asociația VeDem Just. Aici se predă pentru al doilea an opționalul de juridică la două clase a XII-a și patru clase a XI-a și toți elevii au primit manualul „Elevul și Legea”. Domnul judecător Cristi Danileţ le-a explicat care sunt regulile ce se aplică în familie, pe stradă, la școală și în online și le-a explicat că responsabilitățile lor devin mai mari odată cu creșterea în vârstă.

11 februarie – Proiectul “𝗔𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮̆𝗺 𝗝𝘂𝘀𝘁” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, s-a desfășurat în Colegiul Național “Grigore Moisil” din București. Activitatea a fost susținută de avocat Ioan Mircea David.

11 februarie – Judecătorul Cristi Danileţ s-a întâlnit la o oră de educație juridică cu elevii din clasa a X-a de la Liceul Tehnologic din com. Vlădeni, jud. Iași. Invitația a fost adresată de doamna prof. Genoveva Sava, iar directorul Liliana Brânzanu a semnat un protocol de colaborare cu asociația VeDem Just care organizează aceste întâlniri de educație nonformală. Tinerii au aflat că nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii, că legea e făcută ca sa ne protejeze, că nimeni nu își poate face dreptate singur, că pentru încălcări grave ale legii cei mici sunt luați în răspunderea Protecției Copilului, iar cei peste 14 ani pot ajunge în fața unui judecător cu dosar penal, că sunt interzise violența domestică și școlară, la fel deținerea pozelor cu minori în ipostaze intime și deținerea cannabisului pentru consum propriu, că de la 10 ani copilul ai cărui părinți divorțează poate sta de vorbă cu judecătorul, că pe stradă se pot plimba cu bicicleta doar de la vârsta de 14 ani.

10 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut o activitate de educație juridică la elevii din clasele 9b, 12a, 10b, 11a, 10c de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” din Ploiești, la invitația doamnei profesoare Loredana Ivan. S-a arătat adolescenților participanți că responsabilitățile cresc odată cu vârsta: de la 10 ani putem fi prezenți în fața judecătorului când părinții divorțează, de la 13 ani putem să ne deschidem conturi pe rețelele de socializare, de la 14 ani putem primi amenzi de la polițiști dacă abaterea e minoră sau pedepse de la judecători dacă comitem o infracțiune, de la 16 ani putem semna singuri un contract de muncă sau cumpăra petarde, de la 18 ani suntem majori și dobândim dreptul la vot. Elevii au fost invitați să caute pe net educație juridică dacă sunt interesați de programul VeDem Just de alfabetizare legală și să își descarce aplicația gratuită „Lege-n-Dar” pe mobil.

9 februarie – Educație Juridică alături de d-l. judecător Cristi Danileț care a prezentat elevilor Liceului Tehnologic din Aiud, câteva aspecte legate de educația juridică. Elevii au fost informați despre drepturi și responsabilități, despre siguranța online, bullying, cyberbullying, consumul de substanțe interzise, lezarea onoarei/reputației, implicarea civică, exercitarea dreptului la vot și responsabilitate socială. Elevii i-au adresat întrebări legate de orientarea în carieră, drepturi și responsabilități, dreptul de a alege și de a fi ales, ce postăm/distribuim pe rețelele de socializare sau grupuri private, diferența dintre viața publică și viața privată, fenomenul știrilor false! Toți elevii și-au descărcat pe telefon aplicația gratuită ,, Lege-n dar” și i-au mulțumit pt. manualele de Educație Juridică cu titlul ,,Elevul și legea”  primite gratuit!

8 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut cinci întâlniri de educație juridică cu elevi din clasele a V-a, a VI-a, a X-a și a XI-a de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca: patru au fost în format fizic, una online. Este cea mai mare școală din Cluj, cu peste  2000 de elevi, de la cea pregătitoare la clasa a XII-a. Invitația a venit din partea unui părinte Bogdan Petrut.

7 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a avut trei ore cu patru clase, de a 7-a și a 8-a, de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca. S-a discutat despre importanța regulilor, protecția noastră, regulile online, am insistat pe violența fizică și bullyingul școlar, am și simulat un proces la una dintre clase, am discutat despre agresiunile școlare și dark web, despre importanța vârstei de 14 ani în viața noastră.

7 februarie – Domnul judecător Cristi Danileț a fost la Colegiul Național „G.Barițiu” din Cluj-Napoca, la invitația doamnei director pentru o oră de educație juridică cu elevii din clasa a VIII-a.

4 februarie – Domnul judecător Cristi Danileţ s-a întâlnit online, la o oră de educație juridică, cu elevii din clasa a VII-a de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Pitești, coordonați de doamna profesoară de educație socială Ayda Oana. S-a vorbit despre regulile de circulație, regulile în online, importanța respectării legilor. Copiii au fost interesați despre cum poate ajunge cineva magistrat sau care a fost cea mai aspră pedeapsă aplicată.

3 februarie – Avocat Ioan Mircea David a fost la Liceul Teologic Romano-Catolic „Gherhardinum”, Timis în cadrul proiectului ”𝐀𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚̆𝐦 𝐉𝐮𝐬𝐭” realizat împreună cu VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog care își propune să răspundă tinerilor la cât mai multe probleme cu care aceștia s-ar putea confrunta în viața de zi cu zi. Invitația a fost făcută de doamna profesoară Aranka Pascalau.

3 februarie – Elevii din clasa a IX-a A, mate-info, ai Liceului Traian din Constanța, au participat la o întâlnire online cu judecătorul Cristi Danileţ, intermediată de Relu Teodor de la asociația „Make Sense”. Printre altele, s-a discutat despre răspunderea de la 14 ani, scuza necunoașterii legii, droguri, pornografie infantilă, exprimarea în online, vot.

3 februarie – 100 de elevi din clasa a IV-a și profesorii lor de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca au participat la o întâlnire de educație juridică cu judecătorul Cristi Danileţ. S-a discutat despre regulile ce trebuie respectate acasă (mai ales de violența domestică), la școală (insistând pe diferența dintre bullying și violența fizică) și în online. Unii dintre copii au povestit despre adulți care îi pozează de la fereastra apartamentelor, alții de spamuri pe care le primesc cu poze indecente. A fost motivul pentru s-a discutat despre furtul de identitate digitală, pornografia infantilă și anunțatul pericolului la tel. 112.

2 februarie – Echipa formată din specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța (insp.spec. Mihai Chichirim) precum și ai VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie  (conf.univ.dr. Roxana Topor) au continuat, activitățile de educație juridică antidrog în cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”.  Astfel, 94 de elevi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Mun. Constanța au fost informați despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri, precum și despre măsurile care se aplică în România conform principiului „justiției terapeutice”, începând cu anul 2014.

2 februarie – Ionita Florian, polițist și cadru didactic la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina, a ținut o lecție de educație juridică online pentru elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Municipiul Ploiești. Tema a fost „O școală fără violență! O școală fără bullying!”, pentru a marca Ziua Internațională a Nonviolenței în mediul școlar, în cadrul Săptămânii Județene a Nonviolenței, derulată de ISJ Prahova și Poliția Română.

2 februarie – 87 de elevi și cadre didactice din clasa a VII-a de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca au participat la o întâlnire de educație juridică cu judecător Cristi Danileț, solicitată de doamna Monica Budusan. A fost ocazia să clarificăm următoarele: în online nu putem scrie tot ce ne trece prin minte, ci trebuie respectate onoarea unei persoane; nu putem înregistra discuții sau fotografia casa unei persoane; nu putem circula cu bicicleta pe drumul public până nu împlinim vârsta de 14 ani; violența școlară elev-elev sau elev-profesor este interzisă; de la 14 ani pedepsele se aplică de către judecători; pentru a traversa strada trebuie respectate cinci reguli (zebra, verde, ne asigurăm, nu alergăm, ne dăm jos de pe biclicletă); nu aducem la școală arme sau droguri; deținerea de droguri, inclusiv de canabis, este interzisă; șantajul cu poze intime este pedepsit. Copiii au fost îndrumați să acceseze site-ul www.educatiejuridica.ro și să își descarce în mobil aplicația gratuită „Lege-n-Dar”.

1 februarie –  Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii de la toate clasele a VI-a de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca, la invitația prof. Monica Budusan. S-a discutat cu elevii despre regulile de acasă, de pe stradă, de la școală și din online. Apoi am insistat pe violența la școală, bullying și cyberbullying.

1 februarie – La invitația doamnei profesoare Antonia Pop de la Liceul Tehnologic ,,Petri Mor” din Nușfalău, Jud. Sălaj, domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire cu elevii de a VII-a. S-a stabilit: fără violență; în online respectăm aceleași reguli din offline; anunțăm poliția la 112 doar în caz de pericol; răzbunarea este interzisă: nimeni nu are voie să-și facă singur dreptate; sub lege suntem protejați; regulile sunt făcute ca să fie respectate chiar dacă nu ne convin și chiar dacă nu ne vede nimeni; fiecare răspunde pentru fapta proprie; părinții plătesc daunele produse de copii; până la împlinirea vârstei de 14 ani Protecția Copilului decide ce face cu cel care comite fapte extrem de grave, după aceea decide judecătorul.

1 februarie – Avocat Ioan Mircea David a fost la Colegiul National „Vlaicu Voda”, Argeș pentru o activitate în cadrul proiectului ”Acționăm Just” care s-a desfășurat cu elevii clasei a 11-a G. Proiectul este realizat de VeDem Just în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog pentru a explica pe înțelesul tinerilor noțiuni despre droguri și despre răspundere penală.

.

IANUARIE 2022

29 ianuarie – La solicitarea Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, VeDem Just a organizat o sesiune online de instruire destinată grefierilor care doresc să predea în mod non-formal educație juridică elevilor din învățământul preuniversitar. Instructor a fost jud. Cristi Danileț.

28 ianuarie – La solicitarea Asociației Excelsior Neamț (fosta asociație a Tinerilor Avocați Neamț), VeDem Just a organizat o sesiune de instruire destinată avocaților care doresc să predea în mod non-formal educația juridica elevilor din învățământul preuniversitar. Instructori au fost jud. Cristi Danileț și av. Ioan Mircea David.

28 ianuarie – Proiectul „Acționăm Just” a revenit la elevii din clasa a VIII-a B din Școala Generală ”Nanu Muscel” din Câmpulung de Argeș. Activitatea a fost realizată din partea VeDem Just de către avocat Mircea Ioan David.

28 ianuarie – La Colegiul Național G.Coșbuc din Cluj-Napoca, domnul judecător Cristi Danileț a avut întâlniri cu elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a XII-a. Activitățile au avut loc la invitația domnului profesor Gelu Fodor. S-a discutat cu elevii despre ce este libertatea, de ce avem nevoie de legi, care este diferența dintre bullying si violența școlară, despre libertatea de exprimare în online și limitele acesteia, despre copiii ai căror părinți sunt divorțați, de ce până la 14 ani copiii nu au voie cu bicicleta pe drumul public, despre diferența dintre legitima apărare și răzbunare, despre cum aplică judecătorii pedepsele, despre cum pot intra polițiștii în mod legal în casele oamenilor sau în telefoanele acestora, despre agresiunile sexuale, despre șantaj, despre droguri și dark web, despre centrele de plasament (pentru cei sub 14 ani) și centrele de detenție pentru minori (pentru cei peste 14 ani), despre nr de telefon 112 (nr de urgențe) și 119 (telefonul copilului). Copiii au primit ghidul „Elevul și Legea” în format pdf și au descărcat în telefoanele mobile aplicația Lege-n-Dar

27 ianuarie – Cinci ore de educație juridică la elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca, la invitația prof. Gelu Fodor susținut de către domnul judecător Cristi Danileț. Subiectele au fost diferite, în funcție de vârsta copiilor, dar și de interesele lor.

27 ianuarie – În contextul „Zilei şcolare a non-violenţei şi a păcii” (30 ianuarie), asociația VeDem Just a lansat primul laborator de educație juridică din Moldova, la Şcoala Nr. 10 din Bacău, amenajat într-o sală de clasă special dedicată. Aici se vor desfășura lecții de educație juridică ținute de către profesori instruiți de asociație, vor fi organizate procese simulate cu elevi ca actori, vor avea loc întâlniri regulate ale membrilor din clubul “Elevii, prietenii legii” ce vor aborda subiecte civico-juridice. Au participat fizic președintele VeDem Just, Lucian Checheriță și, online, jud. Cristi Danileț.

2 ianuarie – Lecție de instruire educație juridică pentru voluntarii de la asociația „Ajungem Mari Cluj” la care domnul judecător Cristi Danileț a explicat de ce e importantă educația juridică atât pentru copiii și tinerii cu care lucrează voluntarii, cât și pentru fiecare dintre ei.

27 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileț a susținut mai multe activități de educație juridică, în format fizic: o oră de educație juridică pentru clasele a V-a și a VIII-a de la Liceul Elf din Cluj-Napoca, pentru elevii prezenți fizic și pentru cei din online: s-a discutat despre importanța vârstei de 14 ani, cunoașterea legilor, deosebirea adevărului de fakenews, agresiuni fizice, trafic de persoane, pornografie infantilă, rolul judecătorului in divorțurile cu minori.  Oră de educație juridică la Școala Gimnazială „Ioan Opriș” din Turda susținută de domnul judecător Cristi Danileț pentru 30 elevi din clasa a IV-a, îndrumați de prof. Cezara Crișan: s-a reamintit că sub lege suntem protejați, că violența e interzisă, că nu avem voie să ne răzbunăm, că până împlinim vârsta de 14 ani nu mergem cu bicicleta pe drumul public, că nu avem voie să înjurăm persoane. Apoi o oră pentru 30 de copii prezenți fizic și 70 de copii prezenți online de la „Școala Avram Iancu” din Câmpia Turzii, din jud. Cluj, din clasele VI-VIII.

26 ianuarie – Proiectul ”Acționăm Just” a ajuns la tinerii din Colegiul Național ”Aurel Vlaicu” București, prin avocat Mircea Ioan David. S-a discutat despre răspunderea penală, despre dependență și despre efectele negative ale drogurile.

25 ianuarie – Pe parcursul a două întâlniri online organizate prin intermediul I.Ș.J. Maramureș, Gianina Nicoleta Clop și Cristi Danileţ de la asociația VeDem Just au explicat profesorilor din acest județ, interesați de educația juridică: care este programa de educație juridică, ce teme sunt cuprinse în ghidul de educație juridică, cum se pot instrui gratuit pentru a preda educația juridică, cum pot oferta această materie ca opțional în C.D.Ș.

25 ianuarie –  Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii din clasa a XI-a C de la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani, la invitația prof. Anca Elena Cordea. Doamna profesoară predă educația juridică ca opțional la acest liceu, pentru al doilea an consecutiv.

25 ianuarie –Domnul judecător Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii de la toate clasele a V-a de la Școala Liviu Rebreanu din Cluj-Napoca, la invitația prof. Monica Budusan.

25 ianuarie – Proiectul ”Acționăm Just” a ajuns și la Colegiul Național ”Spiru Haret” din Tecuci, prin avocat Mircea Ioan David. Mulți dintre participanți au fost surprinși de reglementările pe care România le are în domeniul traficului și consumului ilicit de droguri și cu siguranță au găsit răspunsuri la întrebările lor.

21 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileţ a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevi  de la C.N. „Emil Racoviță” din Iași. Au participat elevi de diverse vârste. Lecția a început cu o prezentare a asociației VeDem Just și a proiectului de educație juridică, toți au făcut un test Kahoot chiar distractiv pe teme legale, judecătorul a răspuns la întrebările puse pe jamboard de către elevi, le-a fost dată varianta pdf a cărții „Elevul și Legea”, au făcut un tur virtual în tribunal tribunal, elevii și-au descărcat în mobile aplicația gratuită Lege-n-Dar. S-a discutat despre locul unde sunt prevăzute drepturile și obligațiile elevilor, despre sancțiunile aplicabile elevilor, despre bullying și violență școlară, despre optarea pentru ora de religie, despre modul de contestare a unei note la un test scris, despre furtul de identitate digitală, despre respectul datorat colegilor și profesorilor, despre acuzații pe nedrept, despre conturi deschise pentru bârfe din clasă, despre munca de la 16 ani, despre deschiderea unui cont bancar, despre răspunderea pentru comiterea de infracțiuni. Întâlnirea a fost organizată de eleva Maya Sidor, vicepreședinte al Consiliului Școlar al Elevilor, care a participat în tabăra „Școala de Libertate” organizată de asociația vara trecută la Costinești.

20 ianuarie – Discuțiile pe care le-a avut av. Mircea David Ioan din cadrul proiectului ”Acționăm Just” la  Liceul Teoretic „C.A. Rosetti”, Bucuresti, s-au purtat și despre situațiile în care drogurile pot fi folosite în scop medical, dar și despre consecințele penale pe care le atrage utilizarea acestora fără drept. De asemenea, s-a discutat despre legitima apărare și despre pericolele deținerii unei arme albe.

19 ianuarie – Echipa formată din specialiști ai Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta (cms.șef George Nicolae și insp.spec. Mihai Chichirim) precum și ai VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie (conf.univ.dr. Roxana Topor) a continuat activitățile de educație juridică antidrog în cadrul proiectului pilot „Acționăm Just”. Astfel, 78 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Mun. Constanța au fost informați despre consecințele juridice ale traficului și consumului ilicit de droguri, precum și despre măsurile care se aplică în România conform principiului „justiției terapeutice”, începând cu anul 2014.

18 ianuarie – Domnul judecător Cristi Danileț a ținut o serie de lecții de educație juridică în datele de 17 și 18 ianuarie, la Colegiul Național G.Coșbuc din Cluj-Napoca. Întâlnirile au fost față în față, iar elevii participanți au fost din clasele 5-12. La ore au avut posibilitatea să participe și cei aflați în online. În funcție de vârsta elevilor, subiectele abordate au fost: importanța legilor, Constituția, democrația, votul, regulile de acasă, regulile în online, regulile de circulație, regulile de la școală, consumul de substanțe interzise, agresiunile fizice, verbale și cyberbullingul. Lecțiile au fost interactive. Copiii au pus multe întrebări, cele mai interesante privind legitima apărare, purtarea de arme albe, modul în care se fac interceptările comunicațiilor purtate în online. Au întrebat de cazurile soluționate la tribunal și au fost puși în situația de a pune pedepse în caz de accident mortal de circulație în care victima traversa trecerea de pietoni. Au fost uimiți să afle că până la împlinirea vârstei de 14 ani nu au voie cu bicicleta pe drumul public, că atingerea unei fete pe fund sau sâni ori că furtul de identitate digitală sunt lucruri extrem de grave, interzise de lege. La sfârșit au devenit prieteni pe instagram și pe tiktok cu domnul judecător. Celor mai activi li s-a oferit manualul „Elevul și Legea” în varianta tipărită. Elevii și-au descărcat aplicația pentru mobil Lege-n-Dar.

13 ianuarie – S-a ajuns și în Oradea la Colegiul Național „Mihai Eminescu” cu proiectul „Acționăm Just”, prin avocat Mircea Ioan David. S-a vorbit cu tinerii din clasa a 9-a despre efectele negative ale drogurilor, despre pedepsele aspre pe care legea le prevede, dar și despre inconvenientele unui cazier judiciar încărcat de infracțiuni.  S-a ajuns la concluzia că 𝘥𝘦𝘯𝘶𝘯𝘵̦𝘶𝘭, deși nu pare moral, este legal și poate contribui la destructurarea grupărilor de traficanți de droguri. De asemenea, li s-a explicat că persoanele care ”𝘷𝘢̂𝘯𝘥 𝘱𝘰𝘯𝘵𝘶𝘳𝘪” autorităților beneficiază de reducerea limitelor de pedeapsă cu jumătate, dacă sunt întrunite mai multe condiții.

7 ianuarie – Proiectul „Acționăm Just” a ajuns și în Câmpulung Muscel la Școala Gimnazială „Nanu Muscel”, prin avocat Mircea Ioan David din partea VeDem Just. Elevii unei clase de a 8-a au fost interesați și au participat activ la discuțiile pe care le-am inițiat. S-a ajuns împreună la concluzia că deținerea de droguri de risc este infracțiune și se pedepsește, indiferent de cantitatea de drog deținută!

7 ianuarie – O nouă activitate din cadrul proiectului  „Acționăm Just” desfășurată de avocatul Mircea Ioan David la Liceul Teoretic „Ioan Luca” din Vatra Dornei, județul Suceava. Tinerii din clasele a 11-a și a 12-a au adresat întrebări, s-au dezbătut teme legate de droguri, despre imunitatea parlamentară și chiar despre infracțiunile de corupție.

6 ianuarie – Activitate a domnului Ioan Mircea David de la Liceul ”Marin Preda” din București unde s-a dezbătut cu tinerii din clasa a 11-a care este diferența dintre drogurile de risc și cele de mare risc?  Consumul de morfină este ilegal? Pot fi interceptate convorbirile purtate pe aplicația Telegram? Care este rolul avocatului în procesul penal? Proiectul „Acționăm Just” își propune să dezbată aspectele importante în legătură cu traficul și cu consumul de droguri. Ora de educație juridică s-a desfășurat în Laboratorul de Educație Juridică.

5 ianuarie – Tinerii din Liceul Tehnologic “Dragomir Hurmuzescu” din București au participat la o activitate din cadrul proiectului  „Acționăm Just” desfășurat de VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie împreună cu Agenția Națională Antidrog. Avocat Mircea Ioan David le-a explicat despre răspunderea penală în cazul minorilor, dar și despre cât de periculos este să cultivi plante din conținutul cărora se obțin drogurile.

2 ianuarie – Asociația VeDem Just lansează un nou proiect de educație juridică: „Minutul Legal”: în mod regulat, vor fi prezentate, într-un minut, principalele legi, hotărâri judecătorești și evenimente de interes civic și juridic pentru cetățeanul obișnuit, într-un limbaj pe înțelesul tuturor.