Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

2023

ACȚIUNI DE EDUCAŢIE JURIDICĂ ÎN ANUL 2023

MARTIE 2023

31 martie 2023  Azi, domnul judecător Cristi Danileţ a participat online la o lecție de educație juridică cu elevii de la Școala Gimnazială Almașu-Mare, jud. Alba. Este o școală mică de sat, cu un efectiv total la gimnaziu de 26 elevi. A fost invitat de doamna Florea Mariana, profesor și consilier educativ. Copiii se aflau în săptămâna „Școala altfel” și au primit informații legate de reguli, drepturi și responsabilități. 

În aceeași zi, Cristi Danileț s-a întâlnit cu elevii Colegiului Economic Buzău din clasele a IX-a E, a X-a B, a X-a D, a XII-a D și a XII-a F. Ei l-au ascultat cu interes vorbind despre responsabilitățile care cresc odată cu vârsta, despre utilizarea telefonului mobil în siguranță,  despre darkweb, despre abuzurile de natură intimă, despre violența școlară și despre droguri, despre diferența dintre bullying și violență fizică(chiar dacă au participat la diferite activități despre violență, astăzi nu au știut să răspundă corect), unde scrie că avem libertatea de exprimare, dar nu avem și dreptul de a înjura. A fost invitat de prof. Cornelia Șerban. 

30 martie 2023  Deși se află în săptămâna ”Școala Altfel”, elevii de la Liceul de coregrafie și artă dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca au ținut să îl invite pe judecătorul Cristi Danileţ la o oră de #educatiejuridica. Au fost elevi din mai multe clase de liceu și s-a discutat cam tot ceea ce privește un adolescent din prezent: despre responsabilitățile care cresc odată cu vârsta, despre utilizarea telefonului mobil în siguranță, despre darkweb, despre abuzurile de natură intimă, despre violența școlară și despre droguri. Elevii au pus întrebări legate de portul armelor albe, de legitima apărare, de cazurile de incompatibilitate ale judecătorilor.  Unii au spus că vor da la Drept.  

La amiază,  domnul judecător Cristi Danileţ a fost la Școala Gimnazială ,,Al. Vaida-Voevod” din Cluj-Napoca, unde fusese invitat de Dana Pupeză, psiholog la școală. A fost o întâlnire de educație juridică cu elevii din clasele a VI-a și a VII-a: s-a discutat despre obligația judecătorului de a asculta opinia copilului care a împlinit vârsta de 10 ani atunci când decide custodia lui în caz de divorț al părinților, despre dreptul părinților de a controla telefoanele copiilor până la împlinirea vârstei de 14 ani, despre faptul că adultul care are o relație intimă cu un copil sub 16 ani comite o infracțiune și acordul din partea copilului nu e valabil, despre violența școlară, despre droguri și etnobotanice. Judecătorul a povestit de cazuri soluționate în justiția română: un elev care și-a înjurat profesoara pe Instagram a fost obligat să plătească daune morale pentru defăimare, un tătic care și-a abuzat proprii băieți și pe care i-a filmat și apoi i-a urcat pe darkweb a fost condamnat la 19 ani închisoare; un adult de 32 de ani care și-a luat identitate digitală de adolescent pentru a agăța fete cu vârsta de 11-14 ani pe Instagram și cărora le-a cerut poze intime pe whatsapp cu care apoi să le șantajeze a fost condamnat la 20 ani închisoare. Elevii au înțeles că fiecare răspunde pentru el, că părinții doar achită bani dacă elevul distruge vreun lucru sau reputația cuiva, că nu se poate invoca drept scuză necunoașterea legii, că legile sunt făcute ca să ne protejeze și că autoritățile au ca sarcină să ne apere drepturile. Cele mai bune răspunsuri au fost premiate cu ghidul Elevul și Legea. 

29 martie 2023 Azi, jurista Gianina Clop a avut o întâlnire de educație juridică  la Liceul de Arte din Oradea, la elevi din clasa a V-a, care sunt în „Săptămâna verde”.  A discutat cu ei despre regulile pe care trebuie să le respectăm cu privire la natură, ce putem face și ce nu când mergem în pădure, la câți metri de pădure nu ai voie să aprinzi focul, care copaci se pot tăia și care nu, cine are voie să-i taie. Cum trebuie să ne comportăm cu natura atunci când mergem la picnic, unde aruncăm gunoaiele, unde aprindem foc dacă se gătește, dacă este voie să hrănim animalele.  Au aflat despre rangeri, despre care credeau că sunt doar în filme, cine sunt și cu ce se ocupă.  Au fost surprinși să afle că ghioceii sunt protejați prin lege și că nu avem voie să-i rupem decât din culturi speciale. altfel riscăm să fim sancționați. Au aflat și că avem o zi națională a pădurilor pe 25 martie despre care pot citi în Legendar app, aplicația asociației VeDemJust care ne informează cu privire la toate evenimentele și zilele importante. 

28 martie 2023  În orașul Vașcău din jud. Bihor, judecătorul Cristi Danileț s-a întâlnit cu elevii de la Școala Generală, din clasele VI-VIII. Au participat și cadre didactice. Au discutat teme de educație juridică: cum ajung copiii de 10 ani să fie consultați de autorități atunci când părinții lor divorțează și trebuie decisă custodia; care sunt riscurile la care se expun copiii sub vârsta de 13 ani care sunt în social-media și cât e de important să nu distribuim date personale către public sau poze intime către alte persoane; cum crește răspunderea noastră odată cu primirea cărții de identitate la vârsta de 14 ani; care e diferența dintre bullying și violență fizică; unde scrie că avem libertatea de exprimare, dar nu avem și dreptul de a înjura; cât de maturi trebuie să fim pentru a munci sau pentru a întreține relații intime; când intervine Protecția copilului și când Poliția/Justiția în cazul copiilor agresori. Unii dintre elevi au primit de la autor cartea Elevul și Legea și chiar au fost câțiva care au spus că vor să devină oameni ai legii când vor crește.  

24 martie 2023 Azi dimineață judecătorul Cristi Danileț s-a întâlnit cu elevii de liceu de la Liceul „C-tin Brâncuși” din Oradea, la invitația făcută de prof. Monica Nistor. Lecția a fost construită în jurul ideilor de responsabilitatea a tinerilor, plecând de la violența școlară și droguri, până la comportamentul în online sau abuzurile sexuale. 

La amiază,  Cristi Danileț a avut o întâlnire online cu elevii de gimnaziu de la Aiud, unde a fost invitat de prof. Flavius Cosma de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, jud. Alba. Acesta predă pentru al doilea an opționalul de juridică. Au discutat timp de o oră și jumătate despre regulile de la școală și din online, despre droguri și abuzuri sexuale, dar și despre cariera de magistrat, legitima apărare, răspunderea minorilor și a persoanelor cu dizabilități. 

22 martie 2023  Cristi Danileţ a avut două întâlniri de #educatiejuridica cu elevii de la Școala din Uileacu de Beiuș, la invitația d-nei director Loredana Vidican. Mai întâi a vorbit cu elevii din ciclul primar. A discutat despre cât e de important să respectăm regulile făcute de părinți, pentru siguranța noastră, a arătat că un copil nu poate lovi și nu e voie să fie lovit nici acasă, nici la școală, au jucat „Ziua fără reguli”, au aflat că e important să avem grijă pe unde traversăm strada și că până la 14 ani nu avem voie cu bicicleta pe drumul public. 

Apoi a vorbit cu elevii de la gimnaziu. Cele mai bune răspunsuri au fost recompensate cu câte un ghid #ElevulsiLegea cu autograful autorului, adică al său:). A discutat despre cum sancționează legea violența școlară, am făcut diferența între bullying și bătaie, am povestit despre cazul lui „Denys”, un bărbat de 30 de ani care a pretins că este un puștan de 14 ani pentru a cere unor fete mici să îi dea poze cu ele dezbrăcate ca apoi să le șantajeze, am vorbit despre ce nu avem voie să spunem sau să facem pe internet.  

20 martie 2023   Judecătorul Cristi Danileţ a fost invitat la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Aici, profesorii Ana Rusu și Daniel Rusu predau formal #educatiejuridica la elevii din patru clase. Două clase au fost prezente online. S-a discutat la modul practic despre cum pot fi apărate drepturile și ce mult contează încrederea în autorități. S-au atins subiecte precum libertatea de exprimare în online, consumul de droguri, abuzurile sexuale.  S-au primit întrebări referitoare la folosirea forței în caz de apărare legitimă, la cazul judiciar care l-a marcat cel mai mult pe judecător și la modalitatea de reacție în caz de bullying. 

19 martie 2023  Cristi Danileţ a fost invitat de Consiliul Județean al Elevilor din Hunedoara la un eveniment de #educatiejuridica ce a avut loc în sediul Teatrului de Artă Deva. În cadrul evenimentului au fost adunați peste 200 de elevi de la diverse școli din Deva iar în deschidere au vorbit reprezentanți ai Consiliului Județean, al Inspectoratului Județean Școlar și Baroului de Avocați. Apoi, aproape două ore au interacționat pe teme de actualitate pentru tineri: violența școlară, bullying, consum și trafic de droguri și etnobotanice, trafic de persoane, libertate de exprimare și abuz în spațiul online. Invitatul  s-a concentrat pe responsabilități, căci despre drepturi ei sunt învățați la diverse materii din școală. S-au pus întrebări de către elevi: când pot folosi forța ca să mă apăr, ce facem când poliția nu ne bagă în seamă reclamația, oare victima este cea care trebuie să furnizeze dovezi în sprijinul unei reclamații, care este cel mai dur caz pe care l-a soluționat domnul judecător, cum se împacă viața publică cu viața privată în cazul unui magistrat. S-au dat autografe și s-au făcut poze individuale sau de grup. Unii dintre cei prezenți au spus că vor să devină oameni ai legii.  

15 martie 2023  În această zi, a avut loc a XI-a ediție a 𝑺𝒊𝒎𝒑𝒐𝒛𝒊𝒐𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑵𝒂𝒕̗𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 -𝑫𝑰𝑨𝑳𝑶𝑮𝑼𝑹𝑰 𝑫𝑬𝑺𝑷𝑹𝑬 𝑬𝑫𝑼𝑪𝑨𝑻̗𝑰𝑬- organizat de CJRAE Vâlcea în colaborare cu ISJ Vâlcea și CCD Vâlcea, în cadrul căreia membrul VeDemJust, judecătorul Cristi Danileț, le-a explicat profesorilor de la Vâlcea despre proiectul de #educatiejuridica. A fost încă o activitate sub semnul valorilor, colaborării și profesionalismului. 

În dimineața aceleași zile, Cristi Danileț a avut o întâlnire de #educatiejuridica pe calea undelor cu elevii din Dorna Candrenilor, jud. Suceava.  La această întâlnire au participat adolescenți din mai multe clase de la Liceul Tehnologic. A fost invitat de doamna profesor Obada Ingeborg. Deși acesta și-a  propus să discute despre violența școlară și bullying, în cele din urmă a  abordat și subiecte legate de abuz sexual, droguri și șantaj cu poze intime. 

14 martie 2023   În această zi, judecătorul Cristi Danileț a fost invitat în comuna  Săuca din județul Satu-Mare. Directoarea l-a rugat pe acesta să aibă o  întâlnire de #educatiejuridica cu elevii din școală. Să nu credem că proiectele mari și frumoase sunt numai pentru copiii de la orașe! Cei de la sate nu trebuie ignorați – problemele sunt aceleași: poze intime schimbate pe rețelele de socializare, relații sexuale mult prea devreme, violență școlară, consum de droguri și alcool. Dar sunt și probleme specifice: abandon școlar, abuzuri sexuale din partea unor rude sau concubini ai părintelui. Desigur, astfel de subiecte ar trebui discutate cu părinții elevilor. Din păcate, unii nu sunt interesați de a mai învăța ceva, alții sunt de-a dreptul ignoranți, iar alții sunt doar beneficiari ai drepturilor bănești pentru copii.  De aceea, judecătorul a  decis să le vorbească copiilor despre câtă încredere avem în ei, cum trebuie să învețe să respecte oamenii și regulile încă de mici, cum să se protejeze de orice adult care vor să le facă rău, cum să fie atenți cu cine vorbesc inclusiv pe internet. 

13 martie 2023  Azi, judecătorul Cristi Danileţ a avut două întâlniri de #educatiejuridică pentru elevi, organizate în sala administrată de Fundația Comunitară Oradea din clădirea „Crișul”. La prima au participat două clase de a V-a de la Școala „Oltea Doamna” din Oradea. Aici a discutat despre libertatea de exprimare și limitele ei, regulile în online, regulile acasă, regulile la școală, bullying, cumpărarea de alcool și țigări. La a doua au participat două clase de a IX-a și a X-a de la Liceul Teroretic „Aurel Lazăr” din Oradea. Aici a discutat despre pornografia infantilă, abuzul sexual, avort, traficul de persoane, bullying, consumul de droguri. 

10 martie 2023 Azi, judecătorul Cristi Danileț și jurista Gianina Nicoleta Clop au fost la Șimleul Silvaniei, jud. Sălaj. Dimineață au avut două întâlniri la Școala Gimnazială „Silvania” cu elevii din clasele a VI-a și a VII-a, la invitația doamnei Luminița Gal, secretarul general al Primăriei. I-a primit extrem de încântată doamna Angela Maria Lipo. Subiectele atinse au fost diverse, de la bullying și violență școlară, ori de la libertatea de exprimare și limitele ei în online, până la șantaj cu poze intime și deschis conturi pe numele altor persoane. Cele mai bune răspunsuri au fost răsplătite cu câte un exemplar din cartea #ElevulsiLegea scrisă de judecător. Unii elevi au primit și autografe. O elevă l-a întrebat cum poate să ajungă judecător la Curtea supremă. La amiază a fost încă o întâlnire, de data aceasta la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, la invitația prof. Camelia Bîrsan, pentru elevii din clasele a IX-a, a XI-a și a XII-a. Aici s-a discutat despre consumul de droguri, pornografia infantilă. accesul în dark web, abuzuri sexuale, cazier. 

9 martie 2023 Judecătorul Cristi Danileț a ținut azi via online o lecție de educatie juridica cu elevii din clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Duiliu Zamfirescu” Dumbrăveni, jud. VN. Invitația a venit de la d-na Duță Tatiana Gabriela, consilier școlar. Au stabilit împreună următoarele subiecte: la vârsta de 14 ani primim cartea de identitate pentru a ni se arăta că am devenit cetățeni responsabili, legile sunt făcute ca să ne protejeze deoarece în absența lor, societatea s-ar transforma în junglă. Invitatul le-a mai spus elevilor să îi respecte pe ceilalți! Libertatea ta se întinde până acolo unde întâlnește libertatea mea, tot ce facem are consecințe. Pentru minorii de 14 aceste consecințe pot fi chiar…penale: dosar penal, cazier, pedeapsă de la judecător. Bullyingul dispare doar dacă lumea ia atitudine pro-victimă și împotriva agresorului. Pentru bullying ești sancționat de școală. Pentru agresiuni fizice sau sexuale ești luat de Protecția Copilului (până la 14 ani) sau de Poliție (după 14 ani). Fiecare răspunde pentru el. Dacă un copil strică un lucru sau rănește o persoană, părinții vor plăti daunele stabilite de judecător.. În online se aplică aceleași reguli ca în off-line. 

7 martie 2023  Dimineața, judecătorul Cristi Danileț a avut o întâlnire de educație juridică cu elevii de la clasele din Liceul Internațional „Agora” din Oradea. Acesta le-a explicat tinerilor care vor să practice dreptul cum pot ajunge magistrați. A vorbit despre regulile anti-drog, despre cele anti-abuz și despre cele de siguranţă rutieră.  Elevii au aflat că nu e real zvonul cum că nu pățești nimic dacă ai până in 5 grame de cannabis, că e periculos să vorbești cu străinii în online, că nu e adevărat că aplicațiile gratuite de socializare asigură securitatea absolută a convorbirilor și că legea nu permite să dai ori să primești poze sau filmulețe cu copii în ipostaze intime. În final, elevii care au răspuns corect, au primit din partea sa ghidul „Elevul si Legea” cu autograful autorului.  

3 martie 2023 Dimineața, jurista Gianina Clop a avut o întâlnire cu elevii din clasa a V-a de la Liceul de Arte din Oradea. Elevii au asaltat-o cu întrebări despre bullying, agresiuni, reguli în online. Au aflat cu uimire că până și minorii pot ajunge să fie pedepsiți de oamenii legii atunci când încalcă legea, că sunt adulți care își iau identitate de copil pentru a vorbi lucruri necuviincioase, că părinții sunt cei care răspund cu bani pentru pagubele create de copii și dacă nu au acei bani li se confiscă lucruri din casă care apoi sunt scoase la vânzare prin licitație.

Tot dimineața, judecătorul Cristi Danileț a avut o întâlnire cu elevii din două clase de a VII-a de la Școala din com. Oșorhei, jud. Bihor, la invitația directorului. A discutat de la hărțuire online, violență școlară și reguli de identificare a infractorilor până la agresiuni sexuale și consumul de droguri.

Apoi, la amiază, Cristi Danileț a avut o întâlnire de educație juridică , online, cu 70 de elevi din clasele VI-VIII de la Școala gimnazială „Mihai David” din orașul Negrești, jud. Vaslui. Au participat și cinci cadre didactice, inclusiv prof. Monica Calciu, consilier școlar și profesor de educație socială. S-a discutat despre responsabilitățile dobândite pe măsură creșterii în vârstă: cum la 3 ani mergem la grădi, la 6 ani la școală, la 10 ani suntem ascultați de autorități când iau decizii ce ne privesc, la 12 ani ni se rețin amprentele când ne facem pașaport, la 13 ani intrăm în online, la 14 ani răspundem penal.  Invitatul a răspuns la întrebări legale de bullying, violență șoclară, ce facem dacă un coleg este agresat, ce facem dacă agresorul este un părinte sau un profesor.

1 martie 2023 Dimineața, Cristi Danileț și Gianina Clop au fost dimineață  la Colegiul Național Bănățean. S-a discutat despre înmulțirea responsabilităților odată cu creșterea în vârstă. Am lămurit diferența dintre bullying și violență fizică, cum e cu pozele intime în online, cum de un grup de whatsapp sau un cont de instagram cu setări private e totuși un loc public, de ce unii copii infractori ajung la centrele de plasament, iar alții la Centrul educativ de la Buziaș sau la Centru de detenție de la Craiova, cât de importantă e opinia copilului când părinții divorțează pentru a se stabili la cine va sta el mai mult.  La sfârșit au descarcat în mobile aplicația „Lege-n-Dar, de informare gratuită cu privire la noile legi. Ultima activitate a avut loc la amiază în Liceul de artă ”Ion Vidu”, la invitația d-nei prof. Marilena Sauer. În sala de festivități au participat peste 200 de elevi de gimnaziu și liceu, la o discuție despre reguli și legi. Elevii au întrebat cum ne putem proteja dacă urcăm într-un taxi cu un șofer dubios, ce nu avem voie să postăm în online, dacă avem voie să vindem droguri, unde sunt duși copiii care comit fapte groaznice, cum decid judecătorii cui să dea copiii în caz de divorț, ce a fost în cazul cu fetele de la Caracal, dacă părinții au voie să controleze corespondența copiilor, ce e legitima apărare, de ce se lasă unele fete prostite de traficanții de persoane. Ne-am bucurat să ne reîntâlnim cu Laurențiu Govoreanu, președintele Asociației Elevilor din Timiș, care este ambasador al educației juridice fiindcă a trecut prin proiectul Legal Academy. El a adus la eveniment 50 de adolecenți din tot județul.

.

FEBRUARIE 2023

28 februarie 2023 Judecătorul Cristi Danileț și jurista Gianina Clop au fost dimineață la Liceul „Gr. Moisil” pentru o discuție de educație juridică. Au participat elevi de școală generală: două clase de a VI-a. S-a discutat despre regulile de la școală, din online și de la școală. Cele mai faine răspunsuri au fost recompensate cu câte o carte „Elevul și Legea”. Apoi a fost o întâlnire la Liceul cu program sportiv „Banatul”. S-a făcut o comparație a regulilor juridice cu regulile din sport: așa cum eu, care nu am făcut fotbal profesionist, sunt obligat să respect regulile din acest sport când particip la un meci de amatori sau amical, tot așa cel care nu a făcut facultatea de drept trebuie să respecte regulile de drept atunci când intră în relații cu ceilalți – adică mai în toate aspectele vieții sociale. S-a insistat pe regulile privind contractele și actele semnate de minori, având în vedere că acești elevi deja semnează în această perioadă acte cu diverse cluburi, antrenori, impresari. In finalul acestei zile a mai avut loc o întâlnire, la Liceul teoretic „Vlad Țepeș”, cuelevii din clasele 9-12 de la profilul de filologie. S-a  discutat despre violența școlară, abuzuri sexuale, fapte interzise în online. Au fost puse întrebări de la purtarea de arme albe la legitima apărare.

27 februarie 2023: Judecătorul Cristi Danileț a avut o întâlnire online de educație juridică cu elevii din mai multe clase de la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita din jud. Sibiu. A prezentat regulile pe care trebuie să le respectăm pe stradă, la școală și în online. La o a doua oră au participat elevii dintr-o clasă de la Școala Gimnaziala nr 1 comuna Bicaz-Chei, județul Neamț. Copiii au rezolvat o speță, aplicând pedeapsa unui elev de a sustras un card de la profesoara sa de pe care a retras suma de 900 lei.

20 februarie 2023: La Complexul „Crișul” din Oradea, în sala amenajată de Fundația Comunitară Oradea, judecătorul Cristi Dănileț a avut două întâlniri cu elevii din clasele primare de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” și apoi cu elevii de la liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. A discutat despre reguli elementare privind vorbitul cu străinii, traversarea corectă a unei străzi, interzicerea mersului cu bicicleta prin parc (pentru cei din clasele primare), dar și despre subiecte precum consecințele nerespectării unor reguli din societate (pentru elevii de gimnaziu din cadrul liceului).

11 februarie 2023: Fundația Comunitară Oradea împreună cu domnul judecător Cristi Dănileț au organizat atelierul „Tinerii si Anticorupția”. Temele abordate au fost: corupția și anticorupția, rolul Codului Penal în viața cetățeanului, etica și legea scrisă.

8 februarie 2023: Educație juridică pentru liceenii din Sighetul Marmației. Cristi Danileț a fost invitat de viceprimarul localității pentru a ține o lecție de educație juridică pentru liceenii din localitate. La întâlnire au fost prezente și cadre didactice. Alături de reprezentanți ai Prefecturii, ai Parchetului și ai Poliției, s-au abordat diferite teme: droguri, abuzuri în școli, codul penal, familie,regulile în online dar și importanța organelor legii. Cu această ocazie, tinerii prezenți au primit câte un exemplar din Constituția României din partea organizatorilor evenimentului.

7 februarie 2023: Întâlnire de educație juridică online la Bârlad. Domnul judecător Cristi Dănileț a fost invitat de către consilierul școlar să le vorbească elevilor de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială „Iorgu Radu” despre violența școlară, regulile din online, regulile la școală și despre consecințele faptelor penale comise. Tinerii și-au descărcat aplicația „Lege-n-Dar” pentru a afla cât mai multe lucruri de natură juridică.

1 februarie 2023: Școala Titu Maiorescu din Iași a avut parte de o lecție de educație juridică cu judecătorul Cristi Dănileț. La invitația doamnei profesor Simona Ionescu, elevii claselor a VII-a și a VIII-a au discutat împreună cu domnul judecător despre importanța regulilor în protejarea noastră, făcând exercițiul „Săptămâna fără reguli”, despre racolarea tinerilor din online și metoda „Loverboy”. La întâlnire au participat și câteva cadre didactice, alături de doamna director Oana Ichim. La sfârșitul întâlnirii elevii au primit cartea „Elevul si legea” semnată de domnul judecător.

1 februarie 2023: Colegiul „Național” din Iași, la invitația doamnei profesor Adriana Radu a avut parte de prezența judecătorui Cristi Dănileț. Acesta a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii colegiului. Timp de doua ore au fost abordate diferite teme printre care drogurile, accidentele de circulație, decizii CCR și cariere juridice. La întâlnire a fost prezentă și doamna director Elena Calistru.

.

IANUARIE 2023

31 ianuarie 2023: Domnul judecător Cristi Danileț a ținut lecții de educație juridică online cu elevii claselor a VII-a din cadrul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Năsăud, dar și cu elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială Livezile. Subiectele atinse au fost bullyingul și violența atât din mediul online cât și din mediul fizic.

17 ianuarie 2023: În cadrul zilelor liceului și la invitația doamnei director Livia Muntean, domnul judecător Cristi Dănileț a participat la o discuție interactivă cu elevii claselor a IX-a, a XI-a și a XII-a din cadrul Colegiului Național „ Mihai Eminescu” din Oradea, având ca subiect principal cariera și viața de magistrat. Li s-a povestit elevilor atât aspecte personale referitoare la studiile urmate de domnul judecător cât și aspecte strict generale cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat să fii un magistrat. Elevii au invățat că dincolo de dosare și hârtii, un judecător lucrează în primul rând cu oamenii iar deciziile lui poate influența în mod direct destinele acestora. În afară de profesia de judecător, domnul Cristi Dănileț le-a vorbit elevilor și de alte profesii juridice cum ar fi cea de procuror, avocat, mediator, executor judecătoresc, notar și mediator. La sfârșitul întâlnirii, elevilor celor mai isteți, care au răspuns întrebărilor adresate de domnul judecător, li s-au oferit câte un manual de educație juridică semnat chiar de către domnul judecător Cristi Dănileț.

9 ianuarie 2023: Elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Dacia din Oradea au avut parte de o lecție de educație juridică susținută de domnul judecător Cristi Dănileț. La invitația doamnei profesor Ana-Maria Mitache, cu participarea doamnei consilier școlar Claudia Trifa, domnul judecător le-a vorbit elevilor despre ceea ce inseamnă cu adevărat regulile, de ce trebuie respectate și care sunt consecințele nerespectării lor. Pe lânga acestea au fost abordate și subiecte precum legitima apărare, ce înseamnă în accepțiunea dreptului noțiunea de familie, oamenii legii, ba chiar mai mult, elevilor li s-au adus lămuriri juridice cu privire la platformele online precum OnlyFans și Dark web.