Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

Citizens of Tomorrow

Finala concursului

Citizens of  Tomorrow 2016

.

Sub egida „Aveți dreptul să vă cunoașteți drepturile!” s-a desfăşurat în capitală prima competiţie de educație juridică organizată în România. În prezenţa Ministrului Justiţiei şi al Educaţiei, respectiv al şefului instanţei supreme şi al DNA, echipa Colegiului Naţional ”Sfântul Sava” din Bucureşti a câştigat finala concursului pe teme de educaţie juridică destinat elevilor de liceu. Competiţia este prima de acest gen din Europa şi a fost organizată de două tinere asociaţii. La  eveniment au participat peste 250 de elevi şi 50 de invitaţi din rândul instituţiilor judiciare şi de protecţie a copiilor, ambasadelor, organizaţiilor neguvernamentale.

.

Pe data de 1 iunie 2016 s-a desfăşurat finala concursului „Citizens of Tomorrow” organizată de asociaţia de jurişti VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie şi asociaţia de tineri „Danube Youth Alliance”. Competiţia a pus faţă în faţă Colegiul Naţional „Sfântul Sava” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, calificate în urma preliminariilor desfăşurate în luna mai. Competitorii au avut de studiat manualul publicat în acest an de judecătorul Cristi Danileţ, „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”.

.

Concurenţii au avut de răspuns la 20 de întrebări în regim de viteză, apoi au avut de ales răspunsul corect în cadrul unui set de 15 întrebări cu răspunsuri tip grilă şi în final au avut de dezbatut dacă în România ar trebui sau nu redusă vârsta răspunderii penale de la 14 la 12 ani.

.

Din juriu a făcut parte ministrul justiţiei, Raluca Prună; ministrul educaţiei naţionale, Adrian Curaj; preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu; procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi; avocatul Iosif Urs, preşedintele Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti, care a găzduit competiţia. În cuvântul lor, aceştia au susţinut necesitatea dobândirii de către elevi a unor cunoştinţe elementare despre drepturi şi îndatoriri de la o vârstă cât mai fragedă, pentru a preveni infracţionalitatea juvenilă şi a asigura creşterea în condiţii de demnitate şi libertate asumată a tinerei generaţii.

.

Prezentatorii evenimentului au fost Cristi Danileţ, judecător şi membru CSM şi Denisa Constantin, studentă a Facultăţii de Drept.

.

În competiţie au fost înscrise şi liceele: „Gheorghe Şincai” (locul doi), „Gheorghe Lazăr” (locul trei),  „Mihai Viteazu (locul patru) şi „Spiru Haret”, „Cantemir Vodă”, „George Coşbuc”, „Tudor Vianu”. Toţi membrii celor opt echipe vor beneficia de vizite la cele mai importante instituţii juridice din România: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea de Apel Bucureşti, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii şi Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor. Câştigătorii trofeului vor merge într-o tabără de vară timp de şapte zile la Cluj-Napoca în cadrul programului „Creatori de viitor”.

.

Cu această ocazie a fost lansat videoclipul „Stai, că nu mai merge aşa!” interpretat de Paul Mititelu, în vârstă de 11 ani, compus de Walter Dionisie pe versuri de Anca Dionisie şi disponibil pe https://youtu.be/DIiBA62kHYs .

.

Evenimentul a fost transmis de Juridice.ro în direct pe site-ul www.educatiejuridica.ro. Partenerii implicaţi în organizare au fost: Global Cultural, Centrul pentru Studii de Justiţie şi Securitate, Universitatea Titu Maiorescu, Juridice.ro, revista LZR, Agerpres, Kristofer.ro, Cloud Team, Galaxy Design, Societatea Studenţilor din Universitatea Bucureşti, Societatea Europeană pentru Justiţie, Cabinet Avocatură Luminiţa Cimpoeru. Sponsorii evenimentului: Firon Attorneys, Autoklass, Seneca, C.h.Beck, Elo Enterprise, Camera de Comerţ şi Industrie România Israel, Maluro, Liderii de mâine, Creatori de Viitor, Eidelmann Av., Fundaţia Emag, Cabinet Avocatură Cristina Gheorghiţă.

.

Regulamentul concursului îl puteți citi aici.