Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

Educație Juridică în Republica Moldova

Statistici: În Republica Moldova, conform datelor statistice oferite de Biroul Național de Statistică în perioada anilor 2000-2017 au fost comise 1151 de infracțiuni de către minori cu vîrsta cuprinsă între 0-17 ani. Iar în prima jumătate a anului 2018, conform datelor publicate de Procuratura Generală a Republicii Moldova, procurorii au condus şi exercitat urmărirea penală în peste 300 de cauze penale în care au fost implicați minori. Potrivit relatărilor din pres, începutul anului 2020 a fost zguduit de crime oribile implicând copiii.

 

Educație juridică în Moldova: Având experiența dovedită în România timp de patru ani de zile, asociația VeDem Just a implementat acest program și în Republica Moldova în parteneriat cu asociația Centrul pentru Inovare și Politici în Moldova.

 

Proiecte: În anii 2019 și 2020 au fost derulate trei proiecte:

  • „Educație juridică – cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerii generații”, implementat de CIPM, VeDem Just și CRJM, finanțat în cadrul programului Matra derulate de Regatul Țărilor de Jos în Republica Moldova;
  • „Rule of Law SeedCamp”, eveniment de tip think-tank în domeniul educației juridice, finanțat de Ambasata SUA la Chșinău;
  • „Implicarea polițiștilor în cultivarea respectului față de lege în rândul tinerei generații”, implementat de către CIPM în parteneriat cu VeDem Just din România, cu sprijinul Promo-Lex, finanțat din fondurile Uniunii Europene.

 

Scop: Programul propune o abordare pe termen lung privind prevenirea timpurie a delicvenței juvenile, promovând respectul faţă de lege, un comportament integru și o atitudine civică în rândul generațiilor tinere.

 

Rezultate: În Republica Moldova s-a creat Rețeaua Națională pentru Educație Juridică formată din judecători, procurori, inspectori de integritate, avocați și polițiști. Toți au fost pregătiți de judecătorul Cristi Danileț din România, membru VeDem Just, pentru a susține lecții non-formale de educație juridică. Ei au ținut astfel de lecții în unități școlare și în penitenciarul pentru minori, aplicând tehnicile și metodele învățate la cursurile de formare. Au avut în vedere temele abordate în Ghidul „Legea pe-ntelesul elevilor” alcătuit de judecătorul român și două avocate din Moldova. Ghidul a fost distribuit în mod gratuit elevilor din orașe și de la sate.

 

Site: Activitățile derulate în proiect sunt expuse pe www.educatiejuridica.md și www.fb.com/educatiejuridica.md.