De ce educaţia juridică? Ce anume a generat apariţia acestei materii, ce se urmăreşte prin ea şi care sunt temele ce se studiază la acest opţional găsiţi AICI.
.
Ce legi permit educaţia juridică în şcoli? Cadrul normativ naţional şi internaţional este prezentat pe larg AICI.
.
Cum se poate preda această materie? Disciplina „Educație juridică” se poate preda în mod formal ca materie opțională în cadrul CDȘ – curriculum la decizia școlii. Poate fi vorba de o disciplină de sine stătătoare cu titlul „Educație juridică” sau „Elemente de drept”, ori un modul împreună cu o altă materie în cadrul unei discipline mixte, cum ar fi „Educație juridico-economică”, „Educație financiară și juridică” etc.
.
Ce este CDȘ? Potrivit art. 65 din Legea nr. 1/2011 privind educația națională, materiile sunt obligatorii (cele din trunchiul comun) și opționale (cele la decizia școlii). Disciplinele opționale sunt din cele ofertate la nivel național/regional/local sau din cele ofertate doar la nivelul școlii respective. Întrucât educația juridică nu este încă printre opționalele aprobate de Ministerul Educației, rezultă că poate fi o disciplină opțională ofertată la nivelul școlii. CDȘ este stabilit de către Consiliul de administrație al școlii, în urma consultării elevilor și părinților.
.
Există o metodologie privind CDŞ? Da, există Ordinul MEC nr. 3238/2021. Opţionalul de educaţie juridică poate fi inclus la dispoziţiile art. 8 alin. (2) pct. b.2) – opţional integrat.
.
Există o programă școlară pentru educația juridică? Programa școlară se aprobă de Consiliul de administrație al școlii, după consultarea Consiliului profesoral, Consiliului consultativ al elevilor și structurii asociative a părinților. VeDem Just face o propunere de programă pentru materia „Educație juridică” ce poate fi descărcată de AICI.
.
La ce clase se poate preda acest opțional? Cunoștințele legale/juridice vizează copiii care sunt în jurul vârstei de 14 ani, căci de această vârstă legea leagă începutul responsabilității penale și contravenționale. Ca urmare, materia se poate studia în gimnaziu (cel mai târziu la clasa a VII-a), dar neapărat la nivelul liceului.
.
Cum se aprobă anul acesta predarea educației juridice? Propunerile de materii opționale pentru anul școlar viitor sunt adunate de diriginți și apoi sunt aprobate de conducerea școlii, după care li se prezintă oferta de opționale părinților (la gimnaziu), respectiv elevilor (la liceu). Aceștia își vor alege în lunile decembrie 2020 – martie 2021 materiile opționale dorite pentru anul școlar 2021-2022. Ulterior, noile materii opționale se vor aproba de Inspectorat.
.
Cum se specializează profesorul în educație juridică? Există profesori care au urmat cursuri de drept, ori chiar au absolvit studii de drept, cu sau fără licență – ei sunt, probabil, cei mai indicați. Cei care nu au astfel de studii, dar predau totuși o materie socio-umană (istorie, filosofie, comunicare, civică, etc.), sunt potriviți, de asemenea, să predea și educația juridică. Însă, indiferent de specializarea deținută, orice profesor poate urma un curs gratuit organizat în cursul verii de asociația VeDem Just în cadrul proiectului „Profu` de juridică”. Amănunte pe https://www.facebook.com/profuldejuridica. Doritorii pentru înscriere sunt rugaţi să trimită un email la gianina.clop@vedemjust.ro.
.
Există un manual pentru această disciplină? Nu există încă un manual de educație juridică acreditat de Ministerul Educației, dar asociația VeDem Just propune un ghid practic de educație juridică „Elevul și Legea” conceput de judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj și care a ajuns la peste 30.000 de elevi, aflat la a 7-a ediție. Ghidul este actualizat anual în funcție de legislația incidentă la 1 septembrie și conține 15 lecții ce acoperă mai multe domenii ale dreptului, cu teme de interes pentru elevi și cu exemple din practica instanțelor judecătorești. El se distribuie de către asociație astfel:
- varianta electronică poate fi descărcată de oricine de la https://educatiejuridica.ro/ghiduri;
- varianta tipărită se distribuie la preț redus sau, în funcție de donațiile și sponsorizările primite, chiar gratuit, la cererea profesorului de educație juridică, pentru toți elevii care studiază această materie opțională.
- Pentru elevii mai mici există mini-manualul „Unde-i lege nu-i tocmeală” care cuprinde noțiuni ce țin de domeniul penal, disponibil doar electronic.
.
Cine poate cere materia opțională de educație juridică? Presiunea pozitivă din partea elevilor și părinților este esențială. De aceea, dacă se adresează conducerii școlii solicitarea pentru a se introduce această materie având în vedere că există programă, manuale și cursuri de instruire pentru profesori, sunt șanse mari ca un profesor să accepte această provocare și apoi conducerea școlii să aprobe noua disciplină.
.
La ce școli s-a predat acest opțional până acum? În anul școlar 2021-2022 au avut acest opțional 125 de școli din 33 de județe și mun. București, 77 de localități; au fost implicați în actul de predare un număr de 142 de profesori și 6998 elevi din 245 de clase . În anul precedent, numărul lor a fost de 93 de unităţi şcolare din 27 de judeţe şi mun. Bucureşti, pentru 4162 de elevi, cu implicarea a 111 profesori. O listă completă a lor o găsiţi AICI!
.
În caz că aveți întrebări sau nevoie de lămuriri cu privire la opționalul de educație juridică, puteți trimite un mesaj la http://fb.com/cristi.danilet sau prin whatsapp la tel. 0742-182-581.
.