Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

2021

ACȚIUNI DE EDUCAŢIE JURIDICĂ ÎN ANUL 2021

FEBRUARIE 2021

26 Februarie  Lecție de educație juridică la Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” Hârșova, la solicitarea doamnei profesoare Șerban Camelia, susținută de Roxana Topor, conferențiar universitar la Facultatea de drept și voluntar în VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie, a ținut o lecție de educație juridică, la Clasa a XII-A, în fața a 25 de elevi.

25 Februarie D-ul judecător Cristi Danileț a participat online la evenimentul „Cum e cu legea și civismu’?” gândit de Lucian Andor , Andreea Ghervasa, Daniela Tanasa, Damian Cadar  și Adina Clapa, ca urmare a cursului de „Lucrător de tineret” organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași.

23 Februarie Lectie de educație juridică online ținută de domnul Cristi Danileț – judecător, pentru elevii din clasele a IX-a și a X-a de la Liceul Tehnologic Vladeasa din Huedin, îndrumați de doamna consilier școlar Carmen Mureșan.

23 Februarie Oră de educație juridică cu  domnul judecător Cristi Danilet care s-a întâlnit online cu elevii din clasele V-VII de la Liceul Teoretic „Marin Preda” din București, îndrumați de director Marian Udroiu și de către doamna profesoară Lucia Brad.

19 februarie Lecție online de educație juridică ținută de domnul judecător Cristi Danileț pentru elevii din Satu Mare de la Colegiul Național „Ioan Slavici”, îndrumați de Ramona Vagner, diriginte clasa a V-a și Ionela Manda, diriginte clasa a VI-a.

18 Februarie Lecție de educație juridică cu elevii din clasa a 12-a de la Liceul Teoretic Gelui Voievod din Gilău, jud. Cluj. A participat domnul judecător Cristi Danileț invitat de domnul profesor Dragoș Sdrobiș.

17 Februarie  Elevii din clasa a VII-a B de la Școala Gimnazială „Carmen Sylva” din Petroșani au avut o oră de opțional altfel, pentru că,  alături de prof. coord.  CORDEA ANCA ELENA, s-au bucurat de vizita domnului judecător CRISTI DANILEȚ!

13 Februarie Domnul judecător Cristi Danileț a avut o lecție de #educatiejuridica online, timp de două ore, organizată de Consiliul Județean al Elevilor din Hunedoara. A discutat de la reguli la școală și familie până la pornografie infantilă și aspecte legale ale relațiilor intime.

11 Februarie Despre apariția, necesitatea și scopul legilor: Judecător Cristi Danileț, la TEDx Zorilor, Cluj-Napoca,  într-o sală de judecată autentică.

08 Februarie Lecție online de educație juridică cu judecător Cristi Danileț la Colegiul Național Gh. R. Codreanu din Bârlad, jud. Vaslui. Întâlnirea a avut loc la invitația Consiliului Elevului. Au fost prezenți  aproape 100 de elevi care au aflat despre: cariera de magistrat, avantaje și dezavantaje, cazuri mai importante judecate, reguli de bază în societate, manualul  „Elevul și Legea”, aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar”.

08 Februarie Interviu cu președintele VeDemJust Oana Negru (II) De ce ar trebui predată Educația Juridică la școală: Copiii nu vor mai trăi cu frică, vor ști ce drepturi au și cum să le apere – Spotmedia

07 Februarie Interviu cu președintele VeDem Just, Oana Negru (I) De ce Educația Juridică trebuie introdusă cât mai repede în școli. Spotmedia

 

IANUARIE 2021

31 Ianuarie Ghidul de Educație juridică pentru elevi este acum accesibilizat pentru elevii surzi și nevăzători. Un proiect al judecătorului Cristi Danilet, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual. TVR Cluj

31 Ianuarie Judecătorul Cristi Danileţ a primit la Tribunalul Cluj o grupă de cercetași din Iași, coordonați de Florentina Alice Fasie. Au discutat despre reguli, lege, justiție. Tinerii au primit gratuit cartea „Elevul și Legea” și au fost indrumați să își descarce aplicația de mobil „Lege-n-Dar”.

28 Ianuarie  D-ul judecător Cristi Danileț a avut întâlnire onine cu elevii de clasa a cincea de la Colegiul National „Iosif Vulcan” din Oradea, clasa dirigintei Teusdea Alexandrina; s-a discutat despre reguli în diverse situații: acasă, la şcoală, în online.  Întâlnire online cu d-ul judecător Cristi Danileț de educaţie juridică cu peste 100 de elevi de liceu de la Colegiul Naţional din Iaşi, la sugestia profesorului Adriana Radu director adjunct; s-a discutat despre necesitatea existenţei regulilor, respectarea acestora în diverse situaţii, creşterea responsabilităţii şi formele de răspundere odată cu creşterea vârstei, rolul educaţiei juridice, aplicaţia „Lege-n-Dar”, manualul „Elevul şi Legea”.

27 Ianuarie  În data de 27 ianuarie 2021, Asociația Vedem Just, prin preşedinte Oana Negru, a participat la dezbaterea organizată de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor și de Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României. Tema dezbaterii a fost “Curriculum modern pentru o Românie educată”. Educația juridică a fost susținută de senatori, experți, reprezentanții elevilor și ONG-uri.

25 Ianuarie Lecție de educație juridică susținută de judecător Cristi Danileț la clasa d-nei învățător Andreea Puiu, clasa a 3-a, Școala Pia Brătianu, București. Jurist Gianina Clop, membru VeDem Just, a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii de la clasa pregătitoare Școala Gimnazială Prof. „Ion Vișoiu” din Chitila, jud. Ilfov, învățătoare Elena Vasilescu. D-ul judecător CristiDanilet a participat la două ore de  educație juridică în cadrul Cercului de civism al Scolii Gimnaziale ,,Prof. Ion Visoiu” din Chitila, jud. Ilfov, coordonat de prof Ion Felicia, cu elevi de la  clasa a VI a si a VIII a. Au participat si elevii de la clasa a VII a de la Scoala privata LITTLE LONDON.

23 Ianuarie D-ul judecător Cristi Danileț a susținut online două lecții de educație juridică: una pentru studenții din anul I de la USAMV din Cluj-Napoca, îndrumați de doamna profesor Sorina Darjan, unde s-a  discutat despre obligativitatea legilor, legătura dintre lege și morală, sancționarea violenței sexuale, traficul de droguri, libertatea de exprimare și limitele sale, implicarea civică.  Alta pentru elevii din clasa a VII-a de la Școala Generală nr. 1 din Gherla, îndrumați de doamna profesor Nina Rotar. S-au discutat aspecte privind regulile de viață intimă, viață de familie, fotografii  și mesaje în online. Lecție de educație juridică organizată online de Consiliul Județean al Elevilor din Prahova susținută de d-ul judecător Cristi Danileț. S-a explicat necesitatea existenței regulilor, tipurile de legi, ce înseamnă statul de drept, responsabilitățile specifice vârstelor, aspecte legale ale vieții intime, de familie, sexuale și online, dovezile în procesul penal, rolul oamenilor legii. Au participat aproximativ 100 de adolescenți.

20 Ianuarie Lecţie online de educaţie juridică pentru elevii din clasa a patra de la Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca, clasa doamnei învăţătoare Anca Pausan, susținută de d-ul judecător Cristi Danileț.

18 Ianuarie Într-o scrisoare adresată Comisiei de validare a proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației și Cercetării, asociația VeDem Just propune ca „Educația juridică” să fie materie obligatorie. Lecție de educație juridică la Liceul economic ”Virgil Madgearu” din Constanța, susținută de d-ul judecător Cristi Danileț care a răspuns întrebărilor tinerilor de clasa a zecea și le-a lămurit subiecte precum legitima apărare, corupția, consumul de droguri, violența în școli și modalități de prevenție. Lecția a avut loc la invitația doamnei profesoare Camelia Marcu. Copiii au înțeles ce înseamnă ”legaleza” și s-au bucurat de resursele oferite: ghidul de educație juridică ”Elevul și legea” și aplicația ”Lege-n-dar”.

11 Ianuarie Educație juridică online cu d-ul judecător Cristi Danileț la Liceul Traian din Constanța, la invitația d-nei diriginte a clasei a VIII-a, Alexandra Cojocaru.