Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

2020

ACȚIUNI DE EDUCAŢIE JURIDICĂ ÎN ANUL 2020

DECEMBRIE 2020

19 Decembrie  Emisiune despre educație Juridică și „victimele directe și colaterale” ale lipsei ei, jurist Oana Negru şi judecător Cristi Danileţ. Gazda noastră la Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul TV IBv-Channel: Eugen Târnovan Președinte CPMJ Brașov.

18 Decembrie Cu ocazia Zilei Internaţionale a Minorităţilor din România au fost lansate versiunile în PATRU LIMBI STRĂINE – englezăgermanăspaniolă şi maghiară – ale ghidului “Elevul şi Legea” destinate copiilor românilor aflaţi în străinătate, copiilor de corporatişti străini aflaţi în România şi copiilor de diplomaţi străini ce activează în ţara noastră.

17 Decembrie A fost lansat manualul de educaţie juridică în LIMBA SEMNELOR ROMÂNE, destinat surzilor, în parteneriat cu Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico Gestual. Au participat la eveniment peste 80 de elevi surzi de la liceul din Cluj-Napoca şi cel din Iaşi.

15 Decembrie  ZIUA EDUCAȚIEI JURIDICE ÎN ROMÂNIA. S-a organizat o întâlnire cu elevi, profesori, jurişti, poliţişti, psihologi  pentru a explica publicului larg, prezent online, importanţa studierii acestei materii în şcoli. La întâlnire au participat şi profesori care predau educaţia juridică. Aceştia fac parte din reţeaua naţională „Proful de juridică”, gestionată de VeDem Just, care reuneşte peste 150 de cadre didactice.

11 Decembrie  A fost lansată aplicaţia gratuită de educaţie juridică pentru telefonul mobil denumită Lege-n-Dar. Gândește legal!”  – este un asistent legal destinat, deocamdată, copiilor şi tinerilor. Are patru funcţionalităţi menite să ajute destinatarul să afle ce soluţii legale are într-o anumită situaţie. El poate căuta după cuvinte cheie explicaţii şi răspunsuri bazate pe ghidul “Elevul şi Legea”.

 10 Decembrie  Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului a fost prezentat publicului proiectul ȘCOALA DE LIBERTATE. Ne-a onorat cu prezenţa domnul Arthur den Hartog, Șef Adjunct al Misiunii Diplomatice al Ambasadei Ţărilor de Jos, partener al proiectului. Adolescenţii vor avea la dispoziţie broşuri informative şi lecţii online ţinute de specialişti în şase arii tematice:  libertatea de exprimare, de gen, de religie, nediscriminare sexuală, apărătorii drepturilor omului şi justiția internațională.

În cursul aceleiaşi zile, o a doua întâlnire a vizat prezentarea către publicul larg a membrilor VeDem Just şi voluntarilor care au contribuit la proiectul de educaţie juridică: magistraţi, avocaţi, consilieri juridici, mediatori, studenţi, poliţişti, cadre didactice. A fost comunicat şi noul board al asociaţiei: Preşedinte – Oana Negru, Vicepreşedinte – Lucian Checheriţă, membru – Cristi Danileţ.

9 Decembrie 35 de elevi de la Școala Gimnazială Căianu, jud. Cluj, s-au conectat online pentru o lecție de educație juridică susținută de domnul judecător Cristi Danileț.

7 Decembrie Lecție de educație juridică susținută de către domnul judecător Cristi Dănileț la Școala Gimnazială nr.1 din Vatra Dornei, la clasa a VII-a. O ora interactiva, în care copiii au aflat de la specialist ce înseamnă puterea judecătorească și cum se aplica legea penala

4 Decembrie  Elevii Scolii Gimnaziale „Emil Isac” din Cluj-Napoca au participat la o activitate având ca subiect Educația Juridică. Invitatul special a fost domnul judecător Cristi Danilet, care a răspuns invitației lansate de profesorul școlii , Salvan Adalia , cu susținerea doamnei director Corina Bradea.

3 Decembrie Lecții de educație juridică ținute la Liceul „Marcel Guguianu” Zorleni, jud. Vaslui. Voluntara VeDemJust, Diana-Georgiana Roșca , a fost invitata specială pentru elevii din două clase de a IX-a, o clasă de a X-a și o clasă de a XII-a.

 

NOIEMBRIE 2020

28 Noiembrie Școala Gimnazială ”Ion Buteanu” din Buceș, județul Hunedoara, domnul diriginte Dănuț Birău a organizat o lecție de educație juridică cu elevii din clasa a șasea unde el predă acest opțional. Invitat de onoare a fost domnul judecător Cristi Danileț. La oră a participat și directorul școlii și alți profesori. S-au discutat temele: necesitatea educației juridice, pericolele navigării pe internet, cauzele unor hotărâri judecătorești discutabile, importanța cunoașterii legilor.

26 Noiembrie Lecție online de educație juridică, susținută de d-ul judecător Cristi Danileț, cu 40 de elevi din clasele a XI-a si a XII-a de la Colegiul National Andrei Muresanu din Dej. Aici predă opţionalul de educaţie juridică doamna profesoară Mălina Vaida.

25 Noiembrie VeDem Just a început campanie de informare pentru responsabilizarea cetățenilor cu privire la vot.

23 Noiembrie Lecție de educație juridică, susținută de domnul judecător Cristi Danileț cu cei din clasa a 3-a de la Şcoala din com. Căianu, jud. Cluj

20 Noiembrie Voluntarele VeDem Just, doamnele Ana Maria Comșa și Roxana Topor, au dat un interviu televizat despre drepturile copiilor. Lectie online de educatie juridica cu elevii din clasa a VIII-a de la Scoala Gimnaziala „Ioan Opris” din Turda, cu doamna profesoara Bianca Moldovan, dar aceasta a obtinut prezenta judecatorului Cristi Danileț pentru o intalnire cu elevii săi.

18 Noiembrie Diana Roșca, licențiată în drept și voluntar VeDem Just, a ținut online o oră de educație juridică cu elevii Școlii gimnaziale nr. 1 ”Iorgu Radu” din Bârlad.

18 Noiembrie Judecătorul Cristi Danileț a ținut online o oră de educație juridică cu elevii din clasa a XI-a a Colegiului  Național ”Spiru Haret” din Tecuci, unde doamna profesoara Mihaela Munteanu predă educație juridică ca materie opțională.

16 Noiembrie De Ziua Internațională a Toleranței, domnul judecător Cristi Danileț a ținut o oră online de educație juridică cu elevii din clasa a VII-a de la Scoala nr. 10 din Bacău, unde această materie opțională se predă de prof. Costela Bejan.

12 Noiembrie VeDem Just- Voci pentru Democrație și Justiție a lansat astăzi Reţeaua “Profii de juridică”, rețea de legalitate organizată :).

08 Noiembrie membrii asociației Voci pentru Democrație și Justiție au livrat la Târgu Mureș ultimele cărți destinate elevilor care studiază în acest an școlar opționalul de educație juridică. Astfel, ghidul a ajuns în 28 de județe și în municipiul București.

07 Noiembrie Domnul judecător Cristi Danileț a dus 40 de exemplare din ghidul „Elevul și Legea” directorului de la Școala Gimnazială „George Popa” din Mediaș, ghid distribuit gratuit de asociațiaVeDem Just. Elevii din clasele a VII-a și a VIII-a vor studia opționalul de educație juridică cu prof. Daniela Lăpădat.

06 Noiembrie Președintele VeDem Just Lucian Checheriță, a înmânat ghidul Elevul și Legea doamnei profesoare Mihaela Munteanu. Domnia sa predă opționalul de educație juridică elevilor din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci, jud. Galați.

06 Noiembrie Domnul judecător Cristi Danileț a dus la Sibiu ghidul gratuit Elevul și Legea. Doamna prof. Dobrin Bianca va preda opționalul de educație juridică elevilor de la Școala Gimnazială „I. L. Caragiale”, clasa a VII-a și a VIII-a.

5 Noiembrie Judecătorul Cristi Danileț a ținut online o oră de educație juridică cu elevii din clasa a XI-a a Liceul Teoretic ”Jean Louis Calderon” din Timișoara, unde doamna profesoara Alina Bunei predă educație juridică ca materie opțională.

05 Noiembrie Ghidul Elevul și Legea a ajuns la elevii clasei a 12a- F de la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, jud. Suceava. Ei vor studia optionalul de educație juridică cu prof. Ana Rusu.

5 Noiembrie Judecătorul Cristi Danileț a ținut online o oră de educație juridică cu elevii din clasa a XI-a a Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara, unde doamna profesoara Alina Bunei predă educație juridică ca materie opțională.

04 Noiembrie La Școala Gimnazială „Alexandru Davila” din Pitești a ajuns ghidul Elevul și Legea. Prof. Rădulescu Lenuța predă optionalul de educație juridică elevilor din clasa a VII-a.

03 noiembrie Jurist Gianina Clop, membru VeDem Just a avut workshop online cu elevii claselor a V-a și a VI-a de la Liceul Don Orione Oradea.

03 Noiembrie Ghidul Elevul și Legea distribuit gratuit de VeDem Just a ajuns și la Năvodari.Doamna profesor consilier școlar Georgiana Grosu predă educație juridică ca opțional la clasa a VIII-a B, Școala Gimnazială George Enescu.

03 Noiembrie Ghidul Elevul și Legea distribuit gratuit de asociația VeDem Just a ajuns la Liceul Teoretic Costești, Argeș. Elevii vor studia opționalul de educație juridică cu prof. Dincă Mariana Carmen.

03 Noiembrie Ghidul Elevul și Legea de educație juridică a ajuns la conducerea Agenției Naționale pentru egalitate de șanse între femei și bărbați, pentru care este un obiectiv lupta împotriva violenței domestice.Judecătorul Cristi Danileț și secretarul de stat Luminița Popescu au discutat despre legea privind violența domestică și programul de educație juridică.

02 Noiembrie Lucian Checheriță care a livrat ghidurile gratuite Elevul și Legea la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Galați.

 

OCTOMBRIE 2020

31 Octombrie Ghidul de educație juridică a ajuns la Colegiul National Avram Iancu din Campeni, jud. Alba.

29 Octombrie Workshop online despre „Libertatea de exprimare” susținut de voluntar VeDem Just Gianina Clop împreună cu „Generaţia Z” a Liceului Don Orione,

27 Octombrie Preşedintele VeDem Just a dus ghidul Elevul și Legea, de educație juridică, la elevii din localitatea Maia, jud. Ialomiţa.

27 Octombrie Preşedintele VeDem Just, Lucian Checheriță, a dus gratuit ieri ghidul de educație juridică la elevii de la Scolile din Jigălia şi Vasilaţi din judeţul Călăraşi.

26 Octombrie Ghidul Elevul și legea a ajuns la Școala Gimnazială Sirețel, județul Iași

26 Octombrie Elevii din clasa a VIII-a B de la Școala gimnazială Geo Bogza din orașul Bălan, jud. Harghita, au primit  ghidul Elevul și Legea.

25 Octombrie Presedintele VeDem Just a dus azi ghidul de educație juridică Elevul și Legea la Scoala din Ogrezeni.

24 Octombrie Președintele VeDem Just, Lucian Checheriță, a început un maraton de educație juridică: a dus ghidul Elevul și Legea scris de judecător Cristi Danilet la elevii care studiază în acest opțional la școlile din Turnu Măgurele (Liceul Teoretic „Marin Preda” – clasa a XI-a), Caracal (Liceul „Ioniță Asan” – clasele a XI-a și a XII-a), Drăgănești (Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” – clasele a XI-a), iar Traian Paparete le va duce în Pitești (Școala Gimnazială „Al.Davila” – clasa a VII-a) și Costești (Liceul Teoretic – clasa a XI-a).

23 Octombrie Colegiul „Aurel Vijoli”, Făgăraș, la elevii din clasa a VIII-a B: în data de 23 octombrie 2020 a ajuns ghidul gratuit Elevul și Legea pentru opționalul de educație juridică. Ghidurile au fost livrate de voluntarul VeDem Just, Simona Urzica, din Brașov.

22 Octombrie De astăzi, Școala „Gimnazială Anton Pann” din Ploiești are ghiduri Elevul și Legea înmânate de polițist Ioniță Florian voluntar VeDem Just.

20 Octombrie Elevii din clasa a -VII-D și clasa a-V-a D de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” din Botoșani au primit gratuit de la asociația VeDem Just ghidul Elevul și Legea care îi va ajuta să studieze educația juridică.

19 octombrie Ghidul Elevul și Legea, distribuit gratuit de VeDem Just și livrat de Oana Negru membru și Director de programe al asociației, a ajuns și la Școala Gimnazială din Șiroca, jud. Mehedinți, la doamna director Jitea Claudia.

19 Octombrie Ghidul Elevul și Legea, distribuit gratuit de VeDem Just și livrat de Oana Negru voluntar și Director de programe al asociației, a ajuns la Școlile Gimnaziale din Isverna și Balta, jud. Mehedinți, la domnul profesor Croitoriu Marius Adrian.

19 Octombrie Ghidul Elevul și Legea, distribuit gratuit de VeDem Just, a ajuns la Botoșani. La școala Gimnazială ,,Grigore Antipa” Botoșani, se studiază educația juridică cu doamna profesoară Carmen Truscanu.

18 Octombrie Voluntar VeDem Just, doamna Diana-Georgiana Roșca, a distribuit elevilor de la Școala gimnazială „Ion Murgeanu”, comuna Zorleni, județul Vaslui, clasele a VIII-a și Școala gimnazială nr. 1, comuna Perieni, Județul Vaslui, clasele a VIII-a, ghidul Elevul și Legea. Ea a ținut, timp de patru ore, lectii de educație juridică non-formală pentru 80 elevi.

17 Octombrie Voluntarul George Bursuc a distribuit ghidulElevul și Legea la profesorii ce vor preda educația juridică elevilor de la Liceul Tehnologic Aiud, Scoala Gimnaziala Miraslau, Liceul „Horea, Closca si Crisan” Abrud.

17 Octombrie La Colegiul de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani, jud. HD, a ajuns ghidul Elevul și Legea, dus de Oana Negru de la VeDem Just. Elevii vor studia aici educația juridică.

15 Octombrie Membrii VeDem Just, Ana Maria Comsa si Roxana Topor au inceput distribuirea ghidului Elevul Și Legea in județul Constanta. Beneficiarii sunt profesorii și elevii școlilor și liceelor care din acest an școlar studiază optionalul de educație juridică.

15 octombrie Ghidul Elevul și Legea a ajuns la Colegiul National „Avram Iancu” din Câmpeni prin voluntarul VeDem Just George Bursuc. Elevii din clasa a XII-a vor studia aici optionalul de educație juridică.

14 Octombrie Ghidul gratuit Elevul și Legea a ajuns la elevii din clasa a patra de la Școala Generală nr. 10 din Botoșani. Aceștia sunt cei mai mici elevi din România care vor studia educația juridică.

07 Octombrie Educația juridică, materie opțională, va fi predată și la Liceul „Marin Preda” din București, Școala „Alexandru Odobescu” din Chiajna-Ilfov și Școala Gimnazială „Georgiu Popa”, Câmpani, Bihor. Ghiduri distribuite de voluntari Gianina Clop și Oana Negru.

07 Octombrie Voluntarul VeDem Just, politist Ionita Florian, a ajuns la Liceul Teoretic „AUREL VLAICU ” din Breaza, județul Prahova. Doamna profesor Păun Marina Andreea a ridicat ghidul Elevul și Legea pentru elevii care vor studia optionalul de educație juridică.

07 Octombrie A apărut ediţia a cincea a ghidului de educație juridică intitulat Elevul și Legea scris de domnul judecător Cristi danileț. 2000 de exemplare au plecat către Nordul ţării, iar alte 3000 au rămas la Bucureşti. Ele vor fi distribuite de voluntarii VeDem Just în toate cele 28 de judeţe unde în acest an se studiază această materie opţională

02 Octombrie Președintele VeDem Just, Lucian Checheriță, a livrat 61 de ghiduri gratuite „Elevul și Legea” la Scoala Gimnazială nr.10 din Bacău.

02 Octombrie Școala Gimnazială Ibăneşti, Mureş, a primit ghidurile Elevul și Legea .

 

SEPTEMBRIE 2020

25 Septembrie Carțile de educație juridică au ajuns în Reghin, la o mai veche colaboratoare a proiectului Eduiuris, profesoara Claudia Țîru.

25 Septembrie Ghidul de educație juridică, Elevul și Legea, a ajuns la Targu-Mures. Insuși autorul le-a distribuit

25 Septembrie Asociația VeDemJust a început distribuirea ghidului de educația juridică in scoli. CN Barițiu din Cluj-Napoca a primit 30 de bucăți pentru elevii din clasa 9-a de la profilul științe sociale care vor studia acest opțional timp de un an.

09 Septembrie VeDem Just- Voci pentru Democrație și Justițiea instruit un număr de 150 de cadre didactice pentru a preda educația juridică în școli, licee și colegii naționale.Astfel, 4.000 de copii vor beneficia din această toamnă, săptămânal, de informații despre lege și justiție, responsabilități și proceduri, sancțiuni și efecte. Este un program unic în Europa Centrală și de Est. Și un moment istoric pentru România.

 

AUGUST 2020

29 august Asociația VeDemJust a organizat o sesiune de instruire cu profesori din învățământul preuniversitar interesați de educație juridică.Profesorii au fost instruiți de către domnul judecător Cristi Danileț.

 

IULIE 2020

27 iulie Doctor Laura Ghibu și avocat Dragoș Lucian au ținut lecție de educație juridică online despre dependențe și droguri. Lecție

06 Iulie Lecție online de educație juridică dedicată tinerilor și recomandată adulților cu voluntari VeDem Just avocați Ioan Mircea și Dragoș Ivan despre cum să reacționăm și ce putem face în situația abuzului de încredere sau înșelăciunii.. Lecție

19 iunie Cristi Danileț și Gianina Clop răspund la întrebările elevilor de la Liceul „Don Orione” din Oradea.

 

MAI 2020

29 Mai Avocat Cezar Obârșie, lecție online de educație juridică despre circulație și călătorii. Lecție

26 Mai Conferențiar Universitar Roxana Topor despre bullying. Ne povestește despre acest fenomen într-o nouă lecție de educație juridică online. Lecție

24 Mai Lecție online de educația juridică online cu avocat Mircea David despre răpire și consecințele acesteia. Lecție

17 Mai Lecție online împreună cu Adoriana Țerescu despre: Copilul tânărul și mijlocele de comunicare. Lecție

11 Mai Lecție online de educație juridică cu voluntar VeDem Just, Ana Scutelnicu despre motivele pentru care trebuiesc respectate regulile în perioada de pandemie. Lecție

 

APRILIE 2020

26 Aprilie Lecție online de educație juridică cu voluntar Ana Scutelnicu despre integritatea în educație. Lecție

24 Aprilie Colocviu cu tema GDPR in scoli sustinut de Radu si Alex in cadrul programului de educatie juridica in scoli EDUIURIS derulat de VeDem Just. Invitat, av. Catalin Dinu specialist in protectia datelor.

23 Aprilie  Lecție de educație juridică cu voluntar VeDem Just Olga Brătulescu despre violența domestică. Lecție

15 Aprilie Lecție online de educație juridică cu avocat Cezar Obârșie, despre delincvența juvenilă. Lecție

11 Aprilie Lecție online de educație juridică susținută de voluntar VeDem Just conferențiar și mediator Roxana Topor despre: lege, drepturi și responsabilități. Lecție

08 Aprilie Lecție de educație juridică online, susținută de jurist Gianina Nicoleta Clop, voluntar VeDem Just, cu privire la „Drepturile copilului” Lecție

04.Aprilie Lecție de educație juridică online, susținută de voluntar VeDem Just Olaru Ioan Alexandru, despre cartea de identitate. Lecție

 

MARTIE 2020

31 Martie Lecție de educație juridică online cu avocat Cezar Obârșie despre traficul și consumul de droguri. Lecție

24 Martie Lecție de educație juridică online: Elevul și mediul școlar. Lecție este susținută de jurist Gianina Clop, membru VeDem Just. Lecție

16 Martie Lecție de educație juridică online despre: lege, libertate și responsabilități susținută de domnul judecător Cristi Danileț. Lecție

06 Martie Lecția de educație juridică, susținută de coordonatorul și de președintele Asociației VeDemJust Constanța: Topor Roxana și Comșa Ana-Maria în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 7 „Remus Opreanu” Constanța.

06 Martie Domnul judecător Cristi Danileț a ținut o lecție de educație juridică la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, jud. Alba, pentru elevii de liceu din clasele IX-XII.

05 Martie Alexandru Olaru, grefier, voluntar VeDem Just a susținut o lecție de educație juridică unui grup de 20 de elevi de clasa a VI-a, din cadrul școlii nr. 79 din București cu tema “Legea și Oamenii Legii”.

03 Martie Domnul judecător Cristi Danileț a susținut la București un curs de instruire în metode și tehnici de predare a educației juridice non-formale. Participanții au fost studenți la Drept angajați în proiectul „Dea Dreptul” și practicieni ai dreptului care sunt deja voluntari în proiectul Eduiuris. Ei au primit certificat din partea asociației VedemJust.

 

FEBRUARIE 2020

27 februarie Doamna profesoară Claudia Țîru a ținut o lecție de educație juridică la Liceul Tehnologic “P. Maior” din Reghin.

26 februarie Alexandru Olaru, grefier, a susținut o lecție de educație juridică unui grup de 20 de elevi de clasa a VI-a, din cadrul școlii nr. 79 din București cu tema “Legea și Oamenii Legii”.

21 februarie Studenții Sofronie Mario și Bogdan Pagu-Vamă, împreună cu doamna profesoară Maria Alexandra Itu au ținut o lecție de educație juridică la Școala nr. 3 din Mangalia în cadrul căreia le-au explicat elevilor diverse noțiuni din domeniul dreptului penal.

20 februarie Judecătorul Cristi Danileț a ținut o lecție de educație juridică în cadrul Tribunalului Cluj, la care au participat două clase de a X-a de la Liceul greco-catolic „Inochentie Micu”.

18 februarie Judecător Alina Mihaela Niță, Tribunalul Neamț, a ținut o lecție de educație juridică la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț în cadrul căreia le-a vorbit elevilor despre profesia de judecător, despre drepturile și obligațiile pe care le avem ca cetățeni, despre infracțiuni și pedepse.

11 februarie Danila Vălean, studentă la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca, a ținut o lecție de educație juridică elevilor de  la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Maramureș.

12 februarie Sebastian Seica, student al Facultății de Drept Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca, a susținut o lecție de educație juridică la Școala Gimnazială „Octavian Goga” Ciucea, jud. Cluj, pentru elevii din clasele a V-a și a VI-a.

13 februarie Sebastian Seica, student al Facultății de Drept Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a susținut o lecție de educație juridică la Școala Gimnazială „Octavian Goga” Ciucea, jud. Cluj, pentru elevii din clasele a VII-a si a VIII-a.

7 februarie Judecătorii Florin Zeres și Oana Zabava au susținut o lecție de educație juridică elevilor din clasa a VI-a C, de la Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu.

5 februarie Voluntarii Asociației VeDem Just, conf. univ. dr. Topor Roxana și studenții Bogdan Pagu-Vama și Mario Sofronie, au susținut o lecție de educație juridică elevilor clasei a X-a A din cadrul Liceului Teoretic George Emil Palade, ce a avut ca temă principală de discuție “răspunderea penală a minorilor”.

3 februarie Conf. univ. dr. Topor Roxana și studenții Sofronie Mario și Bogdan Pagu-Vamă le-au ținut o lecție de educație juridică elevilor clasei a XII-a C de la Liceul Teoretic George Emil Palade din Constanța, în cadrul căreia le-au vorbit despre drepturile și obligațiile pe care tinerii le dobândesc odată cu împlinirea vârstei de 18 ani.

 

IANUARIE 2020

31 ianuarie Jurista Gianina Clop a ţinut o lecție de educatie juridica la Liceul Don Orione, Oradea, clasa IX -a B. Despre cyberbullying, drepturi, obligaţii, răspundere penală, reguli de comportament în relaţia profesor vs. elev.

30 ianuarie Reprezentanți ai VedemJust – polițist Florian Ioniță și studenta Andreea Lișită – s-au întâlnit cu primarul orașului Băicoi, județul Prahova, Marius Constantin. El a fost foarte receptiv la ideea de a implementa educația juridică în școlile din oraș! A promis faptul că ne va facilita accesul în școlile orașului!

30 ianuarie Elevii din clasele a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială din Sânnicoară și de la Școala Gimnazială „Ștefan Pascu” din Apahida au participat la o lecție ținută în Casa de Cultură din com. Apahida, jud. Cluj, de către judecătorul Cristi Danileț.

30 ianuarie Jurist Gianina Clop a ţinut o lecție de educatie juridica la Scoala generala nr 11, Oradea, pentru elevii din clasa a VII-a.

30 ianuarie Lecție de educatie juridica la elevii claselor a VIII-a B și E din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 38 din Constanța. Conf univ dr Roxana Topor și studenta Marinela Istrate au explicat elevilor importanța si rolul educației juridice în școală și în societate.

29 ianuarie Lecţie de educaţie juridică susţinută de Jurist Gianina Clop la Școala Gimnazială Octavian Goga din Oradea, pentru două clase de a VI-a și VII-a. S-a discutat despre importanța respectării regulilor, beneficii, consecințe și pedepse, despre răspunderea penală a minorului după împlinirea vârstei de 14 ani.

27 ianuarie Lecție de educație juridică cu Cristi Danileț, la Tribunalul Cluj pentru membrii din Academia de Juniori a clubului de baschet „U-Banca Transilvania”.

27 ianuarie Educatie juridica la Colegiul National Pedagogic „Gheorghe Lazar”, Cluj– Două ore de #educatiejuridica la elevii clasei a VI-a cu judecătorul Cristi Danileț: despre reguli și consecințele nerespectării lor, despre familie și divorț, despre reguli din școală, pe stradă și pe internet, despre viața privată, despre legi și oamenii legii.

24 ianuarie Domnul judecător Cristi Danileț a participat la Conferința națională „Implicarea polițiștilor în cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații”. Acesta a suținut și un curs de formatori pentru specialiști ai dreptului în cadrul Proiectului Educatie Juridica – Republica Moldova.

20 ianuarie Domnul judecător Cristi Danileț a ținut câte o oră de educatie juridica pentru elevii din clasele V-VIII, respectiv IX-XI de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca.

17 ianuarie Florin Fabian, antrenor,  susține proiectul de educație juridică! Sportivii de 14-15 ani de la Scoala de fotbal PRIMAVERA SATU MARE au beneficiat de o informare privind responsabilitatea pe care o au începand cu această vârstă.

17 ianuarie Cei de la Clubul de Educație juridică, coordonat de Asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie au spart gheața și au fost primii care au vizitat Spațiul Public European. Elevi din liceele bucureștene, membrii ai Clubului de Educație au aflat despre mecanismele democratice care stau la baza funcționării UE, li s-a prezent misiunea instituțiilor cheie ale Uniunii Europene pentru a înțelege impactul pe care îl au asupra vieții cetățenilor și s-au purtat discuții libere pe diverse teme: Green Deal, digitalizare, globalizare.

17 ianuarie La Școala Gimnazială „ION BUTEANU” din com. BUCEȘ, jud Hunedoara, se studiază opționalul de educație juridică denumit „Suntem liberi respectând legile” în anul școlar 2019-2020 la clasa a VI-a, cu prof. Birău Ioan Dănuț.

16 ianuarie Educație juridică la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Bihor, cu judecător Cristi Danileţ.

11 ianuarie Alături de 24 de membri ai Ligii Tinerilor din Jibou, Ștefania a simulat trei procese, două cu tema de lipsire de libertate şi unul referitor la moştenirea unei averi. Tinerii sunt elevi la liceele din localitate sau chiar studenți. Ei au fost foarte încântați de această activitate, unii dintre ei dezvoltând o pasiune pentru a face dreptate. Au decis să ajute la proiectul de predare a educaţiei juridice în şcoli și licee și au prezentat interes pentru deschiderea unui club de educație juridică în Jibou. Ștefania Haiduc este elevă în clasa a X-a la Liceul teoretic „Ion Agarbiceanu” din Jibou, jud. Sălaj. Ea este ambasador al educației juridice pregătită în tabăra LEGAL EDUCATION organizată de VedemJust, Turda, 2019.