Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

I Love Rule of Law

Joi, 27 mai 2021 a avut loc prima ediție a concursului de educație juridică „I love rule of law” la Cluj-Napoca.

.

A fost inițiat de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București și VeDem Just încă dinainte de pandemia din 2020. La organizare au participat studenții asociației Justitia Nihil Expetit Praemii. Concursul s-a adresat cu precădere elevilor din clasele a XI-a și a XII-a. Anul acesta a constat  în alcătuirea unui eseu/prezentare plecând de la teme dezvoltate în manualul Elevul și legea. Ghid practic de educație juridică, ediția 2020 scris de domnul judecător dr. Cristi Danileț și apoi susținerea sa în fața juriului care a pus întrebări.

.

Juriul a fost compus din: judecător Cristi Danileț, prof. Hadrian Arion (inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Cluj), prof. Amalia Gurzău (inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Cluj), avocat Flavia Maier (decanul Baroului Cluj) și conf. univ. dr. Paul Popovici (prodecan al Facultăţii de Drept). Ne-a onorat cu prezența lect. univ. dr. Alexandru Cordoș, decanul Facultății de Drept din Cluj-Napoca a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. Concursul a fost susținut financiar de Raiffeisen Bank.

.

Pentru concurs s-au înscris un număr de 11 proiecte ale unor elevi de liceu din Baia Mare, Cluj-Napoca, Satu Mare, Timișoara, Turda. După însumarea punctajelor s-au acordat următoarele premii:

–        Premiul I, 1500 lei: Teodora-Călina Sava (Colegiul Național Bănățean din Timișoara);

–        Premiul al II-lea, 700 lei: Ana Oprea și Amelia Taloș (Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca);

–        Premiul al III-lea, 500 lei: Petruța Sâmbotelecan (Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca).

.

S-au acordat și trei mențiuni pentru:

–        Beatrice Mărginean (Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda);

–        Carmen-Ioana Oltean (Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca);

–        Diana Rîșcu, Andreea-Iulia-Gabriela Fălcușan, Paul-George Bud, Alexandra-Bianca Bordac și Demeter Lorena-Francesca (Liceul Teoretic ,,Emil Racoviță” din Baia Mare”).

Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca împreună cu Asociația Justitia Expetit Praemii a studenților facultăţii – AJNEP, în colaborare cu Asociația Voci pentru Democrație si Justiție – VEDEM JUST, organizează primul concurs de educație juridică pentru liceeni sub titulatura ”I Love Rule of Law”

Participanți: elevi din clasele XI-XII de la unitățile de învățământ din județul Cluj si județe limitrofe. Voluntarii înscriși în concurs vor primi ghidul de educație juridică „Elevul și legea” în format tipărit sau electronic. Ghidul poate fi descarcat gratuit aici:  https://educatiejuridica.ro/wp-content/uploads/2019/11/Ghid-Elevul-si-Legea_web-1.pdf

Etapa prealabilă: Concursul va fi precedat de organizarea în perioada noiembrie 2019 – martie 2020 a unor lecții de educație juridică constând în expuneri ale studenților Facultăţii de Drept, “Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca.

Preînscrierea si înscrierea: Reprezentanții liceelor sunt rugati sa se preinscrie pana la data de 20 ianuarie 2020, printr-un email la adresa decan@dimitriecantemir.ro prin care sa ne aducă la cunoștință interesul de a participa la Concursul de educatie juridică, iar ulterior, până la data de 20 februarie 2020 se vor putea inscrie prin transmiterea numarului de participanți și a numelor acestora prin email la aceiași adresă menționată mai sus.

Etapele de concurs – 16 martie-30 aprilie 2020: 

Etapa I – 16 martie 2020 se va desfășura la nivelul fiecărei unități școlare. În toate unitățile școlare participante se vor evalua în aceeași zi cunoștințele de educație juridică printr-un test cu întrebări grilă pe baza informațiilor cuprinse în ghid. Supraveghetori vor fi studenții implicați în proiect și/sau profesori ai instituției de invățământ. Evaluatori vor fi câte un reprezentant din rândul entităților organizatoare. Rezultatele se anunță în termen de o săptămână. 

Etapa a II-a  – 01 aprilie 2020 se va desfășura la sediul Facultăţii de Drept “Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca. Primii 5-10 clasați din fiecare liceu (numărul exact va fi stabilit de organizatori după anunțarea unităților școlare implicate în etapa I) vor participa la un test grilă cu întrebări formulate pe baza cunoștințelor dobândite din ghid și vor scrie un mini-eseu (aprox. 300 de cuvinte) pe o temă stabilită de organizatori în legătură cu educația juridică studiată din ghidul de mai sus. Evaluatori vor fi câte un reprezentant din rândul entităților organizatoare. Rezultatele se anunță în termen de o săptămână.

Etapa a III-a – 27 aprilie 2020 se va desfășura la sediul Facultăţii de Drept “Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca. Primii 20 de clasați în urma desfășurării probelor din etapa anterioară vor fi examinați de un juriu alcătuit din Decanul Facultății de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca, câte un reprezentant al Baroului Cluj, Tribunalului Cluj, Parchetului de pe lângă Tribunalului Cluj, un reprezentant al VeDem Just și un reprezentant al AJNEP. Fiecare finalist va rezolva o situație de fapt, aceasta fiind argumentată și susținută oral, în fața juriului și a publicului. Rezultatele se anunță în aceeași zi.

Premierea: Primii cinci clasați vor primi premii constând în bani, obiecte de specialitate (manuale, coduri, etc), precum și în vizite inside la Tribunalul Cluj pentru a asista la o ședință de judecată și în biroul unor judecători, respectiv la un curs de drept organizat de facultate.

Este nevoie de susținere financiară pentru cărțile și materialele informative distribuite, pentru tiparirea subiectelor de concurs, deplasările necesare, gustări în ziua concursului și nu în ultimul rând premiile.

IBAN pentru donatii: RO84BTRLRONCRT0398158701

CUI:37888374
Banca Transilvania.

Sursa articol: https://www.clujust.ro/concurs-de-educatie-juridica-pentru-liceeni-i-love-rule-of-law/