Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media
 

Laborator de Educație Juridică

Laborator de Educație Juridică

.

Laboratorul de educație juridică este un proiect ce face parte din programul național EDUIURIS – educație juridică pentru copii și tineri. Constă în amenajarea unei săli de clasă cu elemente vizuale și de comunicare a noțiunilor elementare de drept, dotarea acestuia cu o mini-bibliotecă cu principalele lucrări de specialitate și acte normative interesând elevii și profesorii și cu exemplare ale ghidului „Elevul și Legea”, tipărite cu venituri din sponsorizări și donații. Asociația VeDem Just își propune să deschidă astfel de laboratoare în cel puțin o școală din fiecare județ. Finanțarea se asigură exclusiv din donații și sponsorizări primite de la dvs, susținătorii noștri,  AICI.

.

27.01.2022, Comunicat: s-a lansat primul Laborator de educație juridică din Moldova, la Bacău.

În contextul „Zilei şcolare a non-violenţei şi a păcii” (30 ianuarie) asociația VeDem Just a lansat primul laborator de educație juridică din Moldova, la Şcoala Nr. 10 din Bacău, amenajat într-o sală de clasă special dedicată. Aici vor avea lor lecții de educație juridică ținute de profesori instruiți de asociație, vor fi organizate procese simulate cu elevi ca actori, vor avea loc întâlniri regulate ale membrilor din clubul tematic “Elevii, prietenii legii” care vor aborda subiecte civico-juridice.

Din partea VeDemJust au participat Lucian Checheriță – președinte și Cristi Danileţ – judecător (în online). DIn partea școlii au participat Jicu Iulia – director, Costela Bejan – profesor de educație juridică, Dana Elena Sturzu – profesor de istorie. Invitat special a fost judecătorul Adrian Finică de la Secţia Penală a Curţii de Apel Bacău. Elevii din clasa a VII-a care au participant la eveniment au aflat de ce e importantă educația juridică, ce înseamnă responsabilitatea, ce este și cum arată roba de judecător, care este simbolul Justiției, riscurile la care se supun dacă agresează pe cineva.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

21.11. 2019, Comunicat: s-a lansat primul Laborator de educație juridică, în  București.

Liceul Teoretic Marin Preda, București și Comitetul Reprezentativ al Părinților din această unitate școlară, împreună cu  asociația VeDem Just au lansat primul „Laborator de educație juridică”.

Deschiderea lansării a fost marcată printr-un proces simulat în care elevii au prezentat un caz de pornografie infantilă în care și-au luat în serios rolul de judecător, procuror, avocat, grefier, suspect și parte vătămată.

La acest eveniment au luat cuvântul: domnul director al Liceului Teoretic Marin Preda – Marian Udroiu, doamna Otilia Guli Președintele Consiliului Reprezentativ al Părinților din acest liceu, judecător Cristi Danileț Coordonator Național al proiectului EDUIURIS, iar din partea ISMB, domnul inspector Adrian- Gabriel Horvat care a transmis felicitări și susținerea acestui proiect.

După prezentarea proiectului de educație juridică de către asociația VeDem Just și a activităților de educație juridică desfășurate în liceu, organizatorii au invitat elevii și participanții la un chestionar distractiv de educație juridică. În urma rezultatelor, primii trei elevi clasați, cu cel mai bun scor, au fost desemnați Ambasadori ai Educației Juridice în acest liceu și vor organiza Clubul „Prietenii Legii”.