SESIUNE DE INSTRUIRE PENTRU PROFESORII DE JURIDICĂ, august-septembrie 2022
Relatare despre curs: AICI.
.
Asociația VeDem Just anunță organizarea unor noi sesiuni de pregătire, online, a profesorilor care vor preda educația juridică. Ei vor putea alege cursul din perioada 29-30 august 2022 sau cursul din perioada 3-4 septembrie 2022.
.
Educația juridică a devenit disciplină opțională în peste 125 de unități școlare din România. Peste 7000 de elevi primesc de la profesorii lor informații săptămânale despre domeniul legal și juridic.
.
Și în acest an pregătirea cadrelor didactice ce predau acest opțional va fi asigurată în mod gratuit de asociația VeDem Just. Profesorii care s-au înscris în ultimele luni la adresa gianina.clop@vedemjust.ro precum și cei comunicați de către inspectoratele școlare județene vor primi cu o zi înainte, pe email sau whatsapp, un link de conectare via ZOOM. Fiecare profesor va opta:
.
– fie pentru cursul ce va avea loc în datele de 29 august (între orele 17-20) și 30 august (între orele 17-20);
– fie pentru cursul ce va avea loc în datele de 3 septembrie (între orele 10-13) și 4 septembrie (între orele 17-20).
.
Instrucțiuni: Conectarea se va face cu 15 minute înainte. Participanții vor trebui să aibă la dispoziție un laptop și un telefon mobil, conectate la internet. Camerele video vor fi deschise tot timpul cursului. Prezența este obligatorie pentru toate cele șase ore de curs. Se va alege un loc adecvat, de preferat biroul de lucru. Se va evita orice altă preocupare exterioară (condus autoturism, luatul mesei, prezența altor persoane). Încurajăm adresarea de întrebări lectorilor. Ulterior cursului se va expedia fiecărui participant diplomă din partea asociației.
.
Teme: Vor fi abordate subiecte tratate în manualul de educație juridică pentru elevi: 1. Prezentarea VeDem Just și a opționalului de educație juridică. 2. Libertatea de exprimare; limite în online; pornografie infantilă. 3. Elevul și școala. Bullying. Noul Regulament școlar. 4. Elevul și familia. Violența domestică. 5. Elevul și viața intimă. Abuzurile sexuale. 6. Elevul și sănătatea. Substanțe interzise. 7. Violența; legitima apărare. 8. Principalele regulile de circulație pe drumurile publice. 9. Consecințele faptelor ilegale; oamenii legii.
.
Lectori: jurist Gianina Clop și judecător Cristi Danileț.
.
Nelămuriri: Pentru orice întrebări legate de curs ori probleme tehnice puteți apela via whatsapp pe Gianina la nr. 0726.400.167 sau Cristi la nr. 0742.182.581.
ORGANIZARE:
„Voci pentru Democrație și Justiție”, asociație de tineri juriști nonguvernamentală și apolitică, înființată în anul 2015, desfășoară acțiuni de promovare a educației juridice în școli și licee, în baza Protocolului din anul 2013 și reînnoit în anul 2017 încheiat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Justiției. O descriere a programelor de educație juridică desfășurate de asociația VeDem Just este dispoonibilă la https://vedemjust.ro/p/educatie-juridica.
Pentru anul școlar 2019-2020 mai multe unități de învățământ au stabilit ca materia „educație juridică” să fie predată drept materie opțională, în cadrul curriculumului la decizia școlii. În acest scop, asociația noastră își propune o întâlnire cu profesorii implicați.
Pentru aceasta, invităm profesorii interesați să predea adolescenților materia „educație juridică” să formuleze o cerere de înscriere însoțită de un CV pentru tabăra de vară ce se va desfășura în perioada 12-14 iulie 2019 la Turda, jud. Cluj. Documentele vor fi trimise la adresa de email educatiejuridica@vedemjust.ro, printr-un mesaj cu subiectul „Profu de juridica Turda”, până la data de 7 iulie 2019, inclusiv.
La selectarea participanților se vor avea în vedere următoarele criterii, în ordine: (1) profesorii care vor preda educație juridică anul viitor; (2) profesorii fără studii juridice care predau o disciplină din domeniul socio-uman; (3) profesorii fără studii juridice care predau o disciplină din domeniul real; (4) profesorii cu studii juridice.
Asociația VeDem Just, în parteneriat cu Centrul Rațiu pentru Democrație, va suporta cazarea și trei mese pe zi pentru un număr de 20-25 de profesori, urmând ca participanții să își asigure doar transportul.
La școala de vară profesorii vor primi în mod gratuit manualele de educație juridică existente pe piață și fișele necesare pentru a preda educația juridică. Ei vor fi instruiți de judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj (telefon de contact: 0742.18.25.81) cu privire la elemente de drept necesare a fi transmise elevilor. Precizăm că judecătorul Danileț este autor al manualului „Educație juridică pentru liceeni” (VeDem Just, 2018) și „Legea pe-nțelesul tinerilor” (Humanitas, 2017).