Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media

ÎNSCRIERI SESIUNE DE FORMARE PROFESORI ANUL 2023

.

În anul 2023 se vor organiza două sesiuni de pregătire pentru cadrele didactice  care doresc să predea opționalul de educație juridică în școala lor.

.

Cursul este intensiv, cuprinde o prezentare și discuție pe marginea temelor dezbătute în ghidul „Elevul și Legea”.

.

Instructori sunt judecătorul Cristi Danileț și jurista Gianina Clop.

.

Înscrierile se fac la adresa de email gianina.clop@vedemjust.ro, unde veți indica numele și prenumele, unitatea școlară unde predați în prezent, adresa de email unde să primiți invitația, nr. de telefon. După ce se înscriu minim 50 de persoane, va fi stabilită ziua și orele, cu informarea tuturor.

.

.

SESIUNE DE INSTRUIRE PENTRU PROFESORII DE JURIDICĂ, august-septembrie 2022

Relatare despre curs: AICI.

.

Asociația VeDem Just anunță organizarea unor noi sesiuni de pregătire, online, a profesorilor care vor preda educația juridică. Ei vor putea alege cursul din perioada 29-30 august 2022 sau cursul din perioada 3-4 septembrie 2022.

.

Educația juridică a devenit disciplină opțională în peste 125 de unități școlare din România. Peste 7000 de elevi primesc de la profesorii lor informații săptămânale despre domeniul legal și juridic.

.

Și în acest an pregătirea cadrelor didactice ce predau acest opțional va fi asigurată în mod gratuit de asociația VeDem Just. Profesorii care s-au înscris în ultimele luni la adresa gianina.clop@vedemjust.ro precum și cei comunicați de către inspectoratele școlare județene vor primi cu o zi înainte, pe email sau whatsapp, un link de conectare via ZOOM. Fiecare profesor va opta:

.

– fie pentru cursul ce va avea loc în datele de 29 august (între orele 17-20) și 30 august (între orele 17-20);

– fie pentru cursul ce va avea loc în datele de 3 septembrie (între orele 10-13) și 4 septembrie (între orele 17-20).

.

Instrucțiuni: Conectarea se va face cu 15 minute înainte. Participanții vor trebui să aibă la dispoziție un laptop și un telefon mobil, conectate la internet. Camerele video vor fi deschise tot timpul cursului. Prezența este obligatorie pentru toate cele șase ore de curs. Se va alege un loc adecvat, de preferat biroul de lucru. Se va evita orice altă preocupare exterioară (condus autoturism, luatul mesei, prezența altor persoane). Încurajăm adresarea de întrebări lectorilor. Ulterior cursului se va expedia fiecărui participant diplomă din partea asociației.

.

Teme: Vor fi abordate subiecte tratate în manualul de educație juridică pentru elevi1. Prezentarea VeDem Just și a opționalului de educație juridică. 2. Libertatea de exprimare; limite în online; pornografie infantilă. 3. Elevul și școala. Bullying. Noul Regulament școlar. 4. Elevul și familia. Violența domestică. 5. Elevul și viața intimă. Abuzurile sexuale. 6. Elevul și sănătatea. Substanțe interzise.  7. Violența; legitima apărare. 8. Principalele regulile de circulație pe drumurile publice. 9. Consecințele faptelor ilegale; oamenii legii.

.

Lectori: jurist Gianina Clop și judecător Cristi Danileț.

.

Nelămuriri: Pentru orice întrebări legate de curs ori probleme tehnice puteți apela via whatsapp pe Gianina la nr. 0726.400.167 sau Cristi la nr. 0742.182.581.

PROFU` DE JURIDICĂ – TABĂRĂ DE VARĂ PENTRU PROFESORI -TURDA 2019

 

ORGANIZARE:

„Voci pentru Democrație și Justiție”, asociație de tineri juriști nonguvernamentală și apolitică, înființată în anul 2015, desfășoară acțiuni de promovare a educației juridice în școli și licee, în baza Protocolului din anul 2013 și reînnoit în anul 2017 încheiat între Ministerul Educației Naționale și Ministerul Justiției. O descriere a programelor de educație juridică desfășurate de asociația VeDem Just este dispoonibilă la https://vedemjust.ro/p/educatie-juridica.

Pentru anul școlar 2019-2020 mai multe unități de învățământ au stabilit ca materia „educație juridică” să fie predată drept materie opțională, în cadrul curriculumului la decizia școlii. În acest scop, asociația noastră își propune o întâlnire cu profesorii implicați.

Pentru aceasta, invităm profesorii interesați să predea adolescenților materia „educație juridică” să formuleze o cerere de înscriere însoțită de un CV pentru tabăra de vară ce se va desfășura în perioada 12-14 iulie 2019 la Turda, jud. Cluj. Documentele vor fi trimise la adresa de email educatiejuridica@vedemjust.ro, printr-un mesaj cu subiectul „Profu de juridica Turda”, până la data de  7 iulie 2019, inclusiv.

La selectarea participanților se vor avea în vedere următoarele criterii, în ordine: (1) profesorii care vor preda educație juridică anul viitor; (2) profesorii fără studii juridice care predau o disciplină din domeniul socio-uman; (3) profesorii fără studii juridice care predau o disciplină din domeniul real; (4) profesorii cu studii juridice.

Asociația VeDem Just, în parteneriat cu Centrul Rațiu pentru Democrație, va suporta cazarea și trei mese pe zi pentru un număr de 20-25 de profesori, urmând ca participanții să își asigure doar transportul.

La școala de vară profesorii vor primi în mod gratuit manualele de educație juridică existente pe piață și fișele necesare pentru a preda educația juridică. Ei vor fi instruiți de judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj (telefon de contact: 0742.18.25.81) cu privire la elemente de drept necesare a fi transmise elevilor. Precizăm că judecătorul Danileț este autor al manualului „Educație juridică pentru liceeni” (VeDem Just, 2018) și „Legea pe-nțelesul tinerilor” (Humanitas, 2017).

Agenda evenimentului:

  • Ziua 1 (vineri, 12 iul): sosire în cursul dimineții; prezentarea participanților; socializare (speaker: reprezentant Centrul Rațiu); prezentarea componentelor și resurselor existente pentru proiectul de educație juridică (speaker: judecător Cristi Danileț);
  • Ziua 2 (sâmbătă, 13 iul):  Tema 1: „Individul. Statul. Organismele suprastatale”; Tema  2: „Drepturile omului și drepturile copilului”; Tema 3: „Aspecte legale privind familia”; Tema 4: „Aspecte legale privind școala”; Tema 5: „Aspecte legale privind sexualitatea”; Tema 6: „Aspecte legale privind activitățile lucrative”; Tema 7: „Libertatea de exprimare în offline și online” (speaker: judecător Cristi Danileț);
  • Ziua 3 (duminică, 14 iul):   Tema 8: „Aspecte legale privind sănătatea”; Tema 9: „Aspecte legale privind viața intimă”; Tema 10: „Procesul penal și procesul civil” (speaker: judecător Cristi Danileț); stabilirea modalității de comunicare în continuare (speaker: reprezentant Centrul Rațiu); plecare după amiază.

Vă reamintim că Educaţia Juridică poate să fie studiată ca opţional în orice şcoală şi liceu.

Anual, în lunile ianuarie și februarie, profesorii fiecărei şcoli fac propunerile de materii opţionale pentru anul şcolar următor. Propunerile sunt apoi aprobate de conducerea şcolii, după care li se prezintă părinţilor oferta de opţionale (la gimnaziu) şi elevilor (la liceu), pentru a alege ceea ce doresc. Ulterior, noile materii opţionale se aprobă de Inspectorat.

Programa şcolară a materiei Educaţie Juridică poate să fie descărcată de AICI. Ghidul de Educaţie Juridică poate fi descărcat de AICI; la cerere, asociația VeDemJust poate să furnizeze elevilor varianta tipărită a acestui ghid.

Prima generație Profu’ de Juridică

În anul școlar 2018-2019 la patru licee şi colegii s-a predat elevilor Educaţie Juridică:

  1. La Liceul „Andrei Mureşanu” din Braşov – profesoara Carmina Trâmbiţas Vakulovski a predat elevilor dintr-o clasă a XI-a materia denumită „Educaţie juridică” ca disciplină opţională;
  2. La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi – profesoara Doina Calistru a predat elevilor dintr-o clasă a XI-a disciplina opţională „Educaţie juridică”;
  3. La Colegiul Tehnic din Aiud – profesoara Oana Badea a predat elevilor din două clase a XI-a materia denumită „Educaţie juridico-economică” ca disciplină opţională și a organizat un cerc de educație juridică cu reprezentanți ai elevilor de la toate liceele din localitate;
  4. La Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Baia Mare – profesoara Maria Bolchiş a predat în anul 2015-2016 elevilor din două clase a XI-a şi a XII-a, iar în anul şcolar 2018-2019 a reluat pentru elevii din două clase a XI-a predarea disciplinei opţionale denumită „Noţiuni introductive de drept”.

TESTIMONIALE:

„M-am înscris la acest curs pentru că anul şcolar viitor urmează să predau un opțional de Educație juridică. Însă, încă de la primele fraze rostite de dl judecător Cristi Danileț am conştientizat cu entuziasm că mă aflu la una din rarele activități de formare unde importanța informațiilor primite este dublată de pasiunea, talentul oratoric şi pregătirea excepțională a formatorului.
M-am întors, aşadar, la Tecuci, nu doar mai informată, ci, mai ales, convinsă că, pentru o societate sănătoasă, cu cetățeni oneşti şi responsabili, educația juridică ar trebui să facă parte din curriculum-ul şcolar obligatoriu măcar un an din parcursul şcolar al elevilor.
Celor care cred că educația juridică îi vizează doar pe cei cu studii juridice, le pot spune acum că, dacă toți am avea măcar noțiuni elementare de educație juridică, societatea românească ar fi mai bună, infracțiunile ar fi mai puține şi manipulările de tot felul mai greu de realizat.
Mulțumesc dlui judecător Danileț care m-a făcut să înțeleg că prin educație juridică putem să ne formăm copiii şi elevii ca cetățeni de nădejde, adică responsabili pentru faptele lor, dar şi implicați în promovarea respectului față de lege”. (prof. Munteanu Mihaela-Nina, Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, jud. Galați)

CITIȚI MAI MULTE TESTIMONIALE PE PAGINA NOASTRĂ DE FB!