Despre EDUIURIS

Proiect inițiat și susținut de Asociația VeDemJust. Scopul nostru: educarea juridică a copiilor și tinerilor. Efecte: cunoașterea legii, schimbarea atitudinii față de norme și scăderea infracționalității juvenile.

Social Media

Începând cu 2022, la data de 17 noiembrie se sărbătorește anual în România „Ziua Educației Juridice” pentru a se conștientiza faptul că fiecare avem nevoie de cunoștințe legale. Se onorează, astfel, efortul săptămânal al cadrelor didactice care au decis să predea formal opționalul de educație juridică la inițiativa VeDem Just, precum și al specialiștilor în drept care participă la întâlniri non-formale din școli pe teme de legislație și justiție în cadrul proiectelor.

.

Ziua a fost aleasă pentru a aminti că la data de 17 noiembrie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 273/2021. Aceasta a modificat Legea educației, impunând ca, printre competențele-cheie ce se vor dobândi de către elevii din învățământul primar și cel gimnazial să fie și cele juridice. Legea încă nu a fost implementată, astfel că proiectele se derulează prin intermediul unor inițiative neguvernamentale.

.

Această zi a fost declarată la data de 13 martie 2022 de către adunarea generală a asociației Voci pentru Democrație și Justiție din România (VeDem Just). Organizația, înființată în anul 2015, este promotorul educației juridice în România. Cele mai cunoscute proiecte ale sale în acest domeniu sunt:

.

  • Activități la clasă cu oamenii legii: întâlniri fizice sau online cu profesioniști ai dreptului pentru a explica responsabilitățile tinerilor pe înțelesul lor. Modelul a fost preluat de alte organizații pe care le felicităm!
  • Proiectul „Profu` de juridică”: instruirea anuală a peste 100 de cadre didactice pentru a preda formal opționalul de educație juridică, conceperea programei școlare, oferirea suportului de curs, administrarea platformei de comunicare a tuturor profesorilor de juridică din țară. Mulțumim tuturor pentru cunoștințele transmise tinerilor.
  • Ghidul „Elevul și Legea”: tipărirea pe bază de donație a peste 7000 de exemplare din ghidul scris special pentru tineri și distribuit gratuit elevilor ce studiază opționalul;
  • Aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar”: gestionarea unei aplicații complexe de informare juridică pentru tineri;
  • Tabăra „Legal Academy”: organizată anual și gratuit pentru adolescenții care devin ambasadori ai educației juridice;
  • Proiectul „Școala de Libertate”: dezvoltarea unor materiale resursă pe teme legale, de interes pentru elevi și profesori.

.

.

17 noiembrie 2022 – Comunicat oficial, AICI

🥳 Este primul an când sărbătorim #ziuaeducatieijuridice. Ea a fost stabilită de asociația #vedemjust, promotor național al programului de #educatiejuridica destinat elevilor pentru a aminti că acum un an a fost publicată în Monitorul Oficial Legea educației juridice.
📖 În acest an 143 de profesori și 7000 de elevi studiază în școli opționalul de educație juridică datorită inițiativelor #VeDemJust. peste 30.000 de persoane și-au descărcat în telefonul mobil aplicația „Lege-n-Dar. Gândește legal!”. 100 de adolescenți au trecut prin tabăra #LegalAcademy și au devenit ambasadori ai educației juridice.
⚖️ În plus, sunt sute de oameni ai legii care au întâlniri regulate cu elevii pentru a le explica noțiuni elementare despre drept și justiție.
❤️Mulțumim tuturor pentru efort! La mulți ani!